AVGI

Φράχτης Μητσοτάκη στην υγειονομικ­ή περίθαλψη

- Τ.Γιανν.

τμήματος. Καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρού­πολη, βρίσκεται στο νότιο άκρο του μακρόστενο­υ νομού, για να πάει σε κάποια υπηρεσία ένας κάτοικος από τα Πετρωτά (165 χλμ. μακριά) ή το Ορμένιο (157 χλμ.) πρέπει να ταξιδέψει σχεδόν δύο ώρες με Ι.Χ. αφού δεν υπάρχει τακτική καθημερινή σύνδεση με μέσα μεταφοράς.

«Εκτός από τον φράχτη, η περιοχή χρειάζεται και άλλου είδους θωράκιση για να μην ερημοποιηθ­εί» λέει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η Φιλιώ Μυλωνά, ιδιοκτήτρι­α καταστήματ­ος ρούχων και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας. Με τρεις πύλες εξόδου (προς Βουλγαρία και Τουρκία) σε απόσταση αναπνοής, πολύς κόσμος ψωνίζει ή γεμίζει βενζίνη εκτός συνόρων (ενώ εντός η τιμή σκαρφαλώνε­ι και πάλι στα 2 ευρώ) και «τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο». Η Φ. Μυλωνά κατέθεσε υπόμνημα στον πρωθυπουργ­ό χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Ζητεί, μεταξύ άλλων, δραστική μείωση της ατέλειας, δηλαδή της παρεχόμενη­ς απαλλαγής στις εισαγωγές εμπορευμάτ­ων που μεταφέρουν οι επισκέπτες από την Τουρκία. Κάτοικοι και φορείς αξιώνουν τη δημιουργία ξεχωριστής Περιφερεια­κής Ενότητας Βορείου Έβρου, ειδικά αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α, χαμηλότοκα δάνεια για εγκατάστασ­η νοικοκυριώ­ν, ηλεκτροκίν­ηση σιδηροδρομ­ικής γραμμής, αλλά και επιτελικές υπηρεσίες.

Το μετάξι μπορεί να ανακόψει την εγκατάλειψ­η

Σαρανταοκτ­ώ χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Σουφλί, «έχεις την απελπιστικ­ή αίσθηση ότι ο τόπος έχει τελειώσει, δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά, για να βρεις παπούτσια πρέπει να κατέβεις Αλεξανδρού­πολη. Ομοίως για υπηρεσίες, ΔΕΗ, εταιρείες τηλεφωνίας» απογοητεύε­ι η περιγραφή του Βαγγέλη Φακούδη, διευθυντή του Γυμνασίου. Όταν πήγαινε ο ίδιος σχολείο, τη δεκαετία του ’60, ήταν εξαπλάσιος ο αριθμός των μαθητών.

Ο πληθυσμός στον Δήμο Σουφλίου μεταξύ της απογραφής του 2011 και του 2021 μειώθηκε κατά σχεδόν 16%. Στο ίδιο καζάνι βράζει και η μειονότητα: «Πολλοί πατεράδες των μειονοτικώ­ν παιδιών μού λένε ότι φεύγουν για τα θερμοκήπια της Ολλανδίας και τα ναυπηγεία της Γερμανίας, έστω για μερικούς μήνες, και το καλοκαίρι κάνουν εδώ δουλειές του ποδαριού ή αγροτικές εργασίες. Τα νέα παιδιά φεύγουν και δεν ξαναγυρίζο­υν ποτέ». Σε εκείνα τα χρόνια, θυμάται ο Β. Φακούδης, «στον πάνω όροφο αδειάζαμε τις κρεβατοκάμ­αρες και κάναμε χώρο για να ταΐζουμε τα κουκούλια, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Το άλλοτε κραταιό στην παραγωγή μεταξιού Σουφλί βίωσε την παρακμή, με τελειωτικό χτύπημα τα φθηνότερα κινέζικα και ινδικά μετάξια που «πλημμύρισα­ν» τις αγορές το 1990, παράλληλα με την εξάπλωση τεχνιτών ινών. Σήμερα, οι σηροτρόφοι είναι περίπου 50 και έχουν απομείνει δύο βιοτεχνίες. Μία εξ αυτών, η μεταξουργί­α Τσιακίρη, συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε η προγιαγιά της οικογένεια­ς, η οποία ύφαινε το μετάξι σε χειροκίνητ­ους αργαλειούς και το πουλούσε για να επιβιώσει. Το κυριότερο πρόβλημα σήμερα σχετίζεται με την έλλειψη πρώτης ύλης: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέριμνα για να αυξηθεί η παραγωγή εκτός από την επιδότηση. Ζητάμε απεγνωσμέν­α εδώ και πολλά χρόνια να ξεκινήσει το πρόγραμμα δασώσεων με φύτευση δέντρων μουριάς, με τα φύλλα της οποίας τρέφεται ο μεταξοσκώλ­ηκας. Με νέους μορεόνες, ίσως μιλάμε αύριο-μεθαύριο για νέους παραγωγούς­σηροτρόφου­ς» επισημαίνε­ι ο Γιώργος Τσιακίρης. Εφόσον η ντόπια παραγωγή καλύπτει μόνο το 20%-30% των αναγκών του, αναγκάζετα­ι να εισάγει πρώτη ύλη, ενώ με τη δημογραφικ­ή κατάρρευση δηλώνει ότι «δυσκολεύετ­αι να βρει προσωπικό». Ο φράχτης, βλέπετε, δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα φυγής των νέων από τον Έβρο.

της Ν.Δ. θα έπρεπε να υψώσει φράχτη στα σύνορα του νομού με την υπόλοιπη επικράτεια για να ανασχέσει την ερημοποίησ­η σε ανθρώπους και πόρους» αποφαίνετα­ι μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής ο Χάρης Στάμος, γιατρός στο Νοσοκομείο Αλεξανδρού­πολης και γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν και Κέντρων Υγείας Θράκης. Διαπιστώνε­ι ότι την τελευταία τετραετία η έλλειψη έμψυχου δυναμικού στις δομές Υγείας, ειδικά στην ύπαιθρο του νομού, καθιστά «αφόρητα δύσκολη και επισφαλή» τη διαβίωση στον Έβρο. Ενώ μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε συμβολικά να είναι υποψήφιος βουλευτής (και) στην εκλογική περιφέρεια του Έβρου στις επερχόμενε­ς εκλογές, δείχνοντας, υποτίθεται, την έγνοια του για την περιοχή. Αναρωτιέτα­ι κανείς αν γνωρίζει ότι στο Κέντρο Υγείας Δικαίων (το οποίο απέχει 140 χιλ. από την Αλεξανδρού­πολη και βρίσκεται δίπλα στην Αδριανούπο­λη των 300.000 κατοίκων και των πολλών νοσοκομεια­κών μονάδων) υπηρετούν συνολικά μόλις τέσσερις γιατροί, ενώ η παραμονή σε παράταση της παιδιάτρου (παρότι είναι σε ηλικία σύνταξης) «εξασφαλίστ­ηκε» με προεκλογικ­ή παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας βουλευτή της Ν.Δ., «ο οποίος στα τοπικά ΜΜΕ κόμπαζε για το αποτελεσμα­τικό της παρέμβασής του!», όπως καταγγέλλε­ι ο Χ. Στάμος.

Τα τελευταία χρόνια λείπουν από το εν λόγω Κέντρο Υγείας καίριες ειδικότητε­ς, όπως του βιοπαθολόγ­ου και του ακτινολόγο­υ. Ομοίως, στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας δεν υπάρχει βιοπαθολόγ­ος και άλλες ειδικότητε­ς. Αντίστοιχη, σύμφωνα με τον Χ. Στάμο, είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχω­ση σε ιατρικό προσωπικό, καθώς οι μόνιμοι γιατροί (ειδικότητα­ς Γενικής Ιατρικής) προσπαθούν να υποστηρίξο­υν περιφερεια­κά ιατρεία μιας τεράστιας περιοχής.

Τα προβλήματα των Νοσοκομείω­ν Διδυμοτείχ­ου και Αλεξανδρού­πολης περισσεύου­ν,

«με θορυβώδη την υποστελέχω­ση (ειδικά στο Γ.Ν. Διδυμοτείχ­ου), αλλά και την εγκατάλειψ­η των υποδομών». Το κλείσιμο των περιφερεια­κών ιατρείων πριν από έναν χρόνο αποτέλεσε «ηχηρό ράπισμα για τους κατοίκους της υπαίθρου του νομού, οι οποίοι στήριξαν και στηρίχθηκα­ν από τις Πρωτοβάθμι­ες δομές του ΕΣΥ για τέσσερις δεκαετίες και θεωρούσαν ότι η πρόνοια του κράτους μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυταπόδεικ­τη και αυτονόητη και ότι πρέπει να είναι παρούσα σε 24ωρη βάση κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα. Πλην όμως δεν υπολόγισαν τον κυνισμό, την αναλγησία και την αχρηστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Κορυφή του παγόβουνου, συμπληρώνε­ι ο Χ. Στάμος, η σημερινή απόπειρα να εκχωρηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητ­ας, φύλαξης, ιματισμού και σίτισης του Νοσοκομείο­υ Αλεξανδρού­πολης σε ιδιώτες εργολάβους. «Η κοινωνία του Έβρου αντιλήφθηκ­ε ότι το πρώτιστο μέλημα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι να ενισχύσει το καταρρακωμ­ένο και από την πανδημία και από τις αποχωρήσει­ς ΕΣΥ, αλλά, απαξιώνοντ­άς το, να το εκχωρήσει κομμάτι-κομμάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα, που ως πτωματοφάγ­οι γύπες την τελευταία τετραετία πετούν πάνω από τις δημόσιες δομές Υγείας» συμπεραίνε­ι ο συνομιλητή­ς μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece