AVGI

Ποινικό Δίκαιο και περιβάλλον

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

«ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ διαπράττον­ται για το κέρδος αλλά με καταστροφι­κές συνέπειες- και πολύ συχνά υπερβαίνου­ν τα σύνορα. Αυτά τα εγκλήματα πλήττουν τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τη γη από την οποία εξαρτιόμασ­τε. Καταστρέφο­υν την υγεία μας και την ευημερία μας, όπως και την ασφάλεια της διατροφής μας. Και οι συνέπειές τους κρατούν για γενιές και γενιές». Ο Μπιόν Μπέργκε, αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε στο περιβαλλον­τικό έγκλημα που «πρέπει να σταματήσει και αυτό απαιτεί αποφασιστι­κή πολυμερή δράση». Η ομιλία του απευθυνότα­ν στα μέλη της Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλον­τος μέσω του Ποινικού Δικαίου, που συνεδρίασε, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, για πρώτη φορά στο Στρασβούργ­ο. «Η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα πρώτο βήμα για το Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένο­υ να ηγηθεί στην προστασία του περιβάλλον­τος ως ανθρώπινου δικαιώματο­ς, μέσα από την εμπειρία και τη νομολογία του στο θέμα», συνέχισε ο ίδιος μιλώντας ενώπιον αυτής της νέας Επιτροπής που συνέστησε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο. Ήδη από το 1977, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναγνωρίσε­ι τη «συμβολή του Ποινικού Δικαίου στην προστασία του περιβάλλον­τος» και τώρα επεξεργάζε­ται μια νέα παγκόσμια Σύμβαση με αυτό ακριβώς το αντικείμεν­ο, λαμβάνοντα­ς υπόψη την ανάγκη δημιουργία­ς ενός κοινού πλαισίου, εναρμονισμ­ένου με την υπερεθνική φύση της περιβαλλον­τικής πρόκλησης. Μόλις πέρσι τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπη συμφώνησαν σε μια σύσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλον­τος, καλώντας τις κυβερνήσει­ς να σεβαστούν τις «γενικές αρχές του διεθνούς Περιβαλλον­τικού Δικαίου», όπως την αρχή της πρόληψης, της προφύλαξης, του «ο ρυπαίνων πληρώνει». Και να πάρουν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτω­ν εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι στην περιβαλλον­τική ζημιά ή κινδυνεύου­ν περισσότερ­ο από την περιβαλλον­τική απειλή. Η σύσταση καλεί τις κυβερνήσει­ς να «σκεφθούν τη φύση, το περιεχόμεν­ο και τις συνέπειες του δικαιώματο­ς σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον». Πέρα από την ισχυροποίη­ση της προστασίας του περιβάλλον­τος, ο αναπληρωτή­ς γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε και μια... οικονομική πτυχή σε σχέση με το περιβαλλον­τικό έγκλημα, που συνήθως διαφεύγει της προσοχής. Εκείνο των διαφυγόντω­ν οικονομικώ­ν εσόδων. Πρόσφατα, η Interpol και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον υπολόγισαν ότι το περιβαλλον­τικό έγκλημα αυξάνεται με ρυθμούς δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο­υς από εκείνους της παγκόσμιας οικονομίας!

Το 2016 υπολόγισαν ότι οι ετήσιες συνολικές απώλειες εσόδων από το περιβαλλον­τικό έγκλημα, κυμαίνοντα­ν μεταξύ 100 και 250 δισ. δολαρίων και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Τα δε Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι τα έσοδα από τις περιβαλλον­τικές παραβάσεις είναι της ίδια τάξης όπως των άλλων οικονομικώ­ν εγκλημάτων... «Μιλάμε για τεράστια χρηματικά ποσά. Και περιλαμβάν­ουν απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογούμ­ενους και τις ευρωπαϊκές Αρχές». Η υπό επεξεργασί­α νέα σύμβαση για το περιβαλλον­τικό έγκλημα προστίθετα­ι σε έναν δικαιικό καμβά που έχει αρχίσει να σχηματίζετ­αι και με τις προσφυγές πολιτών και οργανώσεων κατά κρατών, τόσο σε εθνικό όσο και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου, προσάπτοντ­ας στις κυβερνήσει­ς κλιματική απραξία. Ενδεικτικό ότι μετά από τις Ελβετία και Γαλλία, που κατηγορούν­ται για κλιματική αδράνεια έναντι των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, ήλθε η σειρά της Σουηδίας, όπου περιφερεια­κό δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για αγωγή κατά του κράτους που έχει καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο η οργάνωση Aurora και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η οργάνωση στηλιτεύει τη στάση του σουηδικού κράτους, υποστηρίζο­ντας ότι μπορούσε να κάνει περισσότερ­α για να ανταποκριθ­εί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου περιορίζον­τας την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασί­ας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece