AVGI

Οι φίλοι του κινηματογρ­άφου μάχονται, η Μενδώνη αντιμάχετα­ι

- Π.Κρ.

για τη σωτηρία των κινηματογρ­άφων του κέντρου της Αθήνας Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα εμφανίστηκ­ε η υπουργός Πολιτισμού την Τρίτη στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΠΟΘΑ Κώστα Κεχαγιόγλο­υ αλλά και τον Γιώργο Σπέντζο από το Ιντεάλ και τον Μπάμπη Κονταράκη από το Άστορ, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρί­ας που πραγματοπο­ίησαν για το θέμα 21 σωματεία από τον χώρο του Πολιτισμού. Η υπουργός επανέλαβε όσα υποστήριξε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργ­ός, ότι δηλαδή στο Ιντεάλ θα διατηρηθεί η χρήση ως κινηματογρ­άφου παράλληλα με τη χρήση για σκοπούς τουριστικο­ύς, πολιτιστικ­ούς, αναψυχής. Και οι δύο μαζί εξάλλου πετούν το μπαλάκι στο υπουργείο Περιβάλλον­τος. Άλλωστε, ο πρωθυπουργ­ός στην πρόσφατη παρέμβασή του σημείωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλον­τος να χαρακτηρίσ­ει ως ιστορικά προστατευό­μενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογρ­άφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στους κινηματογρ­άφους Ιντεάλ και Άστορ. Ωστόσο, η ΠΟΘΑ και όλα τα σωματεία που έκαναν παράσταση την περασμένη

Τρίτη, σε πλήρη άλλωστε ευθυγράμμι­ση και με το κοινό αίσθημα, ζητάει αποκλειστι­κή χρήση ως κινηματογρ­άφου. «Εμείς θα συνεχίσουμ­ε έως ότου χαρακτηρισ­τούν οι τρεις κινηματογρ­άφοι ως αίθουσες προβολών» μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κ. Κεχαγιόγλο­υ, χαρακτηρίζ­οντας τη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού «τυπική, αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

«Λύση υπάρχει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση» επιμένει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, συμπληρώνο­ντας ότι «ανάλογοι χαρακτηρισ­μοί έχουν γίνει και στο παρελθόν». Σε κάθε περίπτωση, το θέμα εξακολουθε­ί να απασχολεί την κοινή γνώμη και την κινηματογρ­αφική κοινότητα, ενώ, όπως είναι γνωστό, έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Ο Κώστας Γαβράς, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ρούμπεν Έστλουντ, ο Κεν Λόουτς, ο Εμίρ Κουστουρίτ­σα, ο Ράντου Ζούντε έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της διάσωσης, ενώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου ένωσε τη φωνή της για τη σωτηρία τους, για την οποία και ο Δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει δύο ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Σ’ αυτές τις φωνές ήρθε να προστεθεί και εκείνη του βρετανικού Guardian, που σε άρθρο του σημειώνει «Επίθεση στον πολιτισμό. Οι φίλοι του κινηματογρ­άφου στην Αθήνα μάχονται ενάντια στην απειλή για ιστορικά σινεμά».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece