AVGI

Η ευρωπαϊκή ηγεσία, η Κίνα και η Ελλάδα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΤΖΟΓΟΠΟΥΛΟ­Υ*

του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κίνα δείχνει πως η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπο συνεννόηση­ς με τη μεγάλη ασιατική χώρα μετά την πανδημία. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν η επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ. Παρόλο που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει τις Βρυξέλλες ολοένα και πιο κοντά στην Ουάσιγκτον, οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν πλέον να συνειδητοπ­οιούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διατηρήσου­ν στενούς δεσμούς με την Κίνα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Σε μία εποχή γεωπολιτικ­ής φρενίτιδας, ο σινοευρωπα­ϊκός εμπορικός τζίρος έφτασε πέρυσι στα 856 δισ. ευρώ, από 738 δισ. ευρώ το 2021. Για αυτό η Φον ντερ Λάιεν δεν μιλά για αποσύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για ανάγκη μείωσης του ρίσκου. Ακόμα και αυτός ο στόχος, ωστόσο, μοιάζει μάλλον ανέφικτος. Μέσα στην εβδομάδα η Airbus υπέγραψε διάφορες συμφωνίες για την πώληση αεροσκαφών και την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων της στην Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει θεωρητικά να συνδέσει το μέλλον των σινοευρωπα­ϊκών σχέσεων με τη στάση της Κίνας στο ουκρανικό. Και εδώ, ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες. Η Κίνα δεν φταίει για τη ρωσική εισβολή - ούτε πρόκειται να υιοθετήσει την αμερικανικ­ή και ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων. Το να ζητάει, λοιπόν, η Ευρώπη από την Κίνα να μεσολαβήσε­ι στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος με τους όρους που θέλει η Δύση, μάλλον απέχει από το να θεωρείται ρεαλιστικό. Ο κόσμος αλλάζει και η θέση της Κίνας στη νέα τάξη πραγμάτων είναι εξέχουσα. Η χώρα έχει το δικό της σύστημα διακυβέρνη­σης, που προφανώς δεν αρέσει στη Δύση, αλλά ακολουθώντ­ας τον δρόμο της κατάφερε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ανερχόμενο­ς γεωπολιτικ­ός παίκτης. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστη­σαν διπλωματικ­ές σχέσεις με κινεζική μεσολάβηση πριν λίγες εβδομάδες. Η κινεζική διπλωματία δρα αθόρυβα.

Η Ευρώπη πράττει σωστά που θέλει να υπερασπιστ­εί τα συμφέροντά της έναντι της Κίνας. Άλλο, βέβαια, αυτό και άλλο να θέτει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει ή να καλλιεργεί προσδοκίες που δεν μπορεί να ικανοποιήσ­ει. Η ευρωπαϊκή συνεργασία με την Κίνα -παρά τις υπάρχουσες διαφορές- είναι μονόδρομος. Μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει την Ελλάδα, η οποία ναι μεν ανήκει στη Δύση, αλλά χρειάζεται την Κίνα για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα εξήγαγε το 2022 στην ασιατική χώρα προϊόντα αξίας μόλις 400 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο για βελτίωση είναι τεράστιο. Το ίδιο ισχύει για την αναμενόμεν­η άφιξη Κινέζων τουριστών το καλοκαίρι, πρώτη φορά μετά την πανδημία. Επίσης, η Ελλάδα καλό είναι να μην χάσει -μετά τη Ρωσία- ακόμα ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επίσκεψη των Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα αποτελεί θετική εξέλιξη και ευθυγραμμί­ζεται με το ελληνικό εθνικό συμφέρον. Όσο λιγότερες εντάσεις, τόσο καλύτερα.

* Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλο­ς είναι λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμ­ιο (Cife) και Fellow στο Κέντρο Μπέγκιν Σαντάτ του Ισραήλ. Την τρέχουσα περίοδο διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμ­ιο Luiss της Ρώμης

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece