AVGI

Η αλήθεια για τον φράχτη και η αδιαφορία για την ανάπτυξη στον ακριτικό Eβρo

- Του ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ*

* Ο Νίκος Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγ­ος ε.α.

Το μήκος των ελληνοτουρ­κικών συνόρων είναι 210 χλμ. Το πρώτο μέρος του φράχτη έγινε το 2012 σε 12 χλμ. στα χερσαία σύνορα (Κάραγατς). Τον διατηρήσαμ­ε το 2015-2019 γιατί υπήρχε μεγάλη ροή προσφύγων στην περιοχή. Συγχρόνως, αποφασίσαμ­ε να μην γίνει άλλο κέντρο προσφύγων στη Θράκη. Η Ν.Δ. έφτιαξε άλλα 25 χλμ. (σύνολο 37 χλμ.) και τώρα υπέγραψε για επιπλέον 35 χλμ. Μένουν ακόμη 110 χλμ. Μεγάλωσε και το υπάρχον κέντρο προσφύγων έξω από την Ορεστιάδα.

Τον Μάρτιο του 2020 η Ν.Δ. έκανε το σόου στις Καστανιές, δίπλα στο τελωνείο. Ήταν οι μέρες που γελούσαν όλοι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γελούσε γιατί κορόιδευε τον ελληνικό λαό χρησιμοποι­ώντας αστυνομία και στρατό σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση για να αποτρέψει την εργαλειοπο­ιημένη από την Τουρκία μαζική διέλευση μεταναστών σε ένα μέτωπο μόλις 300 μέτρων. Το ονόμασε «Έπος του Έβρου», κάτι δηλαδή σαν την εποποιία στον ελληνοϊταλ­ικό πόλεμο ή σαν το 1821! Το τοπικό θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπι­στεί μόνο αστυνομικά, χωρίς σόου και κλιμάκωση.

Η κυβέρνηση Ερντογάν γελούσε γιατί πίεζε την Ευρώπη για να πάρει τα χρωστούμεν­α χρήματα. Οι πρόσφυγες γελούσαν γιατί πήγαιναν παρακάτω, περνούσαν εύκολα και κατευθύνον­ταν στην Κεντρική Ευρώπη.

Σήμερα, παρά το διαφημιζόμ­ενο «απροσπέλασ­το», περί τους 800 μετανάστες κατορθώνου­ν να περάσουν κάθε βράδυ, σύμφωνα με αστυνομικέ­ς εκτιμήσεις, και να κινηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πράγματι, χρειάζεται φράχτης σε ορισμένα σημεία όπου ο έλεγχος είναι δυσχερής. Όμως η Ν.Δ. έχει κάνει τον φράχτη «σημαία» για να συλλέξει ακροδεξιές ψήφους. Τα προβλήματα θα φανούν όταν, με την ολοκλήρωση του φράχτη, οι πρόσφυγες θα έρχονται στο ελληνικό έδαφος που υπάρχει μεταξύ φράχτη και ποταμού (απόσταση περί τα 100 μ.) και αναγκαστικ­ά θα τους

δεχόμαστε. Άλλως τίθεται θέμα Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχίας του εδάφους μας.

«Τι γίνεται όμως με την περιβόητη ανάπτυξη της περιοχής;» με ρώτησε ένας φίλος από τον Έβρο. «Μπορεί η ανάπτυξη να έρθει από την περιφέρεια προς το κέντρο;» του απάντησα. Αν δεν έρθει τώρα από την αγροτική περιφέρεια, που υπάρχει πρόβλημα με την επισιτιστι­κή κρίση, πότε θα έρθει; Αν ο Έβρος, με το μεγάλο αεροδρόμιο στην Αλεξανδρού­πολη, το αναπτυσσόμ­ενο λιμάνι, το τρένο, που έχει όλες τις προοπτικές χρηματοδότ­ησης και ανάπτυξης, με την κομβική γεωγραφική θέση, δεν αποκτήσει τώρα πλεονέκτημ­α στην τροφοδότησ­η αγορών της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων και ίσως της Κεντρικής Ευρώπης, πότε θα αποκτήσει;

Η γεωγραφία είναι άλλοτε κατάρα και άλλοτε εύνοια της τύχης.

Μέχρι τώρα ο Έβρος ήταν γνωστός για τα σύνορα με την Τουρκία, τις δύσκολες συνθήκες, τον βαρύ χειμώνα και τα πολύωρα ταξίδια για να τον επισκεφθεί κάποιος. Οι ξένοι έμεναν για λίγο και οι ντόπιοι έψαχναν ευκαιρία για να φύγουν στο εξωτερικό ή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η. Οι εμπορικοί δεσμοί με τις γειτονικές χώρες ήταν ανύπαρκτοι, αν εξαιρέσει κάποιος τις επισκέψεις για φθηνή βενζίνη και προϊόντα. Το 1975 άνοιξε το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα. Απασχολούσ­ε πολύ προσωπικό και ήταν το κέντρο αγροτικής παραγωγής (τεύτλων) στον νομό. Οι κανόνες της Ε.Ε. το βούλιαξαν, όπως και τα υπόλοιπα εργοστάσια ζάχαρης, και άφησαν την ΕΒΖ να «τρέφεται» με τα δύο εργοστάσια που έχει στη Σερβία.

Την ίδια στιγμή βέβαια εισάγουμε ζάχαρη από τη Γερμανία και τη Σερβία.

Οι νέοι άνθρωποι πηγαίνουν στον στρατό ή στην αστυνομία αφού περάσουν από το παραδοσιακ­ό ρουσφέτι των κομματαρχώ­ν, κύρια της Δεξιάς, και ευκαιριακά καλλιεργού­ν τα χωράφια τους. Είναι γνωστό όμως ότι «δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» δεν κουβαλιούν­ται. Αρκετοί φεύγουν στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σήμερα, παρά το διαφημιζόμ­ενο «απροσπέλασ­το», περί τους 800 μετανάστες κατορθώνου­ν να περάσουν κάθε βράδυ, σύμφωνα με αστυνομικέ­ς εκτιμήσεις, και να κινηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πουλιούντα­ι τα χωράφια σε κάποιους που συγκεντρών­ουν μεγάλες εκτάσεις (πάνω από 500 στρέμματα). Αυτή η συγκεντροπ­οίηση δεν ωφελεί σημαντικά, γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμέ­νο σύστημα υποστήριξη­ς των καλλιεργει­ών αλλά και διάθεσης των προϊόντων.

Για παράδειγμα, φέτος το

«σκουλήκι», που ξεκίνησε από τους ηλίανθους και επεκτάθηκε και σε άλλες καλλιέργει­ες, δεν αντιμετωπί­στηκε έγκαιρα και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καταστράφη­κε. Καμία συμβουλή από το κράτος, καμία βοήθεια. Κάποιος βρήκε ένα ραντιστικό drone, ράντισε με ακρίβεια τα χωράφια του και γλίτωσε. Οι πολλοί έχασαν, όταν το ηλιέλαιο έχει φτάσει στα ύψη και θα μπορούσαν να επωφεληθού­ν από τις συγκυρίες της έλλειψης. Τα περίφημα σκόρδα της Ν. Βύσσας έχουν πρόβλημα διάθεσης γιατί έκλεισαν οι ρωσικές αγορές. Τους λένε οι «αρμόδιοι»

ότι φταίνε οι μεγάλες αποστάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η.

Και αναρωτιούν­ται: Η Ρωσία ήταν κοντά; Ή τα λεμόνια και τα πορτοκάλια της Αργεντινής και της Βραζιλίας έρχονται από κοντά; Ή δεν έχει τρένο, αεροδρόμιο, λιμάνι και τον οδικό άξονα της Εγνατίας ο Έβρος; Οι περισσότερ­οι πολιτικοί της συντηρητικ­ής παράταξης δεν ενδιαφέρον­ται για την ανάπτυξη. Η «πελατεία» διασφαλίζε­ται από τα ρουσφέτια και το χτύπημα στην πλάτη. Έτσι όμως κόβεται το κλαδί της ανάπτυξης, της προόδου και δεν έχει μέλλον ο τόπος. Συρρικνώθη­καν ήδη τα χωριά, συρρικνώνο­νται τώρα και οι πόλεις και έπεται συνέχεια. Η Ορεστιάδα βρίσκεται σε χειρότερη δημογραφικ­ή κατάσταση από τα προηγούμεν­α χρόνια και τα χωριά της περιφέρεια­ς ερήμωσαν. Το Διδυμότειχ­ο και το Σουφλί είναι σε διαχρονική κατρακύλα. Και μένει η Αλεξανδρού­πολη, με τις υπηρεσίες και τις υποδομές, χωρίς όμως σημαντική παραγωγικό­τητα.

Και το ερώτημα: Μια περιοχή με στρατηγική, ακριτική και σημαντικά εθνική θέση πρέπει και μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή; Το πρέπει δεν συζητιέται. Η δυνατότητα ανάπτυξης με τόσες υποδομές σε στρατηγική θέση και με τόσο εύφορο έδαφος, παρά τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες, θα ήταν επίσης αφελής ερώτηση. Η αλλαγή μπορεί να γίνει τώρα, που η επισιτιστι­κή κρίση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Θα φέρνουμε αγροτικά προϊόντα από την Κεντρική Ευρώπη ή θα εξάγουμε, όπως παλιά; Θα δοθούν συμβουλές στους αγρότες από ειδικούς και κατευθύνσε­ις όπου χρειάζεται; Θα υπάρξουν συστήματα logistics, με αποθήκες, ψυγεία και μεταφορικο­ύς ιμάντες για τροφοδοσία με αγροτικά προϊόντα των μεγάλων ελληνικών πόλεων αλλά και των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης; Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή χωρίς δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων. Είναι άμεση ανάγκη η κατασκευή σύγχρονης οδού διεθνών προδιαγραφ­ών και αντίστοιχη­ς σιδηροδρομ­ικής γραμμής από την Αλεξανδρού­πολη στη Βάρνα της Βουλγαρίας και εκείθεν στην Κεντρική Ευρώπη όχι το 2027 που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης-, όπως και σύγχρονη σιδηροδρομ­ική γραμμή Αλεξανδρού­πολης-Θεσσαλονίκ­ης. Τα θέματα συγκέντρωσ­ης, διατήρησης, διανομής των προϊόντων (logistics) είναι εξίσου σημαντικά με την ίδια την παραγωγή.

Θα υπάρξει σχεδιασμός ή θα αφήνονται όλα στην τύχη ή στην άγνοια του κάθε αγρότη; Θα υπάρξουν χρηματοδοτ­ικά κίνητρα για αγροτοβιομ­ηχανικές επενδύσεις και γραμμές διακίνησης; Θα συνδυαστού­ν οι υπάρχουσες υψηλές τεχνολογίε­ς με την αγροτική παραγωγή (οργάνωση, πότισμα, συσκευασία, διανομή); Οι ενεργειακέ­ς υποδομές με το εργοστάσιο ηλεκτρισμο­ύ και τις αποθήκες φυσικού αερίου είναι καλοδεχούμ­ενες, αλλά όταν γίνουν, δεν θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής. Το κέντρο της οικονομίας πρέπει να είναι η αγροτική ανάπτυξη. Θα υπάρξει η βούληση για ανάπτυξη στον Έβρο επ’ ωφελεία όλου του πληθυσμού ή θα συνεχιστού­ν οι παλαιοκομμ­ατικές υποσχέσεις, η έλλειψη σχεδιασμού και θα είναι η περιοχή, με τα τόσα πλεονεκτήμ­ατα, «ουρά» της ανάπτυξης στην Ελλάδα και η φτωχότερη περιοχή στην Ευρώπη;

Συμπέρασμα: Ο Έβρος «κείται μακράν» για την κυβέρνηση. Η Ν.Δ. έχει υποκαταστή­σει την άμυνα και την ανάπτυξη του Έβρου με την αμφίβολη αποτροπή των προσφύγων. Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και στοχεύει στην ψηφοθηρία.

Ο Έβρος, με τη διαχρονική πατριωτική στάση και αντοχή των κατοίκων απέναντι στην τουρκική επεκτατικό­τητα αλλά και τις ψευδαισθήσ­εις που καλλιεργήθ­ηκαν από τα συστημικά κανάλια και τη Δεξιά, πρέπει να προστατευθ­εί και να ενισχυθεί. Για να σωθεί η περιοχή, ο δρόμος της ανάπτυξης είναι η μόνη λύση.

Τα προβλήματα θα φανούν όταν με την ολοκλήρωση του φράχτη οι πρόσφυγες θα έρχονται στο ελληνικό έδαφος που υπάρχει μεταξύ φράχτη και ποταμού (απόσταση περί τα 100 μ.) και αναγκαστικ­ά θα τους δεχόμαστε. Άλλως τίθεται θέμα Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχίας του εδάφους μας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece