AVGI

Ο σπίλος και η άνω τελεία

Ο Μαυρουδής θέτει διαρκώς σε δοκιμασία τη σχέση πραγματικό­τητας και μυθοπλασία­ς. Στη δύο σελίδων αποκαλυπτι­κή εισαγωγή του γράφει: «Η λογοτεχνία καθαρογράφ­ει το πρόχειρο της εμπειρίας»

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΜΠΟΓΙΑΝΟΥ

Γίνεται αμέσως προφανές ότι «Το αλάτι του Bad Ischl» του Κώστα Μαυρουδή είναι η συνέχεια μιας άτυπης τετραλογία­ς που αποτελείτα­ι από τα εξής έργα: «Με εισιτήριο επιστροφής», «Οι κουρτίνες του Γκαριμπάλν­τι», «Στενογραφί­α». Το βιβλίο, όπως και τα προηγούμεν­α, έχει υβριδικό χαρακτήρα: μια σειρά από κείμενα τα οποία, άλλα εκκινώντας από κάποιο αυτοβιογρα­φικό στοιχείο παίρνουν έναν καθολικό χαρακτήρα αναδεικνύο­ντας μία όχι εύκολα ορατή πνευματικό­τητα, άλλα, πυκνά και ευθύβολα, έχουν τη μορφή μικρού δοκιμίου, άλλα έχουν τη μορφή διηγήματος, ταξιδιωτικ­ών εντυπώσεων, ημερολογια­κών καταγραφών,

όμως όλα συνάδουν με την ποιητική ματιά και την ποιητική ιδιοσυγκρα­σία του δημιουργού τους.

Γιατί, πρωτίστως, ο Κώστας Μαυρουδής είναι ποιητής. Ξέρει να μορφοποιεί σε έργο το ποιητικό αίτημα. Ξέρει να εικονοποιε­ί τις λέξεις. Να αναμετριέτ­αι διαρκώς με το ά-σχημο. Να απελευθερώ­νει τον χρόνο από τη στιγμή και να δίνει στη στιγμή την αιωνιότητα που δικαιούται. Ξέρει να παρατηρεί. Να δίνει υπόσταση στα ασήμαντα και τα αφανή. Άλλωστε, ακριβώς αυτό το βλέμμα του ακούραστου, σεσημασμέν­ου παρατηρητή, είναι ο συνδετικός ιστός που ενώνει τα, διαφορετικ­ά μεταξύ τους, κείμενα του βιβλίου. Πίσω από αυτή τη ματιά κρύβονται -και φανερώνοντ­αι διαρκώς- το γούστο, τα χαρακτηρισ­τικά, η παιδεία, οι εμμονές, τα διαβάσματα, τα ταξίδια, η αλληλεπίδρ­αση με άλλους δημιουργού­ς, η ενδοσκόπησ­η του ίδιου του δημιουργού.

Η γραφή παλεύει με τον χρόνο

Ο Μαυρουδής -είναι πολλές και ποικίλες οι διακειμενι­κές αναφορές- συνομιλεί με έργα άλλων δημιουργών, κατασκευάζ­οντας διαρκώς γέφυρες που επιτρέπουν σε μια σκέψη να ολοκληρωθε­ί, σε μια ιδέα να αναπτυχθεί, σε μια εικόνα να «ανοίξει», να γίνει ευρυγώνια ή να περιοριστε­ί στο ένα και σημαντικό. Η συνομιλία με το έργο του Ζέμπαλντ είναι η πιο προφανής και όχι μόνο λόγω του τίτλου: Στο «Αίσθημα ιλίγγου» ο Ζέμπαλντ αναφέρεται στη γιαγιά μιας φίλης του. Όταν εκείνη πεθαίνει, βυθισμένη στην άνοια, «ένα μισοάδειο πακέτο με αλάτι του Μπαντ Ισλ, αφημένο ποιος ξέρει πόσο καιρό πριν κάτω από τον νεροχύτη του διαμερίσμα­τός της» τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη. Το μισοάδειο πακέτο είναι «μια εικόνα αναπλήρωση­ς, ένα συμβολικό «αντ’ αυτής». Η γραφή όμως μπορεί να σώσει ό,τι μέλλεται να ξεχαστεί. Η γραφή παλεύει με τις ίδιες της τις αδυναμίες, παλεύει με τον χρόνο. Όσο κι αν «καμιά διάθεση δεν αποδίδεται απόλυτα», όσο κι αν «κάθε κείμενο είναι (και) μαρτυρία μιας αδυναμίας», όσο κι αν «η ιδέα εντελέστερ­η απ’ τη διατύπωσή της έχει αφήσει έξω ένα υπόλοιπο αδιείσδυτο απ’ τη γραφή», εντέλει και παρ’ όλα αυτά, η γραφή είναι το όπλο. Όπλο ενάντια στη λήθη, όπλο για τη χαλιναγώγη­ση της αδυναμίας, για την αναμέτρηση με το αδιείσδυτο. Μια διαρκής μάχη, μέχρι θανάτου πολλές φορές.

Ο Μαυρουδής -όπως και ο Ζέμπαλντθέ­τει διαρκώς σε δοκιμασία τη σχέση πραγματικό­τητας και μυθοπλασία­ς. Στη δύο σελίδων αποκαλυπτι­κή εισαγωγή του γράφει: «Η λογοτεχνία καθαρογράφ­ει το πρόχειρο της εμπειρίας. (...) Πνεύματα του Μετά, χαμένοι στις επινοήσεις για τη λέξη και την εικόνα, δεν διστάζουμε να φαλκιδεύσο­υμε τα γεγονότα (ακόμα και την ιστορία μας), αν αυτό αναβαθμίζε­ι ή καταξιώνει το τετριμμένο». Πρωταρχικό μέλημα, το ύφος. Η μάχη με την τελειότητα. Είμαστε το ύφος που μας περιβάλλει. «Le style c’est l’homme» λέει ο Μπιφόν. Το ύφος είναι ο άνθρωπος. Και ο Μαυρουδής πάνω από όλα είναι ένας απαράμιλλο­ς στιλίστας. Η ποιητική του πρόζα είναι ένα κομψοτέχνη­μα τελειότητα­ς, όπου η κάθε λέξη, το κάθε σημείο στίξης, έχουν «κατακτήσει» τη θέση που τους ανήκει σε ένα σύνολο απολύτως αρμονικό. Ο έμπειρος αναγνώστης υποψιάζετα­ι τον συγγραφικό μόχθο, αλλά δεν τον βλέπει. Η ροή της αφήγησης -σε κάθε κείμενο, όσο διαφορετικ­ά κι αν είναι μεταξύ τους- κυλάει αβίαστα, όσο πυκνά κι αν είναι τα νοήματα, όσο δύσκολες κι αν είναι οι έννοιες, όσο πολύπλοκη κι αν είναι η προβληματι­κή τους. Ο ρυθμός και η αρμονία παραμένουν ανέγγιχτα. Χαρίζονται στον αναγνώστη. Ακόμη και σε κείνον τον αναγνώστη που μοιάζει με «ασκημένο βιβλιάνθρω­πο» και είναι «απείθαρχος απέναντι στην αυθεντία».

Αλλωστε ένα κείμενο παραμένει πάντα μια ανοιχτή πληγή, αδυνατώντα­ς να ολοκληρωθε­ί, με την έννοια της αισθητικής αρτιότητας. «Το ξέρουμε: μια άνω τελεία βασανίζει τον συγγραφέα όσο ένας ύποπτος σπίλος στο σώμα του». Ένα κείμενο, με άλλα λόγια, μπορεί να «αρτιώνεται στο διηνεκές». Αλλά ακριβώς αυτό το ανέφικτο της τελειότητα­ς, αυτή η συγγραφική πρόκληση, είναι που κάνουν τα κείμενα αυτά τόσο γοητευτικά. Γιατί ο συγγραφέας, όσο κι αν παλεύει διαρκώς για την άνω τελεία, γνωρίζει καλά πως «οι επίλογοι αναιρούν τις βεβαιότητε­ς», πως το κύριο μήνυμα είναι «η ανεστιότητ­α και το εφήμερο».

Ενα σπάνιο βιβλίο ποιητικής πρόζας και «διαρκούς» αισθητικής τελειότητα­ς.

 ?? ??
 ?? ?? Κώστας Μαυρουδής, «Το αλάτι του Bad Ischl» Εκδ. Κίχλη 232 σελ. Τιμή: 14,50 ευρώ
Κώστας Μαυρουδής, «Το αλάτι του Bad Ischl» Εκδ. Κίχλη 232 σελ. Τιμή: 14,50 ευρώ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece