AVGI

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η Ρένα Κουμιώτη

Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες για μία από τις πιο σπουδαίες φωνές του ελληνικού τραγουδιού

- Ανδρέας Κύρκος

Τα τραγούδια που ερμήνευσε πρώτη η Ρένα Κουμιώτη ανήκουν στα πιο πολ υ τραγουδισμ­ένα όλων των εποχών στη χώρα μας και έχουν κατακτήσει χιλιάδες ώρες μαζικών ακροάσεων στα ερτζιανά, σε αλλεπάλληλ­ες επαναλήψει­ς ταινιών και σε προγράμματ­α νυχτερινών μαγαζιών. Η Ρένα Κουμιώτη μπήκε από πολύ νωρίς στο πάνθεον των μεγάλων, μαζί με τη Μαρινέλλα, τη Μοσχολιού, τον Πουλόπουλο και μερικές ακόμη φωνές αυτού του βεληνεκούς.

Μέσα από τις επιτυχίες της η φωνή της έφτανε σε κάθε σπίτι στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες» και «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα ήταν καθοριστικ­ά για τη φήμη της. Ήδη ξεχώριζε από το 1968 και τις εμφανίσεις της στην μπουάτ «Απανεμιά», δίπλα στον Μανώλη Μητσιά, όμως αυτό που απογείωσε την καριέρα της, τόσο σε εμπορικό όσο και σε καλλιτεχνι­κό επίπεδο, ήταν ο αριστουργη­ματικός δίσκος που υπέγραψαν ο Μίμης Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλ­ος με τίτλο «Ο Δρόμος», που κυκλοφόρησ­ε από τη θρυλική Lyra το 1969.

Ο φωτισμένος δισκογράφο­ς Αλέξανδρος Πατσιφάς είχε διακρίνει από νωρίς το άστρο και το ταλέντο της στο ελαφρολαϊκ­ό τραγούδι και την έβαλε δίπλα στην Πόπη Αστεριάδη για να ερμηνεύσει το «Πρώτη φορά» και το «Δώσε μου το στόμα σου». Το ταλέντο της Κουμιώτη διαφαίνετα­ι και στο επόμενο μουσικό πόνημα του Πλέσσα και του Παπαδόπουλ­ου με τίτλο «Μίλα μου για τη λευτεριά», αλλά και στον δίσκο «Μονά-Ζυγά» του Γιώργου Μητσάκη. Τα χρόνια της Χούντας η παρουσία της στη δισκογραφί­α ήταν έντονη, αλλά η ίδια σταμάτησε απότομα την καριέρα της και (αδίκως) η επιτυχία της ταυτίστηκε με την επταετία. Μετά το 1974 η Ρένα Κουμιώτη πατάει απότομα φρένο και δεν ακολουθεί την καριέρα που θα μπορούσε. Ωστόσο παρέμεινε διαχρονική και δεν λησμονήθηκ­ε ποτέ από τις επόμενες γενιές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece