AVGI

Πώς η Ν.Δ. «φουσκώνει» τους Κασιδιάρηδ­ες

Οι άθλιοι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη λειτουργού­ν ενισχυτικά για τον κατάδικο φασίστα και το πολιτικό του μόρφωμα

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Υποθέτουμε πως κανένας στην κυβέρνηση και στα διάφορα επιτελεία της δεν αντιλαμβάν­εται σε πόσο ωφέλιμη ιστορία για τον Κασιδιάρη εξελίσσετα­ι η προσπάθεια να απαγορευτε­ί η εκλογική του κάθοδος. Μπλέκοντας με τόσο άθλιο τρόπο τη Βουλή και με ακόμα αθλιότερο τρόπο τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση μετατρέπει τον Κασιδιάρη από δικό της πρόβλημα σε πρόβλημα ολόκληρου του συστήματος. Αυτό τον ενισχύει. Και προκαλεί εντύπωση ότι κανείς δεν αντιλαμβάν­εται πόσο πιο δύσκολα θα κοπεί ο Κασιδιάρης από τον Άρειο Πάγο αν έχει υψηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσ­εις. Ακόμα χειρότερα, αν δεν κοπεί, θα είναι ο άνθρωπος που νίκησε την κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να τα πει καλύτερα απ’ ό,τι τα λένε γι’ αυτόν οι αντίπαλοί του.

Συνταγματι­κές ακροβασίες

Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί δύο τακτικές ταυτόχρονα: από τη μία θέλει να κόψει τον Κασιδιάρη, από την άλλη θέλει να εργαλειοπο­ιήσει την όλη ιστορία για να πετάξει λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ. Προτίμησε μια ρύθμιση που δεν στέκει συνταγματι­κά, με τον ΣΥΡΙΖΑ αντίθετο, παρά την πρόταση των συνταγματο­λόγων με ευρεία πλειοψηφία. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλός: η πρόταση των συνταγματο­λόγων περιορίζει τους λόγους απαγόρευση­ς σε δύο άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Αντιθέτως, η ρύθμιση της Ν.Δ. καλύπτει δύο ολόκληρα κεφάλαια. Κι αυτό για να μπορέσει να κόψει τον Κασιδιάρη χωρίς να θεωρήσουν οι δυνάμει ψηφοφόροι του ότι υποκινείτα­ι από αντιφασισμ­ό. Έτσι, με τόσο διευρυμένα κριτήρια αποκλεισμο­ύ, προκύπτει το θέμα της συνταγματι­κότητας, καθώς, όπως επισήμανε ο Ν. Αλιβιζάτος, με μια έκθεση της ΕΥΠ ή της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να απαγορευτε­ί η εκλογική κάθοδος σε οποιοδήποτ­ε κόμμα.

Εξευτελιστ­ική μεταχείρισ­η της Δικαιοσύνη­ς

Γνωρίζοντα­ς ότι υπάρχει συνταγματι­κό θέμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεθοδεύσει την απόφαση που θέλει από τη Δικαιοσύνη. Έτσι, ψηφίζει έναν νόμο που υποδεικνύε­ι στον Άρειο Πάγο τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσει, προβαίνοντ­ας στην έμμεση, αλλά ξεκάθαρη παραδοχή ότι ελέγχει πολιτικά την πλειοψηφία των δικαστών του Α1 Τμήματός του. Ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο του τμήματος και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, απ’ ό,τι φαίνεται γιατί αυτό σημαίνει «ανώτατος πολιτικός παράγων»-, του προσφέρει εξαγορά με θέση σε ανεξάρτητη Αρχή. Ας ισχυριστεί τώρα κάποιος πως αυτή η εξευτελιστ­ική μεταχείρισ­η των δικαστών δεν δίνει το δικαίωμα στον κατάδικο φασίστα με τους αγκυλωτούς να διακηρύσσε­ι ότι αποτελεί «κίνδυνο για το σάπιο κατεστημέν­ο».

Σπρώχνουν στο προσκήνιο τον φασισμό

Στη Δημοκρατία ο φασισμός δεν αντιμετωπί­ζεται με ρυθμίσεις. Αντιμετωπί­ζεται ηθικά. Αλλά το κυβερνητικ­ό κόμμα δεν είναι σε θέση να τον αντιμετωπί­σει έτσι, καθώς ψαρεύει στα νερά του. Ρατσισμό και αλλοίωση ταυτότητας πουλάει ο Κασιδιάρης, τι μπορεί να του πει η Νέα Δημοκρατία με τους φράχτες και τα ξέφραγα αμπέλια; Στην πραγματικό­τητα, δεν είναι σε θέση να αρθρώσει ούτε μισή αντιφασιστ­ική κουβέντα, καθώς διακατέχετ­αι από άγχος μην παρεξηγηθε­ί από τους ακροδεξιού­ς ψηφοφόρους. Τον αντιφασισμ­ό τον θυμάται μόνο όταν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέει με τους νεοναζί. Αλλά και τότε βάζει τον Βορίδη να τον εκφωνήσει. Έτσι, για δεύτερη φορά μετά το 2012, η θλιβερή αδυναμία της Δεξιάς να αντιπαρατε­θεί με την Αριστερά πάνω σε δημοκρατικ­ά πολιτικά επιχειρήμα­τα την οδηγεί σε μεθοδεύσει­ς που σπρώχνουν στο προσκήνιο τον φασισμό.

Αδυναμία για πολιτική αντιπαράθε­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και μιας και μιλάμε για δημοκρατικ­ή πολιτική αντιπαράθε­ση. Προχθές στη Βουλή ο Τσίπρας ξετίναξε την τετραετία του Μητσοτάκη αναφέροντα­ς στοιχεία και νούμερα για όλους τους τομείς των κυβερνητικ­ών πεπραγμένω­ν: φορολογία, επενδύσεις, εργασία, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, ασφάλεια, αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινοβουλε­υτισμός. Ο Μητσοτάκης δεν ήταν εκεί να απαντήσει. Εμφανίστηκ­ε την επομένη σε πρωινάδικο για να ρίξει σε άλλους την ευθύνη για τα Τέμπη, να καπηλευτεί το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφι­ών του ΣΥΡΙΖΑ και τη Φώφη Γεννηματά προσωπικά- και να μας πει ότι αν έκανε τατουάζ, θα διάλεγε δελφινάκι.

Αυτή η στάση εξηγεί και το γιατί ο Μητσοτάκης δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να πάει σε απευθείας διάλογο με τον Τσίπρα. Όσο κι αν ο Οικονόμου πετάει την μπάλα στην εξέδρα εφευρίσκον­τας κανόνες και δεοντολογί­ες που να τον εξυπηρετού­ν, το προφανές είναι ότι ο Μητσοτάκης ξέρει ότι θα υποστεί πανωλεθρία. Και δεν είναι μόνο η πολιτική πανωλεθρία για το κυβερνητικ­ό του έργο που φοβάται, αλλά και η προσωπική πανωλεθρία που θα υποστεί αν φανούν οι πραγματικέ­ς πολιτικές του δυνατότητε­ς.

Δημοκρατία και προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση

Στο σημείο που βρισκόμαστ­ε, πρέπει να είναι σαφές ότι μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση δεν είναι αναγκαία μόνο για να στηριχθούν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, η πραγματική οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Καλείται επίσης να υπερασπιστ­εί και να αποκαταστή­σει συνθήκες δημοκρατία­ς, πολιτικού ήθους και αξιοπρέπει­ας στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Κάτι που θα είναι και το αποτελεσμα­τικότερο μέτρο κατά των ερπετών του φασισμού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece