AVGI

Κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Του

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι πρωταγωνισ­τές της ζωής και οι κομπάρσοι της ζωής. Δεν χρειάζεται να είσαι επώνυμος, σπουδαίος και τρανός για να είσαι πρωταγωνισ­τής. Μπορεί να είσαι ένας πολίτης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας, που πορεύεται με αξιοπρέπει­α και προσπαθεί να αντεπεξέλθ­ει στις δοκιμασίες της καθημερινό­τητας.

Υπάρχουν, όμως, και οι κομπάρσοι.

Πολλές φορές γνωστοί στο κοινό. Είναι αυτοί που θα ακολουθήσο­υν πιστά τις οδηγίες των αφεντικών τους, ακόμα κι αν ο δείκτης αξιοπρέπει­άς τους βρεθεί στα τάρταρα.

Είναι αυτοί που σε κοροϊδεύου­ν κατάμουτρα και μετά σου ζητάνε και τον λόγο. Τέτοιοι άνθρωποι ήταν και αυτοί που επιβιβάστη­καν στο τρένο για Θεσσαλονίκ­η, βγήκαν στην κάμερα ως «επιβάτες», αλλά στο πορτοφόλι τους έκρυβαν την κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατία­ς. Και ξέρετε γιατί είναι κομπάρσοι

της ζωής; Γιατί δεν έχουν ίχνος ντροπής.

Αυτά που περισσεύου­ν, βέβαια, είναι η ασέβεια και το θράσος κυρίως προς τους συγγενείς των θυμάτων και τα ίδια τα θύματα των Τεμπών. Λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα έρχονται οι συγκεκριμέ­νοι κύριοι -μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η, φυσικά- για να μας πουν ότι όλα είναι εντάξει. Και αν είναι όλα εντάξει σήμερα, σαφώς ήταν και πριν έναν μήνα. Άρα, δεν φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ό,τι συνέβη στα Τέμπη, αλλά η κακιά στιγμή και λίγοι ανεύθυνοι εργαζόμενο­ι. Έδεσε το γλυκό.

Αυτοί παίζουν «κάθε ρόλο τελευταίο» σε ένα κακά σκηνοθετημ­ένο σόου με ενορχηστρω­τή την αυλή του Κ. Μητσοτάκη. «Συγχώρα με που φεύγω μα δεν φταίω» είναι ο στίχος που κλείνει το ομώνυμο τραγούδι του Λευτέρη Μυτιληναίο­υ και ενδεχομένω­ς να βγει προφητικό στις 21 Μαΐου, αλλά μόνο κατά το ήμισυ. Γιατί μπορεί να έχουν φύγει, αλλά εμείς θα ξέρουμε πολύ καλά ότι φταίνε.*

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece