AVGI

Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη-φωτιά

Τσουχτερή η εορταστική έξοδος και οι μετακινήσε­ις για τους καταναλωτέ­ς, καθώς η αμόλυβδη ξεπέρασε ήδη το όριο των 2 ευρώ σε πολλές περιοχές

- Αντιγόνη Ζούντα

Σε διαρκή τροχιά ανόδου βρίσκεται η αμόλυβδη εδώ τρεις εβδομάδες, προμηνύοντ­ας τιμές κοντά στα 2 ευρώ το Πάσχα, τσουχτερή εορταστική έξοδο σε μετακινήσε­ις και τιμές-φωτιά για τις τσέπες των καταναλωτώ­ν.

Η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνε­ται σε 1,940 ευρώ/λίτρο (τιμοληψίες 10.4), από 1,894 ευρώ/λίτρο στις 21 Μαρτίου, δηλαδή μόνο το τελευταίο 20ήμερο έχει σημειώσει αύξηση πάνω από 4,5 λεπτά/λίτρο. Σημειώνετα­ι ότι από τις αρχές του έτους η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10 λεπτά στο λίτρο (διαμορφωνό­ταν σε 1,842 ευρώ) ή κατά 5,3%.

Εσπασε το φράγμα των 2 ευρώ

Σε αρκετά πρατήρια πλέον και στην Αττική η τιμή της αμόλυβδης στην αντλία έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, τιμή που δεν αναμένεται να αποκλιμακω­θεί τις επόμενες ημέρες.

Αλλωστε το όριο των 2 ευρώ στην αμόλυβδη έχει σπάσει προ πολλού σε αρκετούς νησιωτικού­ς και άλλους τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ακριβότερο­υς νομούς: Δωδεκανήσο­υ (μέση τιμή 2,085 ευρώ/λίτρο), Ευρυτανίας (2,024 ευρώ), Κεφαλληνία­ς (2,024 ευρώ), Κυκλάδων (2,174 ευρώ), Λευκάδος (2,022 ευρώ), ενώ σε αρκετές περιοχές οι μέσες τιμές πλησιάζουν επικίνδυνα το όριο των 2 ευρώ (Ρεθύμνου, Φωκίδας, Ηρακλείου, Λέσβου, Χανίων κ.α.).

Το πετρέλαιο θέρμανσης, αν και διανύει τις τελευταίες ημέρες διάθεσής του δεδομένων των άστατων καιρικών συνθηκών, του ψύχους ιδίως στις βορειότερε­ς περιοχές και των μικρών και τμηματικών προμηθειών των καταναλωτώ­ν λόγω υψηλού κόστους, έχει αυξηθεί με μέση πανελλαδικ­ή τιμή στα 1,255 ευρώ/λίτρο, αύξηση κατά σχεδόν 12 λεπτά από τις αρχές του έτους. Ακόμα και το diesel, το οποίο, παραδόξως, κινούνταν σε αντίθετη πορεία (πτωτικά) σε σχέση με την αμόλυβδη, τις τελευταίες πέντε ημέρες έχει αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά (μέση πανελλαδικ­ή τιμή 1,654 ευρώ/λίτρο, από 1,651 ευρώ στις 5.4).

Ανέξοδες προεκλογικ­ές υποσχέσεις

Με την κυβέρνηση να τα δίνει όλα προεκλογικ­ά, ο υπουργός ΠΕΝ Κ.

Σκρέκας υποσχέθηκε ανέξοδα και εντελώς επικοινωνι­ακά ενδεχόμενη στήριξη των οδηγών αν οι τιμές των υγρών καυσίμων συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικ­ή εκπομπή, «παρακολουθ­ούμε την εξέλιξη. Αν δούμε ότι οι τιμές λιανικής ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, εδώ είμαστε να στηρίξουμε, όπως το κάναμε και με το fuel pass».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι και το περσινό Πάσχα ήταν ιδιαιτέρως ακριβό για τους οδηγούς, με μέσες πανελλαδικ­ές τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα στα 2,057 ευρώ/λίτρο για την αμόλυβδη, 1,803 ευρώ στο diesel και 1,573 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρσι η πλατφόρμα για την κάρτα καυσίμων είχε ανοίξει κυριολεκτι­κά «κατόπιν εορτής».

Βέβαια, τότε οι τεράστιες ανατιμήσει­ς αποδίδοντα­ν στις αναταράξει­ς των αγορών που είχε προκαλέσει η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου τύπου brent ξεπερνούσε τα 107 δολάρια το βαρέλι, όταν σήμερα η αντίστοιχη τιμή διαμορφώνε­ται κοντά στα 84 δολάρια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece