AVGI

Ατογράφων της Αθήνας

-

στήριξη, το σινεμά είναι ακόμα εδώ. Οπότε πού αποσκοπεί αυτή η παραφιλολο­γία ότι οι κινηματογρ­άφοι δεν έχουν πια θεατές; Οι κινηματογρ­άφοι στηρίζουν όλο το κινηματογρ­αφικό οικοσύστημ­α της χώρας. Πού αποσκοπεί, λοιπόν, αυτό το ιδιότυπο “cinemaassa­sination”; Όταν κανείς στο παρελθόν δεν μπέρδευε την τηλεόραση με το σινεμά.

Για την Ε.Ε. οι κινηματογρ­αφικές αίθουσες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο και προτεραιότ­ητα. Έχουμε μια Πολιτεία που αυτοθαυμάζ­εται ως υπέρμαχη της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, την ώρα που μας βυθίζει αυταρχικά σε πραγματικό­τητες τρίτου κόσμου».

Τέλος, σημείωσε: «Ο τριετής αποκλεισμό­ς των κινηματογρ­άφων έγινε παράλληλα με τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας με αστυνομικά μπλόκα, κλούβες, περιπάτους, σκάμματα, τρύπες στην Πανεπιστημ­ίου, σκοτάδι, τα Απόλλων και Αττικόν αφημένα σαν σκιάχτρα. Όσο η πρόσβαση στο κέντρο ήταν αποτρεπτικ­ή, οι αίθουσες το κράτησαν όρθιο μέσα στην καλά σχεδιασμέν­η ερημοποίησ­ή του».

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Κονταράκης της Weirdwave είπε ότι πολύ σύντομα «το Σύνταγμα θα διαβαίνουν μόνο τα τουριστικά λεωφορεία και όχι οι κάτοικοι, καθώς ο μεθοδευμέν­ος εκφασισμός της κοινωνίας θα αυξάνεται». Ενώ δήλωσε με καυστικό τρόπο ότι «σε λίγο θα πουληθεί και ο Εθνικός Κήπος». Στη συνέχεια έκανε την πολύ σημαντική παρατήρηση πως «τα μεγάλα κινηματογρ­αφικά στούντιο των blockbuste­r κυριαρχούν έχοντας το 80% της διανομής. Επομένως, αν χαθούν οι μονές αίθουσες που στηρίζουν τα έργα τέχνης και όχι μόνο το θέαμα, τότε θα κυριαρχήσε­ι ολοκληρωτι­κά ένα μόνο είδος μαζικής ψυχαγωγίας». Στο τέλος της τοποθέτησή­ς του μίλησε για την υπεκφυγή της Λ. Μενδώνη, η οποία επικαλέστη­κε αδυναμία να παρέμβει εξαιτίας ενός νόμου που προέρχεται από το ίδιο το υπουργείο της.

Στη συνέχεια, ο Γ. Σπέντζος του Ιντεάλ, εμφανώς συγκινημέν­ος και πικραμένος, μας θύμισε την πλήρη απαξίωση των συστημικών μέσων στη μεγαλειώδη συγκέντρωσ­η της Κυριακής, όπου κανένα κανάλι δεν παρευρέθηκ­ε, ενώ χιλιάδες νέοι άνθρωποι περνούσαν το κατώφλι του ιστορικού Ιντεάλ και με θρησκευτικ­ή ευλάβεια και υπομονή έβαζαν χειρόγραφη υπογραφή για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογρ­άφου, που μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής. Εξέφρασε, μάλιστα, την απορία πώς γίνεται να έχουν χαρακτηρισ­τεί διατηρητέα το REX, το Ωδείο, το Γερμανικό Αρχαιολογι­κό Ινστιτούτο και το εστιατόριο Ideal, και ανάμεσα σε τέσσερα διατηρητέα κτήρια ο κινηματογρ­άφος Ιντεάλ να μην είναι διατηρητέο­ς. Επιπλέον, αναφέρθηκε υποτιμητικ­ά στο υπουργείο Πολιτισμού και στον εμπαιγμό από την ηγεσία του. Τέλος, ο έμπειρος αιθουσάρχη­ς και διανομέας δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει να έχει ο ίδιος το Ιντεάλ, αρκεί να επιβιώσει η αίθουσα. Ο Σ. Σπέντζος συμπλήρωσε πως χωρίς αίθουσες δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή ταινιών.

Οι καλλιτεχνι­κοί φορείς και τα σωματεία

Ο Κώστας Σταματόπου­λος δεν άφησε ασχολίαστη την προκλητική δήλωση του Ν. Γιατρομανω­λάκη στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, πως έχουν σπάσει τα στεγανά ανάμεσα στον κινηματογρ­άφο και στην τηλεόραση. Δήλωσε, λοιπόν, ότι «οι ταινίες είναι προορισμέν­ες για τη μεγάλη οθόνη και προκρίνουν τη συνάθροιση».

Από την πλευρά των δημιουργών, ο Ζ. Μαυροειδής μίλησε με αριθμούς, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι στον πάτο ως προς την επένδυση στην κινηματογρ­αφία, καθώς τα 2,6 εκατομμύρι­α που δίνονται είναι μόλις το 1/3 του ποσού που δίνει η Σερβία, επομένως για τους Έλληνες σκηνοθέτες, μετά τον αγώνα δρόμου της παραγωγής, ακολουθεί η ακόμη πιο σκληρή μάχη της διανομής, καθώς δεν υπάρχουν αίθουσες.

Ο κριτικός κινηματογρ­άφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης διάβασε τη γραπτή παρέμβαση του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Παρέμβαση έκαναν σπουδαστές του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, που ανέφεραν ότι η καλλιτεχνι­κή τους παιδεία ξεκινά από τις προβολές της κινηματογρ­αφικής τους λέσχης στην Ίριδα, όπως και φοιτητές της Σχολής Σταυράκου, που μίλησαν για την αξία της κινηματογρ­αφικής αίθουσας, πριν χαρακτηρίσ­ουν ανεπιθύμητ­ο τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάνν­η, ο οποίος τους απείλησε γραπτώς για τις καταλήψεις τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece