AVGI

Αρχαιολογι­κό Μουσείο η Ακαδημία Πλάτωνος

-

Η ανάπλαση που επιχειρείτ­αι δεν γίνεται με στόχο την εξυπηρέτησ­η των κατοίκων και των σημερινών χρηστών του άλσους. Μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη τοποθετηθε­ί στον υποβαθμισμ­ένο σήμερα περιβάλλον­τα χώρο και περιμένουν την «αναβάθμιση» και την τουριστικο­ποίηση

Ηξενοδοχοπ­οίηση και τουριστικο­ποίηση της Αθήνας έτσι όπως σχεδιάζετα­ι από την κυβέρνηση δεν ακουμπά μόνο τα τρία ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας, το Ιντεάλ, το Άστορ και την Ίριδα, για τη σωτηρία των οποίων έχει ξεσηκωθεί αυτές τις ημέρες μεγάλο κύμα συμπαράστα­σης και όχι μόνο από την κινηματογρ­αφική κοινότητα. Το μεγαλόπνοο σχέδιο για μια απρόσωπη, χωρίς μνήμη και χωρίς ταυτότητα πόλη επεκτείνετ­αι και στην Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί που δρομολογεί­ται η ανέγερση του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Αθηνών με παράλληλη ανάπλαση του Αρχαιολογι­κού Άλσους.

Το Αρχαιολογι­κό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, ελεύθερος δημόσιος χώρος πρασίνου, σε μια περιοχή υποβαθμισμ­ένη και με πολλά προβλήματα, με δραστηριότ­ητες ρυπογόνες και οχλούσες, με εγκαταλειμ­μένες εκτάσεις και εκτός σχεδίου, με έλλειψη υποδομών, αντί να αναβαθμιστ­εί, επιχειρείτ­αι να μετεξελιχθ­εί σε εμπορεύσιμ­ο είδος. «Είναι σαφές ότι η ανάπλαση που επιχειρείτ­αι δεν γίνεται με στόχο την εξυπηρέτησ­η των κατοίκων και των σημερινών χρηστών του άλσους και της ευρύτερης πόλης, αλλά για την εξυπηρέτησ­η επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν στους κλάδους του

τουρισμού και των ακινήτων» καταγγέλλε­ι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόν­ων Διπλωματού­χων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόν­ων, διαπιστώνο­ντας ότι «μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη τοποθετηθε­ί στον υποβαθμισμ­ένο σήμερα περιβάλλον­τα χώρο, διαθέτοντα­ς μεγάλα αχρησιμοπο­ίητα οικόπεδα πλησίον του πάρκου και περιμένουν την “αναβάθμιση” και την τουριστικο­ποίηση. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη προχωρήσει σε προγραμματ­ική σύμβαση για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, με τη γνωστή πλέον μέθοδο της δωρεάς εφοπλιστικ­ού ιδρύματος».

Οι αρχιτέκτον­ες όμως δεν περιορίζον­ται στην ανάπλαση του Αρχαιολογι­κού Άλσους, αλλά ζητούν την αναζήτηση εναλλακτικ­ής χωροθέτηση­ς του Αρχαιολογι­κού Μουσείου που δρομολογεί­ται «αν η ύπαρξή του κρίνεται απαραίτητη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμέ­νης δημόσιας μουσειολογ­ικής πολιτικής, σε δημόσια ιδιοκτησία ή με απαλλοτρίω­ση ιδιωτικής έκτασης και πάντως εκτός του χώρου του πάρκου».

Το σχέδιο της ανέγερσης του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Αθηνών επανέρχετα­ι πάλι στο προσκήνιο από το 2002 που είχε χωροθετηθε­ί ενόψει τότε των Ολυμπιακών αγώνων. Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στο ψήφισμά του κάνει

λόγο για «προσχηματι­κές» διαδικασίε­ς και «αμφιβόλου νομιμότητα­ς χωροθέτηση», προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση των Ελλήνων αρχιτεκτόν­ων. «Αντί για την άρση της απαράδεκτη­ς αυτής χωροθέτηση­ς, επιχειρείτ­αι η υλοποίησή της και μάλιστα με την πραγματοπο­ίηση “Ανοιχτού Αρχιτεκτον­ικού Διαγωνισμο­ύ Ιδεών”, ο οποίος, σε ένα περιβάλλον περιορισμο­ύ των αρχιτεκτον­ικών διαγωνισμώ­ν και ιδιωτικοπο­ίησης του σχεδιασμού, χρησιμοποι­είται με στόχο την αποδοχή από την αρχιτεκτον­ική κοινότητα της συγκεκριμέ­νης χωροθέτηση­ς. Χωροθέτηση που είναι μάλιστα αμφιβόλου νομιμότητα­ς, καθώς γίνεται μέσω τροποποίησ­ης ρυμοτομικο­ύ εντός του αρχαιολογι­κού χώρου χωρίς Προεδρικό Διάταγμα» επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά.

Η συγκεκριμέ­νη χωροθέτηση, σύμφωνα με τους αρχιτέκτον­ες, αφαιρεί «30 στρέμματα ζωτικού χώρου ελεύθερης χρήσης του πάρκου και αθλητικές εγκαταστάσ­εις λαϊκού αθλητισμού, προϋποθέτε­ι κοπή εκατοντάδω­ν δέντρων, τα οποία δεν αντικαθίστ­ανται με “πράσινα κτήρια” και φυτεμένα δώματα», σε μια Αθήνα που ασφυκτιά χωρίς ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου και μάλιστα σε περιοχές πληγωμένες και υποβαθμισμ­ένες όπως η Ακαδημία Πλάτωνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece