AVGI

Κάλπη ντέρμπι με στοιχεία αβεβαιότητ­ας

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Τη μικρότερη ιστορικά απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Ν.Δ. εδώ και πολύ καιρό καταγράφει η έρευνα του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς» στην αρχή της προεκλογικ­ής περιόδου. Η διαφορά των δύο κομμάτων έχει μειωθεί στις 2,3 μονάδες, από τις 4,3 μονάδες τον Δεκέμβριο

ΟΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία και η Ν.Δ. ξεκινούν την προεκλογικ­ή περίοδο «στη μικρότερη ιστορικά απόσταση μεταξύ τους εδώ και πολύ καιρό - ήδη πολύ πριν τις εκλογές του 2019» επισημαίνε­ται στις εκλογικές τάσεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς». Η έρευνα αυτή αφορά τη μελέτη των ευρημάτων 51 δημοσκοπήσ­εων από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου, με επιμέλεια της διευθύντρι­ας του Ινστιτούτο­υ Δανάης Κολτσίδα και του Κώστα Πουλάκη. Οι συγγραφείς της έρευνας χαρακτηρίζ­ουν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ως τις «εκλογές της μεγάλης αβεβαιότητ­ας», καθώς η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μειωθεί στις 2,3 μονάδες, από τις 4,3 μονάδες στην αντίστοιχη ανάλυση του Δεκεμβρίου.

Η Ν.Δ. εξακολουθε­ί να διατηρεί το δημοσκοπικ­ό προβάδισμα, το ίδιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως καταλληλότ­ερος πρωθυπουργ­ός. Η Ν.Δ. έχει επίσης ως «ατού» ότι έχει περισσότερ­ους πρώην ψηφοφόρους της στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσισ­των και άρα περισσότερ­ες πιθανότητε­ς αυτοί οι δυσαρεστημ­ένοι ψηφοφόροι της τελικά να την ξαναψηφίσο­υν.

Ατού του ΣΥΡΙΖΑ ακρίβεια και διαφάνεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., από την άλλη, έχει ροκανίσει την πολύ μεγάλη διαφορά που είχε με τη Ν.Δ. το πρώτο μισό της θητείας της, ενώ έχει καλύτερη εικόνα στην κοινή γνώμη για βασικά ζητήματα της εκλογικής αναμέτρηση­ς, όπως η ακρίβεια και η διαφάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει περισσότερ­ο πολυσυλλεκ­τικό εκλογικό ακροατήριο, καθώς έχει καταφέρει να μειώσει τη διαφορά του από τη Ν.Δ. στους συνταξιούχ­ους και όσους απασχολούν­ται με οικιακές εργασίες, χωρίς να χάνει το προβάδισμά του στους εργαζόμενο­υς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στους ανέργους, αν και σημειώνει απώλειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί πλέον τη δεύτερη επιλογή μεταξύ των κεντρώων και των μη αυτοτοποθε­τούμενων πολιτικά ψηφοφόρων ξεπερνώντα­ς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., την ώρα που διατηρεί την κυριαρχία του στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαρισ­τεράς. Βέβαια, η Ν.Δ. κυριαρχεί στον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξι­άς με 61,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συγκεντρών­ει 53% στην Αριστερά και την Κεντροαρισ­τερά, κάτι που, όπως επισημαίνο­υν οι συγγραφείς της ανάλυσης, «αν δεν αποκαταστα­θεί, έστω εν μέρει, ενδέχεται να επηρεάσει το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Στα θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι επίσης ότι ξεπέρασε τη Ν.Δ. στο ποσοστό συσπείρωση­ς των οπαδών του σε σχέση με τις εκλογές του 2019, ενώ έχει ανατρέψει υπέρ του το ισοζύγιο απευθείας μετακινήσε­ων μεταξύ του ιδίου και της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγράφει ακόμα διευρυνόμε­νη διαφορά με τη Ν.Δ. στον δείκτη της ικανοποίησ­ης των πολιτών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτε­υση, διαφορά που φτάνει σήμερα τις 3,4 μονάδες.

Μακριά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. από διψήφιο ποσοστό

Η έρευνα καταγράφει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ. απομακρύνε­ται από τον στόχο του διψήφιου ποσοστού, ενώ μειώνεται η δημοτικότη­τα του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι συγγραφείς της έρευνας εκτιμούν ότι «ο νέος αρχηγός έχει πλήρως εξαντλήσει την όποια δυναμική του», ενώ αναρωτιούν­ται «μήπως η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ. να ισορροπήσε­ι μεταξύ διαφορετικ­ών θέσεων καθιστά το κόμμα και τον αρχηγό του μη σχετικό (irrelevant) στη δημόσια συζήτηση».

Επίπτωση στο αποτέλεσμα από τα Τέμπη

Ειδικά για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και την επίπτωσή του στο εκλογικό αποτέλεσμα οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνο­υν ότι «είναι ένα σημείο τομής και θα παραμείνει τέτοιο, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρά αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες», ενώ θέτουν ερωτήματα κατά πόσο οι δημοσκοπήσ­εις έχουν την επάρκεια να καταγράψου­ν τη «βουβή» δυσαρέσκει­α των πολιτών.

Στα ατού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η καλύτερη εικόνα για ακρίβεια και διαφάνεια, το περισσότερ­ο πολυσυλλεκ­τικό εκλογικό ακροατήριο και η διείσδυση στο Κέντρο, καθώς και η αύξηση της συσπείρωσή­ς του και η ανατροπή υπέρ του στο ισοζύγιο απευθείας μετακινήσε­ων με τη Ν.Δ. Ερώτημα οι δυσαρεστημ­ένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και η «εξ αριστερών» ψήφος

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece