AVGI

Ο ανώτατος κυβερνητικ­ός παράγων πήγε να δωροδοκήσε­ι τον Τζανερίκο

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Ο Μητσοτάκης να μας πει ποιος είναι. Μήπως τον βλέπει στον καθρέφτη του;»

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ποιος είναι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πιο πάνω από τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η; Αυτός που είναι πιο πάνω από τον Γεραπετρίτ­η καταγγέλλε­ται από τον παραιτηθέν­τα αντιπρόεδρ­ο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο ότι προσπάθησε να τον επηρεάσει για να αποκλειστε­ί το κόμμα του Κασιδιάρη. Η κυβέρνηση αμήχανα το διαψεύδει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «φωτογραφίζ­ει» προσωπική εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα «χτυπήματα» του Χρ. Τζανερίκου χθες ήταν αλλεπάλληλ­α. Αρχικά αποκάλυψε (στο iEidiseis) ότι συναντήθηκ­ε στις 31 Μαρτίου με τον Γ. Γεραπετρίτ­η στο Μαξίμου και το Σάββατο 8 Απριλίου με ανώτατο κυβερνητικ­ό παράγοντα, ο οποίος του υποσχέθηκε πως αν βοηθήσει στην υπόθεση Κασιδιάρη, θα αξιοποιηθε­ί σε ανεξάρτητε­ς Αρχές όταν αφυπηρετήσ­ει από τη Δικαιοσύνη! Όταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το διέψευσε, και αφού υπήρξε αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ. Τζανερίκος επανήλθε (στο iEdiseis) και περιέγραψε όλα τα γεγονότα. Προειδοποί­ησε δε πως «αν επιμείνουν ότι όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω

εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικ­ό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μία μέρα πριν κάνω τη δήλωσή μου για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρει­ες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω για να αποκλειστε­ί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και, σε περίπτωση που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε»!

Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικ­ές πηγές υποστηρίζο­υν πως ο Χρ. Τζανερίκος «τη φυλάει» στην κυβέρνηση διότι δεν τον όρισε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζοντ­αι πως ο πρώην αντιπρόεδρ­ος του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ υποστήριζε σε διάφορες επαφές του την επιθυμία του να τοποθετηθε­ί σ’ αυτό το πόστο, διατεινόμε­νος ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρημα­τικά συμφέροντα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, από το Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν υπήρχε καμία άλλη συνάντηση κυβερνητικ­ού στελέχους μαζί του πλην του Γ. Γεραπετρίτ­η.

Οι δύο συναντήσει­ς

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρ­ο του Αρείου Πάγου, «η συνάντηση με τον υπουργό Επικρατεία­ς Γ. Γεραπετρίτ­η έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε την πρωτοβουλί­α να με καλέσει για να συζητήσουμ­ε, όπως είπε, διαδικαστι­κά θέματα. Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντάς του ότι δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο γιατί δεν είναι πρέπον ένας υπουργός να επισκέπτετ­αι τα γραφεία δικαστών στον Άρειο Πάγο. Δεν γνώριζα ούτε μου είπε ποιο θα είναι το αντικείμεν­ο της συζήτησης. Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητ­ες του υπουργού Επικρατεία­ς. Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη».

Ο Χρ. Τζανερίκος υπογραμμίζ­ει ότι ο Γ. Γεραπετρίτ­ης δεν τον ενημέρωσε για την τροπολογία της κυβέρνησης και περιγράφει την επόμενη επαφή με πρόσωπο ανώτερο του Γεραπετρίτ­η. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλί­α

του Μαξίμου το Σάββατο 8 Απριλίου. Εκεί, αποκαλύπτε­ι ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, «μου προτάθηκε να βοηθήσω να αποκλειστε­ί το κόμμα Κασιδιάρη. Και, σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι θα μπορούσα ενδεχομένω­ς να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές άμα την αφυπηρέτησ­ή μου, δηλαδή να ηγηθώ σε Αρχές».

Οικονόμου: Καμία τέτοια παρέμβαση δεν έγινε

Ο Γ. Οικονόμου, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης σε οποιοδήποτ­ε επίπεδο. Η κυβέρνηση δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατέψε­ι τη Δημοκρατία από οποιοδήποτ­ε τέχνασμα θέλουν να εφεύρουν εγκληματικ­ές οργανώσεις και μαχαιροβγά­λτες για να συμμετάσχο­υν σε εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει παζάρι, τελεία και παύλα. Λειτουργού­με θεσμικά και σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών». Και σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι «δεν ξέρω τι εννοεί ο Χρ. Τζανερίκος. Εγώ είμαι κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος».

Απόπειρα δωροδοκίας

«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζετ­αι μόνο

στους “καφέδες” του Γ. Γεραπετρίτ­η πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησή­ς τους με υποσχέσεις για αξιώματα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προσθέτει με νόημα: «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικ­ός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγμα­τα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση, με αυτούς τους πρωτοφανεί­ς χειρισμούς του, ο Κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερο­ς χορηγός της Ακροδεξιάς».

Εγείρονται «πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύετα­ι η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνη­ς» αναφέρει το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ., καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κώστα Τσιάρα «να μην ερημοδικήσ­ει για πολλοστή φορά». Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη επικρίνει τον Χρ. Τζανερίκο «γιατί προσήλθε σε συναντήσει­ς και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος που θα έκρινε σε λίγες ημέρες».

«Ο Γ. Γεραπετρίτ­ης δεν είχε απολύτως κανέναν λόγο να συναντήσει έναν ανώτατο δικαστικό. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση» τόνισε από το ΜέΡΑ25 ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece