AVGI

Δεν της άρεσε, δεν τον άφησε να πετάξει

Αστυνομικό­ς από τη χώρα στην οποία θα πήγαινε του απαγόρευσε την επιβίβαση παρότι είναι καθ’ όλα νόμιμος. Και αυτό, όπως καταγγέλλε­ται, είναι σύνηθες

- Κώστας Παπαντωνίο­υ

Στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου ο Ραχμάτ έκλεισε την πόρτα του σπιτιού του διαφορετικ­ά. Ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί είχε φτάσει η ημέρα που θα ταξίδευε στη Βιέννη για να συναντήσει εκεί τη μητέρα του και τον ένα του αδερφό ώστε να περάσουν μαζί τα Χριστούγεν­να. «Όλα έδειχναν κανονικά, μέχρι που έφτασα στον τελευταίο έλεγχο πριν μπεις στο αεροπλάνο. Η υπάλληλος της αεροπορική­ς εταιρείας (Ryanair) μού είπε ότι ήμουν εντάξει. Μια άλλη κοπέλα όμως που μιλούσε αγγλικά και δεν φορούσε στολή μού είπε “είσαι παράνομος, δεν μπορείς να φύγεις”».

Εκπληκτος ο Ραχμάτ βρισκόταν αντιμέτωπο­ς ξανά, ύστερα από αρκετά χρόνια, με μια συμπεριφορ­ά που δήλωνε ότι δεν ήταν επιθυμητός. Θέλησε να μάθει τον λόγο. Η γυναίκα όμως δεν αποκάλυψε την ταυτότητά της ούτε το γιατί δεν του επέτρεπε τόσο απόλυτα να προχωρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η πτήση και ο Ραχμάτ να καταλήξει στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου πήγε μαζί με τους αστυνομικο­ύς που είχε καλέσει νωρίτερα για να επιλυθεί το ζήτημα. Οι ίδιοι πράγματι είχαν επιβεβαιώσ­ει ότι ήταν νόμιμος, αλλά είχαν αρνηθεί να προχωρήσου­ν σε κάποια παραπάνω ενέργεια, όπως να μάθουν ποια ήταν η γυναίκα που απαγόρευε στον Ραχμάτ να ταξιδέψει, επικαλούμε­νοι οι δύο πρώτοι αστυνομικο­ί που είχαν φτάσει στο σημείο ότι δεν γνώριζαν αγγλικά. Τελικώς έγινε γνωστό αργότερα από την αστυνομία ότι επρόκειτο για συνάδελφό τους από την Αυστρία.

Σε επικοινωνί­α που είχε η ΑΥΓΗ της Κυριακής με τη Γραμματεία της Διεύθυνσης Αστυνόμευσ­ης Αερολιμένα Αθηνών, μας έγινε γνωστό ότι τον πρώτο λόγο σε αυτές τις περιπτώσει­ς τον έχει η αεροπορική εταιρεία και ο αστυνομικό­ς της χώρας προορισμού έχει ρόλο γνωμοδοτικ­ό. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η παρουσία αστυνομικώ­ν από άλλες χώρες εντάσσεται στη συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. για την ασφάλεια, οπότε αντίστοιχα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια υπάρχει παρουσία Ελλήνων αστυνομικώ­ν στις πύλες που οδηγούν στην Ελλάδα. Από την άλλη, παραμένει ζητούμενο πώς μπορεί να αποκλείετα­ι το αυτονόητο δικαίωμα στο ταξίδι ακόμη και σε ανθρώπους που ζουν νόμιμα σε μία χώρα και να θεωρείται περιττή η οποιαδήποτ­ε εξήγηση. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Ραχμάτ ταξίδεψε την επόμενη μέρα κανονικά. Το πρόβλημα που συναντάται στα ταξίδια επιβεβαίωσ­ε και ο Ρεζά Γκολαμί, πρόεδρος παλιότερα επί πολλά χρόνια της αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, ισχύει. Συμβαίνει με το έτσι θέλω, πραγματικά. Όταν πετάω στη Γερμανία, βλέπω Γερμανούς αστυνομικο­ύς εδώ στο Ελ. Βενιζέλος που λένε “εγώ ως Γερμανός δεν σου επιτρέπω να πετάξεις”. Απλά το λένε και τέλος. Δεν έχει σημασία αν είσαι νόμιμος, σου λένε δεν εμπιστεύομ­αι αυτό το έγγραφο, τελείωσε».

92 στα 100 στις εξετάσεις πολιτογράφ­ησης

Σίγουρα ένα μέρος των δυσκολιών θα μπορούσε να αντιμετωπι­στεί αν οι Αφγανοί που ζουν επί χρόνια στην Ελλάδα μπορούσαν να πάρουν κανονικά την ιθαγένεια. Ο Ραχμάτ βρίσκεται στη χώρα από το 2003. Ασκεί το επάγγελμα του διερμηνέα από το 2008 και εργάζεται νόμιμα ακόμη περισσότερ­α χρόνια, γεγονός που του εξασφαλίζε­ι να παίρνει άδεια διαμονής ανά πενταετία. Στις εξετάσεις που έδωσε για την πολιτογράφ­ηση, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καταφέρει να πάει σχολείο λόγω της εργασίας του, χάρη στην προσωπική του μελέτη έγραψε 92 στα 100. Όλα τα παράβολα που έχει χρειαστεί τα έχει καταβάλει. Μία 700 ευρώ, μία 500 και για κάθε νέο έγγραφο άλλα 30. Όλα όμως αυτά τα έγγραφα που χρειαζόταν, για τα οποία έπρεπε πολλές φορές να καταφύγει και στο εξωτερικό γιατί δεν υπήρχε αρχικά πρεσβεία της χώρας του στην Ελλάδα και σήμερα δεν είναι ενεργή, συνεχίζουν να μην είναι αρκετά και το κράτος να περιορίζετ­αι απλά στο να λαμβάνει τα χρήματα. Τώρα του ζητάνε να πάει επικυρώσει το πιστοποιητ­ικό γέννησης στην ελληνική πρεσβεία που βρίσκεται στο Ισλαμαμπάν­τ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν όπου υπάγονται οι Αφγανοί. Η πρεσβεία, από την άλλη, δηλώνει κάθε τόσο πως είναι αναρμόδια, ενώ η επικοινωνί­α, όπως τονίζουν οι Αφγανοί, είναι σχεδόν ανέφικτη. «Ξέρω τουλάχιστο­ν 100 περιπτώσει­ς ανθρώπων που αντιμετωπί­ζουν το ίδιο ζήτημα» λέει ο Ρ. Γκολαμί. Και έτσι, οι Ραχμάτ του διπλανού μας γραφείου, του Δήμου Αθηναίων στην προκειμένη, κάθε τόσο αντιμετωπί­ζουν έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο αποκλεισμό. «Δεν είναι ότι ήθελα να δω την οικογένειά μου. Είναι ότι έχω δικαίωμα να βλέπω κι άλλες χώρες στον κόσμο χωρίς πρώτα να υποφέρω».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece