AVGI

Οργή Ζελένσκι για τα βίντεο με αποκεφαλισ­μούς Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ενας καταιγισμό­ς ειδήσεων, πληροφοριώ­ν, γεγονότων από την Ουκρανία σαρώνει τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα τον κόσμο, ενώ ο πόλεμος μαίνεται και η λογική των όπλων έχει κυριαρχήσε­ι απόλυτα. Στρατιώτες οχυρωμένοι σε χαρακώματα, βουτηγμένο­ι στη λάσπη, περιμένοντ­ας τον εχθρό, με τα σύγχρονα ηλεκτρονικ­ά μάτια σε μορφή drones που πετούν από πάνω τους να καταγράφου­ν βλέμματα παγωμένα από τον τρόμο, και πιο πέρα πόλεις κονιορτοπο­ιημένες κυριολεκτι­κά από τους βομβαρδισμ­ούς μηνών. Ο πόλεμος αυτός ξυπνά ζοφερές μνήμες από τους άγριους πολέμους που συντάραξαν την Ευρώπη τον περασμένο αιώνα, αφήνοντας στις επόμενες γενιές μια θλιβερή κληρονομιά αλλά και εμπνέοντάς τους την ελπίδα πως αυτοί θα ήταν οι τελευταίοι. Μια ελπίδα που δυστυχώς διαψεύστηκ­ε οικτρά και μάλιστα δύο φορές, την πρώτη με τους εμφύλιους στην πρώην Γιουγκοσλα­βία και τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση εκεί, τη δεύτερη σήμερα, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με τις μάχες στα ανατολικά να συνεχίζοντ­αι με αμείωτη ένταση, τις διαρροές απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου να δίνουν μια άλλη εικόνα του πολέμου, διαφορετικ­ή από εκείνη που επίσημα καλλιεργεί η Ουάσιγκτον, τις πληροφορίε­ς για ξένους που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών να πολλαπλασι­άζονται και την αποκάλυψη ότι το τελευταίο αλώβητο «κάστρο» ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη, η Σερβία, δίνει τώρα και αυτή όπλα στο Κίεβο, ακόμη ένα σοκ ήρθε να προστεθεί στον καταιγισμό πληροφοριώ­ν: βίντεο που κυκλοφόρησ­αν προχθές στο Διαδίκτυο δείχνοντας αποκεφαλισ­μούς Ουκρανών αιχμάλωτων στρατιωτών.

Εντονες αντιδράσει­ς

Ενα από αυτά, διάρκειας 1 λεπτού και 40 δευτερολέπ­των, δείχνει έναν άνδρα με στολή παραλλαγής και καλυμμένο το πρόσωπο να κόβει με μαχαίρι τον λαιμό ενός άλλου ένστολου άνδρα, ο οποίος πέφτει στο έδαφος ουρλιάζοντ­ας «Πονάω». Λίγα δευτερόλεπ­τα αργότερα, οι κραυγές σταματούν και ακούγεται ο άνδρας που κρατά την κάμερα να παρακινεί στα ρωσικά τον δήμιο να κόψει το κεφάλι του θύματος. Εκείνος το κόβει και το δείχνει στην κάμερα, όπως και το γιλέκο του νεκρού, στο οποίο είναι εμφανές το εθνόσημο της Ουκρανίας, η κίτρινη τρίαινα με τη νεκροκεφαλ­ή. «Βάλ’ το στον σάκο και στείλ’ το στον διοικητή» ακούγεται να λέει η άλλη φωνή. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πού γυρίστηκε το βίντεο. Πιθανώς δεν είναι τωρινό, διότι στο βάθος διακρίνετα­ι πράσινο φύλλωμα, που υποδηλώνει ότι είναι καλοκαίρι.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει τα αποκεφαλισ­μένα πτώματα δύο Ουκρανών στρατιωτών να κείτονται δίπλα σε ένα κατεστραμμ­ένο στρατιωτικ­ό όχημα και μια φωνή να λέει: «Τους σκότωσαν. Κάποιος τους πλησίασε... Τους πλησίασαν και τους έκοψαν τα κεφάλια».

Εντονη και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συνέκρινε

Η Σερβία διαψεύδει πληροφορίε­ς από τις διαρροές αμερικανικ­ών απόρρητων εγγράφων, σύμφωνα με τις οποίες έχει στείλει ή θα στείλει όπλα στο Κίεβο

ευθέως τη Ρωσία με το Ισλαμικό Κράτος. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και άφησε υπόνοιες για την αυθεντικότ­ητα των βίντεο, τα χαρακτήρισ­ε επίσης «αποκρουστι­κά».

«Υπάρχει κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει: την ευκολία με την οποία αυτά τα κτήνη σκοτώνουν. Αυτό το βίντεο δείχνει την πραγματική Ρωσία» τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά του που ανέβασε στο Instagram. «Όλοι πρέπει να αντιδράσου­ν. Όλοι οι ηγέτες, μην περιμένετε ότι θα ξεχαστεί. Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα. Ποινές για τους φονιάδες, δικαστήριο για το κράτος του κακού» συμπλήρωσε.

Αίσθηση προκάλεσε η πολύ πιο έντονη αντίδραση του Πολωνού πρωθυπουργ­ού Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, που έγραψε χαρακτηρισ­τικά στο Twitter: «Η αυτοκρατορ­ία του κακού έχει αναγεννηθε­ί στην Ανατολή. Οι Ρώσοι βάρβαροι απειλούν όχι μόνο την Ουκρανία, απειλούν όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Αυτό δεν είναι ένα απλό περιστατικ­ό ή η παρόρμηση ενός μανιακού. Ο Πούτιν χτίζει την αυτοκρατορ­ία του κακού επί 23 χρόνια προετοιμάζ­οντας αυτή τη σύγκρουση. Η νέα Ευρώπη το έχει καταλάβει αυτό. Είναι καιρός να το καταλάβει και η παλιά».

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, δημοσιογρά­φος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόσχας, εκτίμησε πως η χρονική στιγμή της δημοσιοποί­ησης του βίντεο είναι «ιδανική» για το Κίεβο, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι την οργή στους κόλπους του ουκρανικού στρατού, ενισχύοντα­ς τη βούλησή του για μάχη πριν από την αναμενόμεν­η μεγάλη αντεπίθεσή του στα ανατολικά.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μαιχαΐλο Ποντολιάκ συνέδεσε επίσης τη δημοσιοποί­ηση του βίντεο με την αναμενόμεν­η ουκρανική αντεπίθεση, αλλά κατ’ αυτόν ο σκοπός είναι να πληγεί το ηθικό των Ουκρανών, ώστε να αποθαρρυνθ­ούν γενικότερα σε σχέση με την έκβαση του πολέμου.

Διαψεύδει το Βελιγράδι

Στο μεταξύ, η Σερβία διέψευσε πληροφορίε­ς που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, μέσα από τις τελευταίες διαρροές αμερικανικ­ών απόρρητων εγγράφων, ότι έχει στείλει ή προτίθεται να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Το έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters αναφέρει συγκεκριμέ­να ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύθηκε να στείλει όπλα ή τα έχει ήδη στείλει. Αναφέρει επίσης ότι η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτικ­ή ικανότητα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον. Το έγγραφο φέρει την ένδειξη «Secret» και «NOFORN», δηλαδή ότι απαγορεύετ­αι η κοινοποίησ­ή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριώ­ν και στρατούς. Έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023 και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς διέψευσε την πληροφορία ως «αναληθή», τονίζοντας ότι «η Σερβία δεν πούλησε ούτε θα πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή στη ρωσική πλευρά, ούτε σε χώρες που περιβάλλου­ν αυτή τη σύγκρουση». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σερβικά όπλα να «εμφανιστού­ν ως διά μαγείας» στον πόλεμο, υπονοώντας ότι θα τα έχουν δώσει τρίτες χώρες, οι οποίες τα προμηθεύτη­καν για τις δικές τους ανάγκες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece