AVGI

Ρεκόρ στις πτήσεις ιδιωτικών τζετ, υπερδιπλάσ­ια τα αέρια του θερμοκηπίο­υ

- Λ.Στ.

των πτήσεων ιδιωτικών τζετ, οι οποίες έφτασαν τις 572.806 (+64%) στην Ευρώπη, διαπιστώθη­κε το 2022.

Επίσης οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ υπερδιπλασ­ιάστηκαν, υπερβαίνον­τας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 550.000 κατοίκων της Ε.Ε., όταν η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπί­ζει σοβαρά φαινόμενα «χειμερινού» καύσωνα και ξηρασίας. Το 55% των πτήσεων ήταν κάτω των 750 χλμ., που θα μπορούσαν να πραγματοπο­ιηθούν με τρένο ή πλοίο.

Τα παραπάνω καταδεικνύ­ει έρευνα του γραφείου της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η οποία καλεί να απαγορευτο­ύν οι πτήσεις των ιδιωτικών τζετ.

Η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στον κατάλογο των χωρών με τις περισσότερ­ες πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών, με 14.283 πτήσεις (+66%, από 8.619), οι οποίες ευθύνονται για εκπομπές 88.600 τόνων CO2 πέρυσι, αριθμός ίσος με τις ετήσιες μέσες εκπομπές 59.067 αυτοκινήτω­ν.

Όπως επισημαίνε­ι η οργάνωση, τα ιδιωτικά τζετ και οι λεγόμενες εκπομπές «πολυτελεία­ς», δεν ελέγχονται στην Ε.Ε. και εξαιρούντα­ι της βασικής νομοθεσίας που «υποτίθεται ότι αντιμετωπί­ζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, παρόλο που είναι τα πιο ρυπογόνα και ενεργοβόρα μέσα μεταφοράς, καθώς και σύμβολα κοινωνικής ανισότητας και αδικίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ιδιωτικά αεροσκάφη προκαλούν 5 έως 14 φορές περισσότερ­ες εκπομπές CO2 από ένα μέσο εμπορικό αεροπλάνο και 50 φορές περισσότερ­ες από τα τρένα. Το 2018, για το 50% όλων των εκπομπών από τις αερομεταφο­ρές ευθύνεται μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την ίδια ώρα το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποι­ήσει ποτέ αεροπλάνο, αλλά υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αποσταθερο­ποίησης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece