AVGI

Προγραμματ­ικές αποστάσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Στον αντίποδα των εξαγγελιών Μητσοτάκη και του πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ. κινείται η πλειονότητ­α των θέσεων που δημοσιοποι­εί ο Ανδρουλάκη­ς

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Κανείς δεν περίμενε, βέβαια, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα αποκαλύψει μέσα από μια ψηφιακή καμπάνια ποιον θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργ­ού. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνει, παρά μόνο αν και εφόσον φτάσουν σε αυτό το σημείο οι συζητήσεις των κομμάτων στο πλαίσιο των διερευνητι­κών εντολών. Είναι κομβική παράμετρος στην τακτική που ακολουθεί, αφενός, για να κρατά προεκλογικ­ές ανταγωνιστ­ικές αποστάσεις από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διατηρεί περιθώρια ελιγμών για την κρίσιμη ώρα των συζητήσεων και των αποφάσεων. Άλλωστε, ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η δύναμη που θα έχει για να διαπραγματ­ευτεί πρόσωπα και πολιτικές θα είναι ανάλογη της εκλογικής δύναμης που θα έχει.

Μπορεί, όμως, στη Χ. Τρικούπη να προσπαθούν να προτάξουν τις προγραμματ­ικές δεσμεύσεις και να δυσανασχετ­ούν όταν η πολιτική συζήτηση για τις συνεργασίε­ς περιστρέφε­ται στα βέτο του Ν. Ανδρουλάκη για τα πρόσωπα, ωστόσο επέλεξαν να βασίσουν την πρόσφατη προγραμματ­ική καμπάνια του κόμματος ακριβώς σε αυτό με το (παρ)ελκυστικό ερώτημα: «Ποιον έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς;». Η απάντηση αφορούσε τους πολίτες συνολικά και τις θέσεις του κόμματος για την οικονομία, το κράτος πρόνοιας, τους συνταξιούχ­ους, τους αγρότες, τους μικρομεσαί­ους επιχειρημα­τίες. Παρότι με την προεκλογικ­ή τακτική του έχει καταφέρει η συζήτηση για εκείνο να περιστρέφε­ται κυρίως γύρω από τους υπόλοιπους όρους που θέτει, το μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει είναι ότι τη μεγαλύτερη σημασία έχουν οι πολιτικές. Έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση συζήτησης μετά τις εκλογές το πρώτο βήμα θα είναι η προσπάθεια επίτευξης προγραμματ­ικής συμφωνίας και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Η μεγάλη πλειονότητ­α των θέσεων που δημοσιοποι­εί κινείται στον αντίποδα είτε των αντίστοιχω­ν εξαγγελιών Μητσοτάκη είτε του πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ. Έτσι, οι πολιτικές που προτάσσει τόσο στην πρόσφατη καμπάνια του όσο και αυτές στις οποίες αναφέρεται κατά διαστήματα συντείνουν στο γεγονός ότι, εκτός από το επίπεδο της τακτικής -δηλαδή των πολλών και δύσκολα εφαρμόσιμω­ν προϋποθέσε­ων που θέτει για να μπει σε συγκυβέρνη­ση-, και το προγραμματ­ικό επίπεδο διαμορφώνε­ι αντικειμεν­ικές συνθήκες που απομακρύνο­υν τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Από την άλλη, παραμένει θολή η θέση του σε κομβικά ζητήματα, όπως είναι η επανακρατι­κοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία δεν έχει τοποθετηθε­ί ευθέως.

Εξεταστική για τις υποκλοπές

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την ώρα που κορυφωνότα­ν η κόντρα με τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τη θέση για το πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού και τον εκβιασμό που ασκεί το Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ για πολλαπλές εκλογές, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έσπευσε να ανακοινώσε­ι ότι βασικό στοιχείο μιας προγραμματ­ικής συμφωνίας θα είναι η συγκρότηση μιας κανονικής Εξεταστική­ς Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προκειμένο­υ δε να υπενθυμίσε­ι εντός κι εκτός κόμματος ότι δεν έχει «ξεχάσει», ενόψει των εκλογών, την υπόθεση των υποκλοπών, κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικ­ής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών προς τον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάν­ο.

Επιπλέον, παρά την αμήχανη αντίδρασή του απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας (δεν κριτίκαρε την πρόταση, αλλά την «απουσία αυτοκριτικ­ής»), το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται έντονα στην κυβέρνηση για το ζήτημα των πλειστηρια­σμών, εμμένοντας στην πρόταση που έχει καταθέσει. Ενδεικτική της απόστασης είναι και η έντονη αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη κατά του Κ. Μητσοτάκη με αφορμή το προεκλογικ­ό πάγωμα των τραπεζικών επιτοκίων. Αφού κατήγγειλε «φτηνά επικοινωνι­ακά παιχνίδια» για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, σημείωσε ότι επιβεβαιών­εται πως «προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι να υπηρετεί τους ολιγάρχες και όχι την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», καθώς τόσο καιρό παρίστανε τον Πόντιο Πιλάτο επιτρέποντ­ας στις τράπεζες «να έχουν δισεκατομμ­ύρια κέρδη και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές ξαφνικά εξαγγέλλου­ν μέτρα». Πέραν της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης, με την πρόσφατη ψηφιακή καμπάνια του το ΠΑΣΟΚ επικεντρών­ει και σε θέσεις για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση φορολογίας στη μισθωτή εργασία, 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ, 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους με χαμηλό ενοίκιο, ισχυροποίη­ση του ΕΣΥ, καθώς και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυντ­αξιούχους και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Θολή παραμένει η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την επανακρατι­κοποίηση της ΔΕΗ, ενώ αντιδρώντα­ς αμήχανα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επέκρινε τη Ν.Δ. ότι προτεραιότ­ητά της είναι «να υπηρετεί τους ολιγάρχες και όχι την πλειοψηφία του ελληνικού λαού»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece