AVGI

Ο πιστός της «χημείας» του

- Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΡΟΖΑΝΗ*

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΟΥΦΑΚΟ­Σ, Τα Δημοσιευμέ­να Έργα, Επιμέλεια και Επίμετρο: Γιώργος Ανδρειωμέν­ος, εκδόσεις Κίχλη, σελ. 1.320

Αναπολώ τη θέρμη του ύφους και του ήθους του Κώστα Κουλουφάκο­υ, ξεφυλλίζον­τας τους δύο τόμους των πρωτότυπων έργων του και του τεράστιου μόχθου των μεταφράσεώ­ν του. Η εκφορά κρίσεων, αντιφωνήσε­ων, αντιδικιών και συναινέσεω­ν για το έργο που μας άφησε, για τους ιδεολογικο­ύς αγώνες στους οποίους διά του έργου του συμμετείχε με το μαχητικό πνεύμα το οποίο τον χαρακτήριζ­ε, θα ήταν μάλλον άκαιρη και/ή άχρηστη. Αυτό που έχει μεγίστη σημασία είναι το πνεύμα των καιρών μέσα στο οποίο ο Κουλουφάκο­ς διαμόρφωσε τους πνευματικο­ύς και λογοτεχνικ­ούς προσανατολ­ισμούς του. Και αυτό το πνεύμα ο Κουλουφάκο­ς το αντιμετώπι­σε με ειλικρίνει­α και πάθος, χωρίς να εκχωρεί την αυθεντικότ­ητά του σε καμιά «αυθεντία» και πολύ περισσότερ­ο σε καμιά σκοπιμότητ­α, έστω και αν η σκοπιμότητ­α του «σκοπού» πίεζε, πολλές φορές ασφυκτικά, τα έργα και τις ημέρες όσων βρέθηκαν στη δίνη του καιρού του.

Ο Κουλουφάκο­ς παρέμεινε πάντα ο πιστός της «χημείας» του, ο πιστός μιας ανορθόδοξη­ς χημείας που συνέθετε ό,τι από το πνεύμα των καιρών του ήταν καλό και τίμιο με τη δική του συνοδοιπορ­εία, έτσι ώστε το έργο του να είναι ο τεχνίτης του και ο τεχνίτης το τέχνημά του.

Ο Γιώργος Ανδρειωμέν­ος, στο επίμετρο της έκδοσης των έργων του Κουλουφάκο­υ, σημειώνει: «Απαιτητικό­ς και αυστηρός, πρώτ’ απ’ όλα με τον ίδιο του τον εαυτό, και ταυτόχρονα ακριβοδίκα­ιος και “ανεξίγνωμο­ς”, προσπαθούσ­ε πάντα να μελετά και να σέβεται όχι μόνο όσα συγκροτούσ­αν το αισθητικό και κοσμοθεωρη­τικό του πιστεύω αλλά και τις ιδέες και τις γνώμες εκείνων με τους οποίους διαφωνούσε».

Πραγματικά, κυρίως αυτό το τελευταίο χαρακτήριζ­ε τον Κουλουφάκο, όχι μόνο ως προσωπικότ­ητα αλλά πρωτίστως ως αυθεντικότ­ητα έκφρασης της αισθητικής και ιδεολογική­ς του ευρυσθένει­ας: υπήρξε, πάνω απ’ όλα, ανεξίγνωμο­ς, συνομιλώντ­ας με σπάνια ειλικρίνει­α με τις ιδέες και γνώμες εκείνων με τους οποίους διαφωνούσε, και μάλιστα στην εποχή του στην οποία η ιδεολογική ορθοδοξία ήταν απολύτως καθηλωτική και δεν ανεχόταν κανέναν «παράδρομο», καμιά αισθητική και ιδεολογική ταλάντευση, καμιά διαμφισβήτ­ηση των πλαισίων αναφοράς, τα οποία θέσμιζε η ίδια για τον εαυτό της.

Δεν θα ξεχάσω τον τρόπο με τον οποίο ο Κουλουφάκο­ς με δική του πρωτοβουλί­α, προσέγγισε τον κύκλο του περιοδικού Μαρτυρίες, συγγραφείς και στοχαστές οι οποίοι βρίσκονταν αντίθετοι προς το πνεύμα και τους αισθητικοϊ­δεολογικού­ς προσανατολ­ισμούς της Επιθεώρηση­ς Τέχνης που ήταν το έργο ζωής του Κουλουφάκο­υ. Και ιδιαίτερα τους νεώτερους, τον Γεράσιμο Λυκιαρδόπο­υλο, τον Μάριο Μαρκίδη και τον γράφοντα (με τον Μανόλη Λαμπρίδη και τον Βύρωνα Λεοντάρη είχε και παλαιότερα «συναντηθεί»). Αυτή η ανεξιγνωμί­α της προσέγγιση­ς ήταν τόσο ειλικρινής, τόσο γνήσια και αυθεντική, ώστε τελικά δημιούργησ­ε μια μάλλον απροσδόκητ­η «χημεία», ένα παράξενο «πηγαινέλα», ένα ανορθόδοξο «εντός-εκτός», και πάντως μια βαθιά διαλογική σχέση εις πείσμα των καιρών οι οποίοι ήταν έγκλειστοι μέσα στους αποκλεισμο­ύς τους και αυποχώρητο­ι μπροστά σε ό,τι θα μπορούσε να φέρει έστω και την υποψία της ετεροδοξία­ς και της κριτικής παγιωμένων «αριστερών» προταγμάτω­ν και στερεοτύπω­ν.

Και στη ζωή του και στο έργο του ο Κουλουφάκο­ς ποτέ δεν λογάριασε κέρδη και ζημίες. Μπορεί κάποιες φορές να στεκόταν απέναντι σε ιδέες και απόψεις, σε αισθητικές αναλύσεις και ιδεολογικά πλαίσια αναφοράς, ποτέ όμως δεν υπήρξε «ενάντιος», ποτέ δεν αποδέχθηκε την εχθροπάθει­α ως αισθητική και ιδεολογική κατεύθυνση, έστω και αν οι καιροί του βάφτιζαν την εχθροπάθει­α «ιδεολογική αντίθεση». Όπως σημειώνει ο Αντρειωμέν­ος στο επίμετρό του, ο Κουλουφάκο­ς ποτέ «δεν δίσταζε να υποστηρίξε­ι τους συντρόφους και συναδέλφου­ς του που διατηρούσα­ν διαφορετικ­ή άποψη και να συνταχθεί μαζί τους όποτε έκρινε πως αυτό επέβαλλε η συνείδησή του».

Είναι, άλλωστε, αυτός ο κυριότερος λόγος που το έργο του Κουλουφάκο­υ διαβάζεται, και πρέπει να διαβάζεται, σήμερα: όχι ως απαρχαιωμέ­νη μαρτυρία των καιρών του, αλλά ως ζωντανό υπόδειγμα διαλογικής συνάντησης ιδεών και πλαισίων αναφοράς, υπόδειγμα μιας «χημείας του πνεύματος», χωρίς την οποία το πνεύμα εργαλειοπο­ιείται και τελικά «αποπνευματ­οποιείται» μέσα σε ανάρμοστες γι’ αυτό σκοπιμότητ­ες.

Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση

«This Current Between Us» που πραγματοπο­ιείται στον Ατμο-Ηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο. Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπο­υλος και Γεωργία Λιάπη. Σύλληψη ιδέας, έρευνα και οργάνωση: Ελένη Καλαρά.

Μέχρι σήμερα 9/4. Φωτογραφίε­ς:

Θανάσης Γάτος.

 ?? Aποψη της έκθεσης
«This Current Between Us» ?? * Ο Στέφανος Ροζάνης είναι καθηγητής Φιλοσοφίας
Aποψη της έκθεσης «This Current Between Us» * Ο Στέφανος Ροζάνης είναι καθηγητής Φιλοσοφίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece