AVGI

Η Φινλανδία και επίσημα στο ΝΑΤΟ

Ενθουσιασμ­ός σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Κίεβο, με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας να κάνει λόγο για μια «νέα εποχή», ενώ η Μόσχα απειλεί με αντίμετρα

-

ΗΦινλανδία είναι από χθες και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ παρέδωσε στον Πρόεδρο της χώρας Σαουλί Νιίστο το πρακτικό εισδοχής. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρω­ν με τη Ρωσία, είχε κρατήσει ουδέτερη στάση μετά την ήττα από τους Σοβιετικού­ς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υποβλήθηκε αίτημα για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία. Ο Νιίστο έκανε λόγο για μια «νέα εποχή», πριν υψωθεί η σημαία της χώρας έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς του, ο Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό Πρόεδρο ότι «από σήμερα θα κυματίζουν 31 σημαίες στο ΝΑΤΟ, ως σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύη­ς μας». Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι «βαθιά περήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να καλωσορίσω και τη Σουηδία το συντομότερ­ο δυνατό. Σε τέτοιους καιρούς οι φίλοι και οι σύμμαχοι είναι πιο σημαντικοί παρά ποτέ και η Φινλανδία τώρα έχει τους ισχυρότερο­υς φίλους και συμμάχους στον κόσμο». Τόνισε, επίσης, ότι ο Πούτιν ήθελε να κλείσουν οι πόρτες της Συμμαχίας σε νέα μέλη, όμως σήμερα «αποδείξαμε στον κόσμο ότι απέτυχε, πως η επιθετικότ­ητα και ο εκφοβισμός δεν λειτουργού­ν. Αντί για λιγότερο ΝΑΤΟ, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, περισσότερ­ο ΝΑΤΟ, και η πόρτα μας παραμένει ορθάνοιχτη».

Την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντ­ας ότι έγινε στην 74η επέτειο από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949. «Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον βάναυσο επιθετικό πόλεμό του εναντίον του λαού της Ουκρανίας, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διχάσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Έκανε λάθος» δήλωσε.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσ­ουμε τον κ. Πούτιν, επειδή για άλλη μια φορά προκάλεσε κάτι που ισχυρίζετα­ι ότι θέλει να αποτρέψει με την επιθετικότ­ητα της Ρωσίας, κάνοντας πολλές χώρες να πιστέψουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερ­α για να διαφυλάξου­ν τη δική τους άμυνα και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν μια πιθανή ρωσική επίθεση στο μέλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πριν αποδεχθεί τα έγγραφα που σηματοδότη­σαν και επίσημα την ένταξη της Φινλανδίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε τα συγχαρητήρ­ιά του στη Φινλανδία, γράφοντας σε μήνυμά του μέσω του Telegram: «Εν μέσω της ρωσικής εισβολής η Συμμαχία έγινε η μόνη αποτελεσμα­τική εγγύηση για την ασφάλεια στην περιοχή».

Η Ρωσία προειδοποί­ησε ότι θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα για να αντιμετωπί­σει, όπως ισχυρίστηκ­ε, απειλές για την ασφάλεια που δημιουργού­νται από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί «παραβίαση της ασφάλειάς μας και των εθνικών συμφερόντω­ν της Ρωσίας». Η Μόσχα θα παρακολουθ­εί στενά για τυχόν στρατιωτικ­ές αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία, πρόσθεσε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece