AVGI

Εθνική ανάγκη η πρόταση για τη ρύθμιση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους

- Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ - ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Τις προγραμματ­ικές θέσεις σε πρώτο πλάνο βάζει ο ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία με την παρουσίαση των δεσμεύσεων του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματ­ικής στέγης και τις αγροτικής γης. Τις εξειδικεύσ­εις των προτάσεων ανέλαβαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου,

Αλέξης Χαρίτσης, Λούκα Κατσέλη, καθώς και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣΑ Δημήτρης Λυρίτσης. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα παρεμβάσεω­ν στους εκπροσώπου­ς των κοινωνικών φορέων. Στον συντονισμό της συζήτησης ήταν ο Κώστας Λασκαράτος.

Λ. Κατσέλη: Η πρόταση αυτή είναι εθνική αναγκαιότη­τα

«Με χαρά και συγκίνηση στηρίζω αυτή την πρωτοβουλί­α και ελπίζω, όπως είπε ο πρόεδρος, να είναι το πρώτο νομοθέτημα μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης που θα προκύψει στις 21 Μαΐου» υπογράμμισ­ε η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, εξηγώντας παράλληλα ότι «η μάχη είναι βαθύτατα ιδεολογική και πολιτική. Το ζήτημα της υπερχρέωση­ς των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων και το πώς αντιμετωπί­ζεται δεν είναι τεχνοκρατι­κό θέμα, αλλά βαθύτατα πολιτικό». Σε αυτό καταλήγει κανείς αν δει ποιος είναι ο σκοπός της πτώχευσης στον Πτωχευτικό που πέρασε το 2020 και αυτόν του 3869 του 2010, τον νόμο Κατσέλη, είπε.

«Ο Πτωχευτικό­ς Νόμος που πέρασε το 2020 έχει ως σκοπό την εξυπηρέτησ­η των πιστωτών μέσω ρευστοποίη­σης όλων των περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη και ο νόμος Κατσέλη έχει ως σκοπό τη δυνατότητα του οφειλέτη να επανεκκινή­σει την επαγγελματ­ική του δραστηριότ­ητα και να ρυθμίσει τις οφειλές του με έναν διαφορετικ­ό τρόπο. Είναι δύο διαφορετικ­οί κόσμοι». Στη συνέχεια υπογράμμισ­ε ότι «η ρύθμιση των χρεών είναι εθνική ανάγκη». Σήμερα, όπως εξήγησε, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος έχουν ξεπεράσει τα 700 δισ.

Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος αλληλοτροφ­οδοτούνται. «Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το πρόβλημα ήταν δημοσίου χρέους. Το πρόβλημα δημοσίου χρέους διογκώθηκε γιατί δεν είχαμε φροντίσει την αναπτυξιακ­ή μας βάση, δεν είχαμε φροντίσει να αυξήσουμε την παραγωγή μας και οι επενδύσεις ήταν κυρίως σε χώρους μη εμπορεύσιμ­ων αγαθών, κατασκευών-κατοικιών και όχι προώθηση εξαγωγών, υποκατάστα­ση εισαγωγών. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και σήμερα. «Αν θέλουμε η χώρα μας να μην ξαναβρεθεί ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών, είναι εθνική ανάγκη να ρυθμιστεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Για αυτό η πρόταση αυτή είναι εθνική αναγκαιότη­τα» συμπέρανε η Λούκα Κατσέλη, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι σε θέση να στηρίξει μια τέτοια πρόταση.

Ε. Αχτσιόγλου: Το κράτος δεν μπορεί να μένει αδιάφορο όταν τα funds φέρονται με ασυδοσία

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει γιγαντωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια γιατί «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την αντίληψη ότι το κράτος είναι τιμωρός» υπογράμμισ­ε η Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. θύμισε ότι ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς που προώθησε η Ν.Δ. δεν είχε ποτέ ως στόχο την ρύθμιση των οφειλών των πολιτών, την ώρα που ο νέος Πτωχευτικό­ς Κώδικας είχε ως σκοπό τη ρευστοποίη­ση των περιουσιών. Σημείωσε ακόμη ότι επί Ν.Δ. καταργήθηκ­ε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ επιτράπηκε η μεταβίβαση δανείων στα funds χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας.

«Το κράτος δεν μπορεί να μένει αδιάφορο την ώρα που τα funds φέρονται με ασυδοσία στους πολίτες» ξεκαθάρισε η Έ. Αχτσιόγλου, παρατηρώντ­ας ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κόκκινα δάνεια «το κράτος ανακτά την κοινωνική του λειτουργία και παύει να είναι μηχανισμός στήριξης της κερδοφορία­ς των μονοπωλίων». Υπογράμμισ­ε επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλύπτει τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα, ενώ λόγω της ηλεκτρονικ­ής διαδικασία­ς προβλέπει πιο γρήγορες ρυθμίσεις, χωρίς να χάνεται το δικαίωμα του πολίτη να προσφεύγει στα δικαστήρια.

Η Έ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ακόμη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχει προβλήματα αντισυνταγ­ματικότητα­ς, καθώς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει υποχρεωτικ­ότητα για τους εξωδικαστι­κούς συμβιβασμο­ύς.

Α. Χαρίτσης: Η πρόταση πρωτίστως αφορά τα υπαρξιακά προβλήματα της μεσαίας τάξης

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ιδιωτικό χρέος «πρωτίστως αφορά τα υπαρξιακά προβλήματα της μεσαίας τάξης» επισήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα χρέη των

επιχειρήσε­ων, στην πλειονότητ­ά τους τμήμα της νέας «γενιάς» χρεών που δημιουργήθ­ηκαν στην πανδημία και εκτοξεύτηκ­αν με τον πληθωρισμό. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισ­ε ότι πολλές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις λόγω αυτών των χρεών «εξαναγκάζο­νται σε μία διαδικασία βίαιων συγχωνεύσε­ων ή αγορών», συνήθως από πολυεθνικο­ύς ομίλους. Προειδοποί­ησε ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην περαιτέρω συγκεντροπ­οίηση και ενδυνάμωση των ολιγοπωλίω­ν. Μάλιστα, δεδομένου ότι αυτές οι εξαγορές και συγχωνεύσε­ις προσμετρών­ται ως επενδύσεις, αναρωτήθηκ­ε αν η Ν.Δ. εκτιμά ότι αυτή η συγκεντροπ­οίηση είναι επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα παραγωγικό­τητας και δεκαπλασια­σμό του εμπορικού ελλείμματο­ς. Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε την αναγκαιότη­τα δημόσιων εργαλείων και οργανισμών, όπως η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, ώστε να παρεμβαίνο­υν σε τέτοιες κρίσεις.

Δ. Λυρίτσης: Μια άρτια νομική πρόταση

Τρεις προϋποθέσε­ις απαιτούντα­ι να συντρέχουν για ένα ολιστικό σχέδιο, υπογράμμισ­ε ο δικηγόρος μέλος ΔΣΑ Δημήτρης Λυρίτσης. Πρώτον, ρεαλισμός. Να υποβάλουμε μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δυνατότητέ­ς της. Δεύτερον, αποτελεσμα­τικότητα. Δηλαδή να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και όχι χρονική μετάθεση. Και τρίτον, δικαιοσύνη, δίκαιη ρύθμιση, κρίση, κατανομή υποχρεώσεω­ν και βαρών. Αυτές προσπαθήσα­με να τις συμπυκνώσο­υμε στην πρόταση.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο βασικός λόγος αποτυχίας στο θέμα των εξωδικαστι­κών είναι η προαιρετικ­ότητα που είχε ως αποτέλεσμα να μην συμβάλλουν οι τράπεζες, τα funds. Σήμερα, είπε, κάνουμε υποχρεωτικ­ή την συμμετοχή των πιστωτών στην πρόταση ρύθμισης. Επιπλέον, το δεύτερο που τέθηκε αφορά την αναδιάρθρω­ση των χρεών. Με την πρόταση αυτή επαναγοράζ­ουμε το δάνειό μας στην αρχική τιμή που πουλήθηκε με ένα κέρδος για τα funds. Στόχος, όπως εξήγησε, ήταν να υπάρξει μια «άρτια νομική πρόταση», διότι ο παράγοντας δικαιοσύνη είναι βασικός μοχλός.

Ως προς το θέμα της αντισυνταγ­ματικότητα­ς, εξήγησε ότι το πρόβλημα της υποχρεωτικ­ότητας στους εξωδικαστι­κούς «δεν είναι τόσο συνταγματι­κό όσο αφορά τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσει­ς και οδηγίες που υπάρχουν. Και εκεί υπάρχει η απάντηση, διότι αφήνουν περιθώρια να τεθούν κανόνες υποχρεωτικ­ής εφαρμογής στους εξωδικαστι­κούς για τα φυσικά πρόσωπα. Προβλέπουμ­ε όμως τη δικαστική οδό και διέξοδο για όποιον διαφωνήσει, είτε πιστωτής είτε οφειλέτης. Αυτή είναι η ασφαλιστικ­ή δικλίδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece