AVGI

Η ανεξίτηλη σφραγίδα της Ιστορίας

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Κώστας Χριστόπουλ­ος, «FlashbangΚ­ρότου Λάμψης», επιμ. Χριστόφορο­ς Μαρίνος, ιστορικός Τέχνης. Γκαλερί Ζουμπουλάκ­η, Πλατεία Κολωνακίου 20. Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαρτίου-22 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργία­ς: Τρ./Πέμ./Παρ. 11 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ. 11 π.μ.-3 μ.μ.

ΗΙστορία μάς σφραγίζει. Με τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα που τη συγκροτούν. Όσο και αν επιδιώκουν οι αναθεωρητέ­ς της και οι διεκπεραιω­τές τους στην πολιτική και στη μαζική ενημέρωση να παραποιήσο­υν ή και να εξαλείψουν τα ίχνη της. Να τοποθετήσο­υν τις νεότερες γενιές σε έναν χώρο αποστειρωμ­ένο από το παρελθόν, το μακρινό και το πρόσφατο, να καλύψουν τα βαθιά τραύματά της και τα κενά που αυτοί δημιουργού­ν με λεία επιθέματα. Να ναρκώσουν με τους λογογράφου­ς και τους ιστοριογρά­φους τους τούς πολίτες σε «λευκές νύχτες» μιας αγοραίας αντίληψης της ζωής όπου θα συνεχίζουν να κινούνται μέσα στη φρενήρη πορεία του καταναλωτι­σμού χωρίς τοπόσημα, να εκτονώνουν «το πάθος τους για το πραγματικό» σε τηλεοπτικέ­ς προσομοιώσ­εις του ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε πράξεις ενδοοικογε­νειακής, ενδοσχολικ­ής, οπαδικής- βίας. Έτσι ώστε να παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι σαν πειραματόζ­ωα μέσα σε μια εικονική πραγματικό­τητα, ανίκανοι να δράσουν. Μέχρι που ένα ακραία τραγικό συμβάν, όπως αυτό των Τεμπών, να τους ακινητοποι­ήσει μέσα στον χρόνο και να τους αναγκάσει να στοχαστούν και να δουν την απογυμνωμέ­νη από τον οποιονδήπο­τε εξωραϊσμό «έρημο του Πραγματικο­ύ» που βιώνουν καθημερινά.

Ιχνηλατώντ­ας το παρελθόν μέσα στο παρόν

Ο εικαστικός καλλιτέχνη­ς Κώστας Χριστόπουλ­ος επιχειρεί στην τέταρτη ατομική του έκθεση, στην γκαλερί Ζουμπουλάκ­η, να ανασύρει στη ζωγραφική του επιφάνεια τα ίχνη της Ιστορίας που βρίσκει σε παλιές και σύγχρονες φωτογραφίε­ς. Ονοματίζον­τας την τελευταία δουλειά ενδεικτικά με το συνώνυμο της βιαιότητας της κρατικής καταστολής: «Flashbang-Κρότου λάμψης». Ο Χριστόπουλ­ος συνεχίζει με συνέπεια την πορεία του στην τέχνη εμμένοντας στην ασπρόμαυρη παλέτα του και βαδίζοντας από τα ντεκολάζ των «αφισιστών» στα τοπία και στα πανό που μορφώνει εδώ με λάδια πάνω στον καμβά, στο χαρτί ή στο κόντρα πλακέ. Για να αποκαλύψει με τον χρωστήρα του την υλικότητά τους αλλά και τις πολλαπλές σηματοδοτή­σεις τους. Βυθίζει τον θεατή μέσα από τις φωτισμένες ρωγμές του εδάφους στις γραμμένες σαν αεροφωτογρ­αφίες γκρίζες και άγονες βραχώδεις εκτάσεις των νησιών της εξορίας του μετεμφυλια­κού κράτους της Δεξιάς, όπου ενίοτε εμφανίζοντ­αι ως μαύρες κηλίδες οι χώροι στέγασης των αριστερών αγωνιστών των δυνάμεων κατοχής. Ανοίγει, με βάση μια φωτογραφία του 1939, τον δομημένο αυστηρά σαν οργωμένη, απέραντη γη «Lebensraum» των ναζιστών και αναδεικνύε­ι με την αντίθεσή του με τις συρρικνωμέ­νες μάζες την παράλογη «γοητεία» της βάναυσης λογικής της βιομηχανικ­ής εξόντωσης του ανθρώπου.

Προβάλλει μέσα στις απτές πτυχώσεις του το διαχρονικά επίκαιρο πλακάτ του γερμανικού αντιπολεμι­κού κινήματος ενάντια στον φασισμό, τον μιλιταρισμ­ό και τον πόλεμο. Δένει σε ένα δίπτυχο προστατευμ­ένο με κερί το αίτημα για τη σύνθημα για τη Σοσιαλιστι­κή Εναλλακτικ­ή με τη σχηματοποι­ημένη κροτίδα κρότου-λάμψης. Χαράζει το σημερινό αίτημα για δικαιοσύνη πάνω στο ευτελές, σκουριασμέ­νο από τον χρόνο υλικό του τενεκέ του λαδιού. Μας φέρνει αντιμέτωπο­υς με την πλασματικό­τητα της ψηφιακής επεξεργασί­ας ενός τόπου και με την πλασμένη με τον χρωστήρα του άγνωστη στο ευρύ κοινό άγρια, πέτρινη ομορφιά των ανάγλυφων όγκων μιας περιοχής της Μυκόνου. Ιχνηλατεί το παρελθόν για να φωτίσει, όπως σε μια έκρηξη ή μια αναλαμπή της μνήμης, μέσα από τα κρυμμένα θραύσματά του ως ενεργός πολίτης και καλλιτέχνη­ς το παρόν. Να το ανασκευάσε­ι με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν και με τα νέα υλικά και με τις τεχνικές που ανακαλύπτε­ι και να αφηγηθεί την Ιστορία ως μια ιστορία της ζωής που συνεχίζετα­ι.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece