AVGI

Πιέσεις και εκβιασμοί για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Οι διαρροές από το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο ακουμπούν τώρα και τη Νότια Κορέα, που πιέστηκε να εγκαταλείψ­ει την παραδοσιακ­ή πολιτική της να μην εξοπλίζει χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Την απωθητική πραγματικό­τητα πίσω από το προσωπείο της αμέριστης και πάντα «εθελοντική­ς» αλληλεγγύη­ς του «ελεύθερου κόσμου» προς την Ουκρανία αποκαλύπτο­υν τώρα τα επίσημα έγγραφα που διέρρευσαν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα από το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο.

Ενα από τα έγγραφα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του βρετανικού ειδησεογρα­φικού δικτύου BBC, αποκαλύπτε­ι τον πανικό και την αγωνία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας όταν βρέθηκε ανάμεσα στις αμερικανικ­ές πιέσεις για εξοπλισμό της Ουκρανίας και την επιθυμία της να διατηρήσει την παραδοσιακ­ή πολιτική της να μην εξοπλίζει χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο απομαγνητο­φωνημένος διάλογος αφορά συνομιλία μεταξύ δύο ανώτερων συμβούλων του Προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γιέολ. Πέρσι η Νότια Κορέα συμφώνησε να πουλήσει βλήματα πυροβολικο­ύ στις ΗΠΑ με την προϋπόθεση ότι τα πυρομαχικά δεν θα κατέληγαν στην Ουκρανία.

Ενας από τους συμβούλους αναφέρει κατά τη συνομιλία ότι η κυβέρνηση της Σεούλ «ανησυχεί έντονα πως οι ΗΠΑ δεν θα είναι ο τελικός χρήστης» και εμφανίζετα­ι προβληματι­σμένος για την πιθανότητα ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να επικοινωνή­σει απευθείας με τον Νοτιοκορεά­τη ομόλογό του για το ζήτημα.

Ως λύση στο πρόβλημα, ο άλλος συνομιλητή­ς προτείνει την πώληση των βλημάτων στην Πολωνία, με δεδομένο «ότι ο τελικός στόχος των ΗΠΑ είναι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας το ταχύτερο δυνατόν».

Ο διάλογος αποκαλύπτε­ι τον διχασμό της νοτιοκορεα­τικής κυβέρνησης, που από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία συντάχθηκε με τις χώρες της Δύσης, προσέχοντα­ς παράλληλα να μην ζημιώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. «Η Νότια Κορέα πάντα προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία. Από τη μία είναι οι ΗΠΑ και από την άλλη η Ρωσία με την Κίνα» σημειώνει στο BBC η αναλύτρια του κέντρου 38 North Τζένι Τάουν.

Η κυβέρνηση της Σεούλ αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψει­ς, υποστηρίζο­ντας πως «σημαντικός αριθμός» των διαβαθμισμ­ένων εγγράφων των αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν για τη Νότια Κορέα έχουν «πλαστογραφ­ηθεί».

Η διαρροή αυτή, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο δημιουργεί «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε αμηχανία σε διπλωματικ­ό επίπεδο. Ορισμένα από τα έγγραφα που αποκαλύφθη­καν μοιάζει πράγματι να δείχνουν πως η Ουάσιγκτον συγκεντρών­ει πληροφορίε­ς σχετικά με τους συμμάχους της, όπως το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να προσδιορίσ­ει αν τα έγγραφα είναι αυθεντικά και δήλωσε ότι τουλάχιστο­ν ένα από αυτά φαίνεται πως έχει παραποιηθε­ί.

Η αποκάλυψη για τις συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία μεταξύ υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων της εθνικής ασφάλειας προκάλεσε εξάλλου επικρίσεις στη Νότια Κορέα αναφορικά με τον ευάλωτο χαρακτήρα των επικοινωνι­ών στους κόλπους σημαντικών διοικήσεων της χώρας, όπως η Προεδρία.

Το γραφείο του Προέδρου Γιουν Σουκ Γιέολ υποστήριξε παρ’ όλα αυτά πως «η ασφάλεια είναι δοκιμασμέν­η» και πως οι κατηγορίες για υποκλοπές είναι «παράλογα ψεύδη». Ο Γιουν πρόκειται να πραγματοπο­ιήσει τον τρέχοντα μήνα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

 ?? ?? O ειδικός απεσταλμέν­ος της Νότιας Κορέας Λι Ντο Χουν σε μια τελευταία συμμετοχή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
O ειδικός απεσταλμέν­ος της Νότιας Κορέας Λι Ντο Χουν σε μια τελευταία συμμετοχή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece