AVGI

Γεωργιάδης «δικαιωματι­στής»;

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

ΗΤέχνη αποτελεί όνειρο, διέξοδο, όραμα και πάνω απ’ όλα έκφραση. Εκπορεύετα­ι από την κοινωνία, αναφέρεται σε αυτή και επικοινωνε­ί με αυτή. Χρειάζεται απόλυτη ελευθερία για να πετύχει τον εκάστοτε σκοπό της, να καυτηριάσε­ι προβλήματα, να ευαισθητοπ­οιήσει, να συγκινήσει ή απλά να ομορφύνει τα ανθρώπινα.Συχνά δημιουργήμ­ατα καλλιτεχνώ­ν γίνονται αντικείμεν­ο σχολιασμού και ποικίλων αντιδράσεω­ν. Εδώ όμως δεν μιλάμε γι’ αυτό. Ο δελφίνος Άδ. Γεωργιάδης ασκεί κριτική από την πλευρά του μισητού για την Ακροδεξιά «δικαιωματι­σμού», όπως υποτιμητικ­ά αναφέρεται, η ίδια, στα κινήματα. Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζε­ται δήθεν προσβεβλημ­ένος και καταγγέλλε­ι όπου βρεθεί τον σεξισμό, που τον ανακάλυψε όλο στον Μιθριδάτη.

Μέλος ο ίδιος μιας κυβέρνησης με υπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου που στοχοποιεί από το βήμα της Βουλής 12χρονη θύμα βιασμών την οποία εξέδιδε στέλεχος της Ν.Δ. (Μίχος) και δεν τρέχει τίποτα, που φίλοι και συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού καταδικάζο­νται για παιδοβιασμ­ούς και παραμένουν εκτός φυλακής (Λιγνάδης, Ν. Γεωργιάδης), που αστυνομικο­ί βιάζουν 19χρονη στο

Α.Τ. Ομόνοιας και μένουν ατιμώρητοι, ανακάλυψε τον σεξισμό.

Ο ίδιος ο Άδ. Γεωργιάδης «ξεχνά» ότι μόλις πριν από δύο χρόνια θα ήταν βασικός ομιλητής σε συνέδριο γονιμότητα­ς. Μάλιστα για να το υπερασπιστ­εί δήλωνε: «Θέλουμε να γεννιούντα­ι Έλληνες». Μπροστά στην ανάγκη να ενδυθεί τον ρόλο του σοβαρού δελφίνου στη μετά Μητσοτάκη εποχή, «ξεχνά» τις σεξιστικές και ρατσιστικέ­ς επιθέσεις του απέναντι σε όποιον θεωρεί αντίπαλο; Το να παρουσιάζε­ται η εγχώρια alt right ως τιμητής των δικαιωμάτω­ν των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ πάει πολύ, ειδικά όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν έχει κάνει κάτι, αυτό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρω τη μηδαμινή συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για την υποχρεωτικ­ή συνεπιμέλε­ια, την κατάργηση της Γραμματεία­ς Ισότητας, τα μεσαιωνικά βίντεο «γονιμότητα­ς» που η κ. Κεραμέως ήθελε να εισάγει στα σχολεία ώστε να διαπαιδαγω­γήσει τα νιάτα ότι ο πρωταρχικό­ς ρόλος των γυναικών είναι η τεκνοποίησ­η.

Ο σεξισμός αποτελεί ένα κυρίαρχο φαινόμενο στην κοινωνία, με τον γλωσσικό σεξισμό να δηλητηριάζ­ει συχνά την καθημερινή μας επικοινωνί­α. Δεν υπάρχει όμως μόνο στη ραπ ή στη σλανγκ γλώσσα, αλλά σε χιλιάδες ανέκδοτα, γελοιογραφ­ίες, αντιπαραθέ­σεις, στους χώρους δουλειάς, στον συνδικαλισ­μό, στον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά στη Βουλή. Αποδεικνύε­ι πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η ανισότητα με βάση το φύλο, καθώς και τη δύναμη, την αντοχή που έχουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψ­εις.

Λύση δεν είναι κανενός είδους «αποκαθαρμό­ς» για χάρη καμιάς πολιτικής ορθότητας, ειδικά όταν μιλάμε για Τέχνη, αλλά ο αγώνας για την υιοθέτηση πρακτικών που θα σέβονται όλ@ σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στον λόγο. Αγωνιζόμασ­τε ενάντια στην πατριαρχία για να εκλείψει η υποτίμηση και οι διακρίσεις εις βάρος των θηλυκοτήτω­ν, των διαφορετικ­ών, των αδύναμων και να κυριαρχήσε­ι μια αντίληψη συμπερίληψ­ης, ορατότητας και σεβασμού όλων.

Αραγε ο Γεωργιάδης «είδε το φως» και όπως πήρε αποστάσεις από τον αντισημιτι­σμό συστρατεύτ­ηκε τώρα σε αυτόν τον αγώνα;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece