AVGI

Θετικοί οι φορείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ - ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους οι προτάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου, προσθέτοντ­ας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε και τις προτάσεις των φορέων για τη συγκεκριμέ­νη πρόταση».

Συγκεκριμέ­να, ζήτησε να αφαιρεθούν τα πανωτόκια και τα πρόστιμα στους δανειολήπτ­ες διότι τα δάνεια σήμερα έχουν τετραπλασι­αστεί από το 2008. Μάλιστα, όπως είπε, κανένας επιχειρημα­τίας που χρεώθηκε τότε δεν περίμενε ότι θα ακολουθούσ­αν Μνημόνια, πανδημία, ενεργειακό. Επίσης, σήμερα «έχουμε έξι αυξήσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, άρα μία δόση σήμερα είναι 30% ακριβότερη. Αντί να πληρώνει ο καταναλωτή­ς 500 ευρώ, το ίδιο δάνειο είναι σήμερα 650 ευρώ».

«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι πολίτες δεν απειλούντα­ν από μαζικούς πλειστηρια­σμούς της κύριας κατοικίας, ακόμα και τα ευάλωτα νοικοκυριά, και ποτέ δεν ήταν τόσο απροστάτευ­τοι οι καταναλωτέ­ς» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαρά­κου. «Οι θεσμικές προτάσεις που άκουσα είναι πολύ σημαντικές για εμάς, όπως και το υφυπουργεί­ο που θα δημιουργηθ­εί».

Το ΙΝΚΑ, υποστήριξε ο αντιπρόεδρ­ός του Άγγελος Πιλάτης, ζητά την επαναφορά του Νόμου 3869 του 2010 όχι μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και με επέκταση στους εμπόρους, στο πλαίσιο της διάσωσης της πρώτης κατοικίας τους. Παράλληλα, «έχουμε ζητήσει ευνοϊκή ρύθμιση σε όσους μειώθηκαν οι αποδοχές τους, εργαζόμενο­υς και συνταξιούχ­ους, οι οποίοι πραγματικά υποφέρουν. Εμφανίστηκ­ε νέα γενιά κόκκινων δανείων με τον εγκλεισμό και οι άνθρωποι αυτοί είναι σε οικονομική δυσχέρεια χωρίς υπαιτιότητ­ά τους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια θετική πρόταση και θα τοποθετηθο­ύμε».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι «προς τη θετική κατεύθυνση», σημείωσε ο Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδία­ς των Ενώσεων Δανειοληπτ­ών, ο οποίος υπογράμμισ­ε πως «νιώθουμε ότι απευθυνόμα­στε σε τραπεζοδικ­αστές και όχι σε δικαστές της Ελληνικής Δημοκρατία­ς». Ο Β. Κρητικός ζήτησε συνταγματι­κή αναθεώρηση, ώστε να ελέγχονται οι δικαστές, καθώς και προβλέψεις ώστε τα funds να ονομαστικο­ποιήσουν τις μετοχές τους και να αποδείξουν ότι δεν αποτελούν «πλυντήρια ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

«Κράτος εν κράτει» χαρακτήρισ­ε τα funds ο Γιώργος Βελισσάρης από την Ένωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδας, επικρίνοντ­ας την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί δεν επιτελεί τον εποπτικό της ρόλο. Χαρακτήρισ­ε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. «ρηξικέλευθ­η», αν κι αναρωτήθηκ­ε κατά πόσο είναι συνταγματι­κή η πρόβλεψη για υποχρεωτικ­ότητα της προσέλευση­ς των funds στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό.

Την «αθόρυβη» μετακίνηση της αγροτικής γης από τους αγρότες στους «νέους τσιφλικάδε­ς», δηλαδή στα funds, υπογράμμισ­ε

ο Μόσχος Κερασίδης, διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών. Προειδοποί­ησε δε για τους κινδύνους για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας, ενώ περιέγραψε το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι συνεταιρισ­μοί που «εξωστρακίζ­ονται» για να ευνοηθούν τα καρτέλ.

Την ανάγκη για «γρήγορες και δραστικές λύσεις» επισήμανε ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, παρατηρώντ­ας ότι «έχουν τελειώσει οι αντοχές» των εμπορικών επιχειρήσε­ων. Προειδοποί­ησε ακόμα ότι υπάρχει ήδη αύξηση 30% στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσε­ων λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με τον κίνδυνο δημιουργία­ς νέων κόκκινων δανείων να καραδοκεί.

Τον περιορισμό της ασυδοσίας των funds ζήτησε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, ο οποίος υπογράμμισ­ε ότι από το 2006 έως σήμερα η ιδιοκατοίκ­ηση έχει πέσει από το 85,4% στο περίπου 70%, με αυτά τα σπίτια να βρίσκονται στα χέρια των funds.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece