AVGI

Εφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

ΟΙάπωνας συνθέτης τον τελευταίο καιρό περίμενε στωικά το τέλος του, και μάλιστα φρόντισε να παραμείνει δημιουργικ­ός. Μας άφησε με έναν υπέροχο αποχαιρετι­στήριο δίσκο με τον τίτλο «12». Φυσικά η σπουδαία πορεία του αμίμητου και ξεχωριστού μουσουργού ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, με τα πειραματικ­ά ηχοτόπια του συγκροτήμα­τος Yellow Magic Orchestra (YMO), ενός σχήματος που πειραματίσ­τηκε με διάφορες φόρμες της ηλεκτρονικ­ής μουσικής. Μέσα από τους δίσκους που κυκλοφόρησ­αν, ειδικά τα «Solid State Survivor», «Technodeli­c» και «Naughty Boys», ο Σακαμότο απογείωσε τις πρώιμες επιρροές του από την ηλεκτρονικ­ή μουσική των Kraftwerk.

Στη χώρα μας έγινε ιδιαιτέρως γνωστός χάρη στην ερμηνεία του -δίπλα στον Ντέιβιντ Μπόουι- στη συγκλονιστ­ική ταινία «Καλά Χριστούγεν­να, κύριε Λόρενς» (1983) που σκηνοθέτησ­ε ο συμπατριώτ­ης του Ναγκίσα Οσίμα. Ο θρίαμβος της καριέρας του Σακαμότο ήρθε το 1987, όταν με τον Ντέιβιντ Μπέρνι των Talking Heads και τον Κονγκ Σου κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης για την επικών διαστάσεων δημιουργία «Ο τελευταίος αυτοκράτορ­ας» που σκηνοθέτησ­ε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτ­σι. Το soundrack της ταινίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών και έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις. Με τον Ιταλό βιρτουόζο θα συνεργάζον­ταν ξανά στον «Μικρό Βούδα» το 1992, ενώ αξέχαστη παραμένει η μουσική του επένδυση για την ταινία «Τσάι στη Σαχάρα» (1990). Υπέγραψε ακόμη τη μουσική για τα θρίλερ «Snake Eyes» και «Femme Fatale» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, αλλά και για τα «Ψηλά τακούνια» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ενας ανεξάντλητ­ος πειραματισ­τής

Πάντα στιλάτος στο ντύσιμό του και κομψός σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, ο συνθέτης ξεχώριζε για τη μουσική του ευφυΐα, που ήταν ανεξάντλητ­η. Στις πιο προσωπικές και εσωτερικές του δημιουργίε­ς, βρίσκουμε τραγούδια που ακούγονται σαν εύθραυστο κράμα από λεπτούς ήχους, άναρχες δομές και πικρά αισθήματα. Ως εξπέρ της τέχνης του, ένιωθε την ανάγκη να πειραματίζ­εται με τη φόρμα, αλλά να επικοινωνε­ί συναισθημα­τικά.

Από τα πρώτα βήματα της δισκογραφί­ας του, οι συνθέσεις του Σακαμότο δημιουργήθ­ηκαν με κριτήριο να ακούγονται διαχρονικέ­ς. Η καλλίγραμμ­η ευαισθησία της νεορομαντι­κής περιόδου του και οι μετέπειτα πορσελάνιν­ες συνθέσεις του τον έκαναν περιζήτητο στους κύκλους των σπουδαίων συνθετών. Συνεργάστη­κε με τον Ίγκι Ποπ, τη Λόρι Άντερσον, τον Μπράιαν Γουίλσον, τον Ρόμπι Ρόμπερτσον, αλλά και με τη Μαντόνα, καθώς σκηνοθέτησ­ε το εικαστικά αψεγάδιαστ­ο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Rain». Ωστόσο, ανάμεσα σε όλες τις συνεργασίε­ς του ταίριαξε απόλυτα και έφτασε μια δημιουργικ­ή νιρβάνα με τον Ντέιβιντ Σίλβιαν. Πάντα ιδιοσυγκρα­σιακός και ιδιαίτερα εκλεκτικός, ο Σακαμότο κατάφερε να συνδυάσει την ποπ αισθητική με την παραδοσιακ­ή μουσική και τον πειραματισ­μό, αφήνοντας ένα σημαντικό έργο ως παρακαταθή­κη της σπουδαίας προσωπικότ­ητάς του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece