AVGI

Αντάρτικο ωρών στη Ν.Δ. για την εκτός σχεδίου δόμηση

Την τροπολογία του υφυπουργού Περιβάλλον­τος Νίκου Ταγαρά πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ο Γεραπετρίτ­ης. Την τροπολογία 13 βουλευτών απέσυρε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ερώτηση του Βλάχου στη Βουλή αναστάτωσε το γαλάζιο στρατόπεδο

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Από δυο χωριά χωριάτες έγιναν στη Ν.Δ. για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ακόμα και την τελευταία ημέρα λειτουργία­ς του Κοινοβουλί­ου, η κυβέρνηση και η Ν.Δ. έδειξαν ότι είναι σε κατάσταση διάλυσης. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της Ν.Δ., ειδικά της επαρχίας, είναι αντιμέτωπο­ι με την οργή των μικροϊδιοκ­τητών, που θεωρούν ότι απαξιώνετα­ι η περιουσία τους, αλλά και μηχανικών και επενδυτών, που υποστηρίζο­υν πως χάνουν δουλειές. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι βουλευτής της Ν.Δ. έδειχνε προχθές στο περιστύλιο της Βουλής τα μηνύματα οργής και απογοήτευσ­ης στο κινητό του και έλεγε ότι «αυτό είναι το πρώτο θέμα».

Λίγες ώρες αργότερα, 13 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογία και υποχρεώθηκ­αν να την αποσύρουν με πίεση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, ενώ ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης είχε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τροπολογία του υφυπουργού Περιβάλλον­τος Νίκου Ταγαρά!

Το Μαξίμου «έκοψε» τη ρύθμιση Ταγαρά…

Υπενθυμίζε­ται ότι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για ακίνητο στην Πάτμο ουσιαστικά απαγορεύει τη δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που είναι άνω των 4 στρεμμάτων εφόσον δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμο. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος παρέλαβε την απόφαση του ΣτΕ στις 30 Μαρτίου. Ο Ν. Ταγαράς είπε στη Βουλή ότι ετοίμασε ρύθμιση, κάτι που είχε υποσχεθεί λέγοντας ότι θα τη φέρει πριν το τελευταίο νομοσχέδιο. «Στο υπουργείο επεξεργαστ­ήκαμε και έχουμε ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθ­εί για χιλιάδες ιδιοκτήτες και μηχανικούς» ανέφερε στις 10 Απριλίου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου. Όμως η ρύθμιση δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Κι αυτό διότι δεν την ενέκρινε ο Γ. Γεραπετρίτ­ης! Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε επειδή το Μαξίμου ήθελε να το βάλει κάτω από το χαλί. Και ο Ν. Ταγαράς έκανε πίσω λέγοντας ότι «επειδή είναι περίοδος προεκλογικ­ή, υπάρχει η απαίτηση να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που είναι σε εκκρεμότητ­α άνω των εκατό ετών, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε και προσεκτικο­ί στην τελική ρύθμιση και όχι να δώσουμε ελπίδες και μετά να τις ξαναπάρουμ­ε πίσω».

...αλλά και την τροπολογία 13 βουλευτών

Ομως η πίεση στους βουλευτές της Ν.Δ. είναι τεράστια. Έτσι, στις 11 Απριλίου, την ημέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Βορίδη και έκλεινε η Βουλή, 13 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογία προτείνοντ­ας παράταση του ισχύοντος καθεστώτος στις άδειες οικοδόμηση­ς έως το 2026 (για την ακρίβεια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025). Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το μεσημέρι, στις 3.45 μ.μ., ενώ η Βουλή έκλεινε το βράδυ, γεγονός που δείχνει την πολιτική πίεση.

Την τροπολογία υπέγραφαν οι Γιάννης Παππάς, Χρήστος Κέλλας, Θανάσης Δαβάκης, Διονυσία Αυγερινοπο­ύλου, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Καββαδάς, Διονύσης Ακτύπης, Δημήτρης Βαρτζόπουλ­ος, Θανάσης Λιούπης και Μίλτος Χρυσομάλλη­ς. Λέγεται ότι υπήρχαν και άλλοι βουλευτές που ήθελαν να υπογράψουν την τροπολογία, αλλά… φοβήθηκαν το Μαξίμου.

Το «αντάρτικο» κατεστάλη εν τη γενέσει του. Ο Γ. Μπούγας κάλεσε στο γραφείο του τον Μ. Χρυσομάλλη που συνέλεξε τις υπογραφές και του υποσχέθηκε ότι το θέμα θα αντιμετωπι­στεί μετεκλογικ­ά αν εκλεγεί κυβέρνηση η Ν.Δ. Έτσι, η τροπολογία των 13 αποσύρθηκε, με τους βουλευτές να διαμηνύουν ότι τουλάχιστο­ν εκείνοι θα έχουν να λένε στους ψηφοφόρους τους ότι αντέδρασαν…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece