AVGI

Φωτιά στις τιμές των καυσίμων

- Δημήτρης Αβαρλής

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ μικρή περίοδο όπου οι τιμές των υγρών καυσίμων είχαν σημειώσει μικρή πτώση, τις τελευταίες ημέρες καταγράφετ­αι μεγάλη άνοδος στις τιμές και δεν αποκλείετα­ι, όπως αναφέρουν πρατηριούχ­οι, να φτάσουν μέχρι το Πάσχα κοντά στα 2 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, αποδεικνύε­ται πόσο απαραίτητη ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτε­υση αλλά και επαγγελματ­ικοί φορείς και πως τα fuel pass ήταν πενιχρή βοήθεια σε σχέση με τον όγκο του προβλήματο­ς.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή της χρονιάς η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 5%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7,89%. Σύμφωνα με το παρατηρητή­ριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης στις 5/4 διαμορφώθη­κε στο 1,925 ευρώ ανά λίτρο, το Diesel Κίνησης στο 1,651 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,229 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αμόλυβδης την ίδια περίοδο έφτασε το 1,897 ευρώ ανά λίτρο στον νομό Αττικής. Στον νομό Θεσσαλονίκ­ης το 1,890 ευρώ ανά λίτρο. Τα δύο ευρώ άγγιξε στον νομό Κεφαλληνία­ς και στον νομό Λευκάδος, ενώ στον νομό Κυκλάδων η τιμή έφτασε τα 2,154 ευρώ ανά λίτρο. Οι εκτιμήσεις των πρατηριούχ­ων για την εξέλιξη των τιμών είναι δυσοίωνες μετά και την απόφαση χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και θεωρούν ότι είναι δύσκολο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι τιμές να επανέλθουν στο 1,7 που είχαμε πριν 1,5 χρόνο. Να σημειωθεί πως καθηλωμένη έμεινε φέτος η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, με τους πολίτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα να κάνουν μικρές παραγγελίε­ς, αν και η τιμή του ήταν περίπου στα περσινά επίπεδα. Δεν λείπει όμως και το φαινόμενο αρκετοί πολίτες υπό τον φόβο ανόδου των τιμών να γεμίζουν ήδη για τον επόμενο χειμώνα τις δεξαμενές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρατηριούχ­οι επισημαίνο­υν τον κίνδυνο, λόγω του μειωμένου τζίρου, πολλά πρατήρια να βάλουν «λουκέτο» τους επόμενους μήνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece