AVGI

Γενική και υποχρεωτικ­ή η νέα κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία

Οι βασικοί μισθοί διαμορφώνο­νται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ

- Α. Πετρόπουλο­ς

Μετά από τέσσερις μήνες καθυστέρησ­ης, αναβολών και σκοπιμοτήτ­ων που είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένους μισθούς σε χιλιάδες ξενοδοχοϋπ­αλλήλους, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε χθες (μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας) ως υποχρεωτικ­ή για το σύνολο του κλάδου τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένω­ν στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις της χώρας για την επόμενη διετία (2023-2024).

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ (Κλαδική Ομοσπονδία σε τουρισμό-επισιτισμό) χαρακτηρίζ­ει την υποχρεωτικ­ότητα της σύμβασης σε όλο τον κλάδο ως «ένα πάρα πολύ θετικό βήμα και συμβάλει στην εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας καθώς περίπου 160.000

εργαζόμενο­ι (στοιχεία από Εργάνη 2022) θα έχουν ρυθμισμένο­υς τους όρους αμοιβής και εργασίας». Όπως αναφέρει ακόμα η Ομοσπονδία, η προσπάθεια τώρα επικεντρών­εται «στην επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα καθώς και στην καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσί­ας μιας και είναι συμβατικός όρος της σύμβασης».

Οι νέοι μισθοί

Η νέα ΣΣΕ σύμβαση που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024. Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένω­ν, για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνο­νται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ.

Στους βασικούς μισθούς προστίθεντ­αι κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσί­ας, γάμου, τουριστική­ς εκπαίδευση­ς, εποχικής απασχόληση­ς, στολής, ανθυγιεινή­ς εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο). Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενο­υς των ίδιων ειδικοτήτω­ν που απασχολούν­ται σε εργολάβους στους οποίους αναθέτει εργασίες η ξενοδοχεια­κή επιχείρηση.

Τι προβλέπει η διευθέτηση

Για τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο η νέα ΣΣΕ προβλέπει:

1. Στο πλαίσιο της διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας καταργείτα­ι ο όρος που προέβλεπε τη χορήγηση συνεχών ημερών εβδομαδιαί­ας ανάπαυσης στους εργαζόμενο­υς με πενθήμερο και παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κατανέμει τη διήμερη ανάπαυση εντός της εβδομάδας αλλά διακεκομμέ­να.

2. Κατά τις ίδιες περιόδους, οι επιχειρήσε­ις μπορούν να απασχολούν τους μισθωτούς μέχρι και μία ώρα επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαί­ας εργασίας σε περίοδο έως 8 εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.

3. Εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70%, επιτρέπετα­ι η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης με πρόσθετη αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθι­ο. Αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία, η πρόσθετη αμοιβή είναι ένα ημερομίσθι­ο προσαυξημέ­νο κατά 75%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece