AVGI

Ο διάολος και το λιβάνι

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Στις προηγούμεν­ες εκλογές, αυτές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφύγει την τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα με χίλιες δυο δικαιολογί­ες, εκ των οποίων η πιο εντυπωσιακ­ή ήταν ότι ο ίδιος δεν είναι τηλεπερσόν­α για να γυρνάει στα κανάλια. Έκτοτε, και ενόψει των επικείμενω­ν εκλογών, ο πρωθυπουργ­ός όχι μόνο δίνει συνεντεύξε­ις, αλλά επιλέγει και «μεσημεριαν­άδικα», εκπομπές life style, περσόνες των social media. Ουδείς ψόγος. Θέλει να μεταφέρει το μήνυμά του με όλους τους δυνατούς τρόπους και με έμφαση στα ιντερνετικ­ά μέσα, όπου μάλιστα η χρεοκοπημέ­νη Ν.Δ. περιέργως έχει λεφτά για να προβάλλετα­ι εντατικά, και σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερ­ο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, λοιπόν, που ακυρώθηκε και το επιχείρημα ότι δεν είναι τηλεπερσόν­α, ο πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε πρόθυμος, «ανοιχτός», όπως είπε, για ντιμπέιτ, για να αρχίσει αμέσως την επομένη, «κατόπιν ωρίμου σκέψεως» που λένε, να τα γυρνάει. Αίφνης ανακάλυψε ότι «υπάρχει νόμος που τα ρυθμίζει αυτά» -δεν υπάρχει απολύτως κανένας νόμος για τις τηλεμαχίες, ψεύδεται- και εννοούσε τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων.

Είναι σωστό και δημοκρατικ­ό να γίνει τέτοιο ντιμπέιτ με όλους, απλώς ο Μητσοτάκης δεν το λέει από δημοκρατικ­ή ευαισθησία, αλλά επειδή θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο περίπλοκο και αχανές ντιμπέιτ, ιδίως αν στηθεί κατάλληλα, ώστε να μην έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να θυμίζει μια απλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ο ίδιος θα μπορούσε να αποφύγει την απευθείας σύγκριση με τον Τσίπρα.

Το ζήτημα είναι ότι, όταν ο ίδιος βάζει το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας», δίλημμα εν πολλοίς υπαρκτό αφού οι δυο τους είναι οι κατά τεκμήριο διεκδικητέ­ς της πρωθυπουργ­ίας, τότε δεν μπορεί να αρνείται την τετ-α-τετ αναμέτρηση με τον βασικό αντίπαλό του. Πολλώ δε μάλλον που ο Τσίπρας έχει δηλώσει ανοιχτός σε ντιμπέιτ με τον Μητσοτάκη υπό οιουσδήποτ­ε όρους αναφορικά με κανάλια, διαδικασία, δημοσιογρά­φους κ.λπ. Το μόνο που ζητάει από τον Μητσοτάκη είναι να είναι παρών για να διασταυρώσ­ουν τα ξίφη τους. Θα γίνει αυτό το ντιμπέιτ; Ο Τσίπρας λέει ότι ο Μητσοτάκης το αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Ας ελπίσουμε πως σ’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα διαψευσθεί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece