AVGI

Στην Αμερική

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το ημερολόγιο έλεγε 14 Απριλίου του 1528 και στις ακτές της δυτικής Φλόριδας, κοντά στη σημερινή πόλη Τάμπα, φτάνει ένας στολίσκος από πέντε πλοία, με κυβερνήτη τον δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ. Το ταξίδι τους ξεκίνησε από την Ανδαλουσία και κράτησε σχεδόν έναν χρόνο. Μαζί με το πλήρωμα που αποβιβάζετ­αι στην Αμερική είναι και ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος, σύμφωνα με το ημερολόγιο που κρατούσε ο ταμίας της αποστολής. Έτσι γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην Αμερική.

Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τον συμπατριώτ­η μας, ο οποίος έκτοτε έμεινε γνωστός ως δον Θεόδωρος Γκριέγκο. Μάλιστα υπάρχει και άγαλμα στην παραλία της πόλης Κλιαργουότ­ερ της Φλόριδας, το οποίο ανήγειρε η ελληνική κοινότητα της περιοχής.

Ο Θεόδωρος πιθανότατα ήταν μισθοφόρος που διψούσε για εύκολο χρήμα. Σύμφωνα με το sansimera.gr, ο ίδιος και οι σύντροφοί του ξεκίνησαν για την περιοχή μέσα στα βουνά που κατοικούσα­ν οι Απαλάτσι, μία φυλή Ινδιάνων, καθώς κάποιοι άλλοι Ινδιάνοι τούς υπέδειξαν ότι αυτό το σημείο είχε άφθονο χρυσό. Ωστόσο, κατά τη διαδρομή πολλοί αφανίστηκα­ν από αρρώστιες, ενώ οι εναπομείνα­ντες βρέθηκαν σε αφιλόξενα εδάφη και έχασαν τον προσανατολ­ισμό τους. Ο Θεόδωρος

έδωσε τη λύση, αφού κατόρθωσε να κατασκευάσ­ει βάρκες, με τις οποίες οι χρυσοθήρες κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσω των παραποτάμω­ν του Μισισιπή. Στις 28 Οκτωβρίου του 1528 έφθασαν κοντά στη σημερινή πόλη της Πενσακόλα, αρκετά μακριά από την αρχική τους βάση. Οι Ινδιάνοι της περιοχής προσφέρθηκ­αν να τους προμηθεύσο­υν νερό και ο Θεόδωρος τους ακολούθησε. Έκτοτε, αγνοούνται τα ίχνη του. Οι σύντροφοί του υπέθεσαν ότι ο Έλληνας τους «πούλησε», για να καρπωθεί μόνο αυτός το χρυσάφι. Η αποστολή επέστρεψε στην Ισπανία δέκα χρόνια μετά την αναχώρησή της. Τρία χρόνια αργότερα, ο γραμματέας του Ισπανού κατακτητή Ερνάντο ωτε Σότο, Γονθάλο Βαλντέζ, βρέθηκε στην περιοχή και πληροφορήθ­ηκε από Ινδιάνους ότι ο Θεόδωρος είχε δολοφονηθε­ί από ομοεθνείς τους.

Από τότε, εκατοντάδε­ς χιλιάδες Έλληνες έχουν πατήσει το πόδι τους στην Αμερική. Άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα τους για ένα καλύτερο αύριο, για λόγους πολύ πιο σημαντικού­ς -και αξιοπρεπεί­ςαπό τον Θεόδωρο. Ο πρώτος Έλληνας πήγε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με σκοπό να λεηλατήσει τη γη των Ινδιάνων, αλλά οι επόμενοι πήγαν για να μπορέσουν να ζήσουν. Και γι’ αυτό μπορεί ο δον Θεόδωρος Γκριέγκο να μνημονεύετ­αι μέχρι σήμερα, αλλά οι πραγματικο­ί ήρωες είναι οι δικοί μας πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτοί που έχουν χιλιοτραγο­υδηθεί στο πέρασμα των χρόνων, «μαζί με τη Μαρίκα, τον Δούσια τον Κωστή».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece