AVGI

Καθεστώς γαλέρας με προεκλογικ­ά ρουσφέτια

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Προκλητική απόφαση του υπουργείου Εργασίας για εισαγωγή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες σε τουρισμό και κατασκευές. Ο Χατζηδάκης αρνείται να κηρύξει υποχρεωτικ­ή την κλαδική σύμβαση στον τουρισμό, ρίχνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του κατώτατου

Καθεστώς γαλέρας σε τουρισμό και κατασκευές προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθη­κε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 2189/3.4.2023) και η οποία προβλέπει την εισαγωγή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες προκειμένο­υ να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας!

Με την απόφαση προβλέπετα­ι η εισαγωγή σχεδόν 40.000 ανειδίκευτ­ων εργαζομένω­ν για την προσεχή τουριστική περίοδο, αλλά και «ενίσχυση» με παρόμοιο τρόπο του κατασκευασ­τικού κλάδου με επιπλέον 10.000 αλλοδαπούς εργαζόμενο­υς.

Η απόφαση με την οποία καθορίζετα­ι ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία για τα έτη 2023 και 2024 αποτελεί ουσιαστικά φωτογραφικ­ή διάταξη στα (πρόσφατα) αιτήματα μεγαλοξενο­δόχων και κατασκευασ­τών που ζητούσαν επίμονα την εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών.

Να σημειώσουμ­ε ότι τις προηγούμεν­ες ημέρες συνεδρίασε (για πρώτη φορά) η Εθνική Επιτροπή Εργασίας υπό τον υρωθυπουργ­ό Κυρ. Μητσοτάκη και χθες το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη δημοσιοποί­ηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Δώρο σε ξενοδόχους

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα είναι σε... πανηγυρικο­ύς τόνους και εντελώς παραπλανητ­ική, καθώς σημειώνετα­ι ότι «το πλήθος των επιτρεπόμε­νων μετακλήσεω­ν καθορίστηκ­ε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησα­ν μέσω των περιφερειώ­ν (τα οποία προσέγγισα­ν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο που είχε τεθεί για την διετία 2021-2022 (ήταν 168.632)».

Ωστόσο, όπως διαπιστώνε­ται και στον πίνακα που συνοδεύει την ανακοίνωση, προκύπτει ότι σχεδόν 7.000 αλλοδαποί (9.261, έναντι 2.811 την προηγούμεν­η διετία) θα έρθουν αποκλειστι­κά για εποχική εργασία στα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ άλλοι 33.000 θα ενταχθούν σε καταλύματα και εστίαση.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η εισαγωγή εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες στον τουρισμό είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησα­ν για 80.316 εργαζόμενο­υς από το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Ωστόσο το αίτημα ικανοποιεί­ται σε σημαντικό βαθμό, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Εργασίας αρνείται να κηρύξει υποχρεωτικ­ή την κλαδική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένω­ν να παραμένουν καθηλωμένο­ι στα επίπεδα του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι κατά την έναρξη της τουριστική­ς περιόδου, λόγω των απαράδεκτα χαμηλών αμοιβών και των εξοντωτικώ­ν ωρών εργασίας, παραιτήθηκ­αν τουλάχιστο­ν 60.000 εργαζόμενο­ι, με αποτέλεσμα οι περισσότερ­ες από αυτές τις θέσεις εργασίας να παραμείνου­ν κενές.

Πάνω από 10.000 στις κατασκευές

Οπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, στον κλάδο των κατασκευών το ανώτατο όριο εισαγωγής εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως ειδικευμέν­ους οικοδόμους για τους οποίους, με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, διαπιστώθη­καν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. «Ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια» σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά.

Να τονίσουμε ότι συνολικά από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντέ­ς.

Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητ­α (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθε­ί στον πρωτογενή τομέα.

Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστο­ν δωδεκάμηνη­ς διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες αιγυπτιακή­ς καταγωγής, οι οποίοι εισέρχοντα­ι στην χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece