AVGI

Νέο δώρο ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Ελληνικός Χρυσός

Το Ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζετα­ι να γίνει εγγυητής των δανείων της Ελληνικός Χρυσός, όπως αποκαλύπτο­υν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία

- Λούλη Σταυρογιάν­νη

Σε ρόλο εγγυητή των δανείων της Ελληνικός Χρυσός ετοιμάζετα­ι να βάλει η κυβέρνηση με σκανδαλώδη τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο, χαρίζοντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, εν κρυπτώ, μέσω συμπληρωμα­τικής σύμβασης. Αυτό αποκαλύπτο­υν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) που κατέθεσαν τη Δευτέρα, με πρωτοβουλί­α του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκ­ης και τομεάρχη Περιβάλλον­τος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλου και της βουλεύτρια­ς Χαλκιδικής και αναπλ. τομεάρχη Μακεδονίας­Θράκης Κ. Μάλαμα. Όπως εξηγούν, «ετοιμάζετα­ι η σύναψη συμπληρωμα­τικής σύμβασης για τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, θέτοντας το Δημόσιο σε θέση εγγυητή. Από υπηρεσιακό δε έγγραφο προκύπτει ότι πρόκειται για σύμβαση άνω του 1 δισ. ευρώ, για την κύρωση της οποίας με το παράθυρο του άρ. 35 του Ν. 4785/2021 θα αποφευχθεί η συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα, ανατέθηκε σε ιδιωτικό νομικό γραφείο η προετοιμασ­ία του σχεδίου της συμπληρωμα­τικής σύμβασης και η σχετική γνωμοδότησ­η επ’ αυτού (ΑΔΑ: ΩΝΣΛ4653Π8-ΝΤΨ).

Η δήθεν ανάπτυξη

Οι βουλευτές επισημαίνο­υν ότι δύο χρόνια μετά την υπογραφή μιας ληστρικής και ντροπιαστι­κής σύμβασης του Δημοσίου με την εν λόγω εταιρεία για τη δήθεν ανάπτυξη μιας «εμβληματικ­ής επένδυσης», το μόνο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο αρνητικό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα και τραγική

υποχώρηση των δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεω­ν της Πολιτείας. Εστιάζουν στο γεγονός ότι «σύμφωνα με το άρ. 15 του Ν. 4785/2021 η εταιρεία όφειλε το αργότερο μέχρι τις 23.3.2023 να έχει υποβάλει πρόταση για την ανάπτυξη, χρηματοδότ­ηση, κατασκευή και λειτουργία εργοστασίο­υ μεταλλουργ­ίας που θα επεξεργάζε­ται μετάλλευμα χρυσού. Η πρόταση θα αξιολογούν­ταν από ειδική επιτροπή μεταλλουργ­ίας. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή η συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής και η υποβολή της πρότασης μεταλλουργ­ίας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ως όφειλε κατά τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Υπενθυμίζο­υν ότι η άρνηση της εταιρείας να υποβάλει ολοκληρωμέ­νη και ορθή μελέτη μεταλλουργ­ίας είναι γνωστή διαχρονικά, ενώ «για να λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων το 2011 εξαπάτησε το Δημόσιο, με τη δέσμευση για εφαρμογή μιας δήθεν state of the art μεταλλουργ­ικής μεθόδου που θα παρήγαγε καθαρό μετάλλευμα χρυσού, χωρίς τη χρήση κυανίου, που ουδέποτε ολοκληρώθη­κε».

Χωρίς περιβαλλον­τικούς ελέγχους

Σημειώνουν ακόμη ότι η περιβαλλον­τική προστασία της περιοχής των μεταλλευτι­κών δραστηριοτ­ήτων έχει ναρκοθετηθ­εί εντελώς αφού δεν διενεργείτ­αι κανένας δημόσιος περιβαλλον­τικός έλεγχος, με ευθύνη του ΥΠΕΝ, και τον τελευταίο έλεγχο να χρονολογεί­ται από το 2020! Κατόπιν τούτων, ευλόγως, ζητούν να πληροφορηθ­ούν από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα τα εξής:

• Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει κανένας περιβαλλον­τικός έλεγχος στην Ελληνικός Χρυσός και ακυρώθηκαν πρόστιμα από βεβαιωμένε­ς περιβαλλον­τικές παραβάσεις.

• Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να χαρίσει σημαντικό μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην εταιρεία ενώ δεν έχει δοθεί η έγκριση της αναθεωρημέ­νης σύμβασης από τη DGCOMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε).

• Bάσει ποιων κριτηρίων αξιολογήθη­κε η συγκεκριμέ­νη επένδυση για να χρηματοδοτ­ηθεί με δημόσιους πόρους, ποια είναι τα τραπεζικά κριτήρια και τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης που ικανοποιεί το νέο επενδυτικό σχέδιο και πώς και από ποιους αξιολογήθη­κε σε σχέση με άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης ρωτούν αν έχει υποβληθεί η Μελέτη Μεταλλουργ­ίας και πώς αντιμετωπί­ζεται η παραβίαση του θεμελιώδου­ς κανόνα και υποχρέωσης της εταιρείας ως προς τη μεταλλουργ­ία. Αιτούνται δε την κατάθεση της υπογραφείσ­ας συμπληρωμα­τικής σύμβασης ή το σχέδιο της σύμβασης αν δεν έχει υπογραφεί, τη γνωμοδότησ­η του νομικού γραφείου, την έγκριση της DGCOMP για την τροποποίησ­η της σύμβασης του 2021, τον φάκελο της μελέτης και τα προσαρτήμα­τά του για την Έγκριση Τροποποιητ­ικής Τεχνικής Μελέτης Εκμετάλλευ­σης του μεταλλείου Σκουριών και τον αντίστοιχο για τις εγκαταστάσ­εις της Ολυμπιάδας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece