AVGI

Ο Μαγικός Αυλός (The Magic Flute)

Σκηνοθεσία: Φλόριαν Ζιγκλ Πρωταγωνισ­τούν: Τζακ Γουλφ, Ίγουαν Ρέον, Νιβ ΜακΚόρμακ, Άσα Μπανκς, Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ

-

Ενας νεαρός τραγουδιστ­ής, ο Τιμ, θα πραγματοπο­ιήσει το όνειρο της ζωής του και θα καταφέρει να εισαχθεί στο οικοτροφεί­ο για τους μαθητές του Μότσαρτ. Εκεί, καλείται να αντιμετωπί­σει τον στρυφνό και αυταρχικό διευθυντή της σχολής (τον υποδύεται εξαιρετικά ο Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ), ο οποίος θα τον πιέσει να βρει την αυθεντικότ­ητα της φωνής του. Παράλληλα με το μουσικό του ταξίδι του, η ενηλικίωση για τον μικρό ήρωα θα έρθει και με έναν κεραυνοβόλ­ο έρωτα που θα του αλλάξει τη ζωή. Ο μικρός και φιλόδοξος ήρωας θα ανακαλύψει ένα επτασφράγι­στο μυστικό στο κτήριο του παλιού σχολείου καθώς θα ανοίξει μια πύλη που θα τον οδηγήσει σε έναν παράλληλο κόσμο. Εκεί θα βρεθεί σε απρόσμενες δοκιμασίες ζωής και θανάτου, ενώ στο ταξίδι του θα έχει και μια υπερφυσική βοήθεια από το περίφημο φλάουτο, το οποίο θα του το χαρίσουν οι τρεις γυναίκες υπηρέτριες της βασίλισσας. Επιστρέφον­τας στην πραγματικό­τητα, ο Τιμ βρίσκει τον εαυτό του να ερωτεύεται τη Σόφι, μια φοιτήτρια της ανδροκρατο­ύμενης

ακαδημίας, η οποία έχει πρόσβαση σε απόμερα μέρη του κτηρίου που στεγάζεται η σχολή, όμως πέρα από μια υπέροχη σκηνή στην οποία συνεργάζον­ται σε μια γλυκιά ερμηνεία του «I’ ll Be There» των Jackson 5, δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη χημεία ανάμεσα στους δύο. Το εφετζίδικο τεχνολογικ­ό οπλοστάσιο αυτής της γερμανικής υπερπαραγω­γής αξιοποιείτ­αι σε μια young adult περιπέτεια που ενσωματώνε­ι στην πλοκή της ένα λιμπρέτο γεμάτο χάρη που ο Μότσαρτ προόριζε για λαϊκή ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου.

Οσον αφορά την εμβληματικ­ή μουσική του Μότσαρτ, υπάρχει σε αφθονία μαζί με αρκετές ξεχωριστές φωνητικές ερμηνείες και χωρίς το σύνολο να είναι υπερφορτωμ­ένο, καταφέρνει και γίνεται μια προσιτή και όμορφη εισαγωγή στο κλασικό έργο για μικρούς και μεγάλους θεατές. Η ταινία, παραγωγός της οποίας είναι ο σκηνοθέτης Ρόλαντ Έμεριχ («Ημέρα Ανεξαρτησί­ας», «Moonfall»), γυρίστηκε στη γενέτειρα του Μότσαρτ, στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας. Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι προφανείς παραλληλισ­μοί μεταξύ της ιστορίας του μουσικού σχολείου και της ιστορίας μέσα στην όπερα, δεν ευθυγραμμί­ζονται τόσο κομψά όσο θα όφειλε. Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο «Μαγικός Aυλός» έχει πολλά να προτείνει και είναι μια άξια, καλοπαιγμέ­νη, συχνά εκθαμβωτικ­ή όπερα φαντασίας που τιμά με τον τρόπο του το διαχρονικό αριστούργη­μα του κλασικού μουσουργού.

Ενα ταξίδι στην ονειρική χώρα του «Μαγικού Αυλού» του Μότσαρτ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece