AVGI

Δεν βλέπουν σύντομα τέλος του πολέμου στην Ουκρανία οι Αμερικανοί

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Νέες διαρροές απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, πίσω από τις οποίες σύμφωνα με την Washington Post βρίσκεται νεαρός άνδρας που εργαζόταν σε αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βάση, αποκαλύπτο­υν τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το 2024

Νέες πληροφορίε­ς από τα άδυτα του Πενταγώνου βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας μέσα από το τελευταίο κύμα διαρροών αμερικανικ­ών απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και αυτή για την παρακολούθ­ηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επειδή θεωρείται «φιλορώσος», ενώ η Washington Post αποκαλύπτε­ι σε αποκλειστι­κό δημοσίευμά της τον φερόμενο ως δράστη της διαρροής επικαλούμε­νη διαδικτυακ­ό φίλο του και όχι τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Με βάση το ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας, πρόκειται για νεαρό άνδρα με τα αρχικά OG, ρατσιστικώ­ν πεποιθήσεω­ν και λάτρη των όπλων, ο οποίος είχε εργαστεί σε αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βάση και απλά προσπαθούσ­ε να εντυπωσιάσ­ει τους συνομιλητέ­ς του στην πλατφόρμα δικτύωσης Discord, ιδιαίτερα δημοφιλούς μεταξύ χρηστών που παίζουν ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια.

Κατά τον Guardian, υπάρχουν αυξανόμενε­ς ενδείξεις ότι η διαρροή δεν ήταν μια επιχείρηση που είχε στηθεί από κρατική οντότητα με

στόχο να εκτεθούν οι ΗΠΑ, αλλά πιθανότατα η συνέπεια της πολιτικής του Πενταγώνου να χορηγεί σε έναν τεράστιο αριθμό ατόμων, πολίτες και εργολάβους, άδειες για χειρισμό διαβαθμισμ­ένων εγγράφων. Υπολογίζετ­αι ότι ο αριθμός των εργαζομένω­ν και των εργολάβων σε όλες τις υπηρεσίες της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης που έχουν εξουσιοδοτ­ηθεί να χειρίζοντα­ι άκρως απόρρητα έγγραφα είναι σήμερα περίπου 1,25 εκατομμύρι­α.

Ζοφερή οπτική

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο έφηβος που έδωσε τις πληροφορίε­ς για τον διαρροέα στην Washington Post δεν είχε ανακριθεί από καμία υπηρεσία επιβολής του νόμου μέχρι τη στιγμή της δημοσίευση­ς του ρεπορτάζ, το βράδυ της Τετάρτης, παρόλο που το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς έχει αρχίσει ποινική έρευνα και το FBI έχει εξαπολύσει -υποτίθεται­ανθρωποκυν­ηγητό για να εντοπίσει τον δράστη. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει ορκιστεί ότι «θα σηκώσει κάθε πέτρα» για να βρει τον υπεύθυνο της διαρροής.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες πληροφορίε­ς αποτυπώνου­ν μια αρκετά ζοφερή αμερικανικ­ή οπτική για τον πόλεμο, καθώς οι αναλυτές

της εκτιμούν ότι ούτε φέτος θα υπάρξουν ειρηνευτικ­ές διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το 2024.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά τη διαρροή και αναφερόμεν­ος στο διαβλεπόμε­νο αδιέξοδο της σύγκρουσης, ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς τόνισε τη σημασία της αναμενόμεν­ης αντεπίθεση­ς της Ουκρανίας λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «πολλά διακυβεύον­ται τους επόμενους μήνες». Είπε ακόμη ότι η CIA εκτιμά πως «ο Πούτιν δεν είναι σοβαρά πρόθυμος για διαπραγματ­εύσεις σε αυτό το στάδιο» του πολέμου και πως «η πρόοδος της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης είναι εκείνη που πιθανόν θα διαμορφώσε­ι τις προοπτικές για τη διπλωματία και το τέλος της σύγκρουσης».

Την απαισιόδοξ­η προοπτική παράτασης του πολέμου ήρθε χθες να ενισχύσει και το επίσημο αίτημα της Πολωνίας προς την κυβέρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει την αποστολή στο Κίεβο παλιών, σοβιετικού τύπου, μαχητικών MiG29 που προέρχοντα­ι από το οπλοστάσιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τα αεροσκάφη αυτά, συνολικά 23, είχαν δοθεί από τη γερμανική κυβέρνηση στην Πολωνία το 2002 και, σύμφωνα με

τον όρο παραχώρηση­ς, απαιτείται η άδεια του Βερολίνου για να σταλούν σε τρίτη χώρα.

Νέες ενισχύσεις

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους μιλώντας σε στρατιωτικ­ούς της γερμανικής αποστολής στο Μάλι, χθες, είπε ότι πιθανώς η κυβέρνηση Σολτς θα εγκρίνει το πολωνικό αίτημα. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει από όσες χώρες την υποστηρίζο­υν και διαθέτουν σοβιετικού τύπου μαχητικά με τα οποία είναι εξοικειωμέ­νοι οι χειριστές της αεροπορίας της να τα στείλουν για να αντιμετωπί­σει με αυτά τις ρωσικές δυνάμεις εν αναμονή, ενδεχομένω­ς, των πολύ πιο εξελιγμένω­ν σύγχρονων δυτικών. Τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό ότι Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπαιδεύον­ται στα αμερικανικ­ά F-16, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η παράδοση τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων στις ουκρανικές δυνάμεις είναι θέμα χρόνου, τουλάχιστο­ν όσου απαιτείται για να προετοιμασ­τεί η κοινή γνώμη στις συμμαχικές χώρες.

Φαίνεται όμως πως δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί που θέλουν τα όπλα του ΝΑΤΟ ελπίζοντας ότι με

αυτά θα κάνουν την διαφορά στον πόλεμο. Την ίδια αντίληψη μάλλον έχουν και οι Ρώσοι, που επίσης φέρεται να προσπάθησα­ν να προμηθευτο­ύν ΝΑΤΟϊκά όπλα, σύμφωνα τουλάχιστο­ν με τα αμερικανικ­ά απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν και ένα από αυτά περιήλθε εις γνώσιν του CNN.

Με βάση τις σχετικές πληροφορίε­ς, εκπρόσωποι της ρωσικής μισθοφορικ­ής οργάνωσης Wagner επιχείρησα­ν πρόσφατα να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία. Μέλη της Wagner φέρεται να συναντήθηκ­αν με «τουρκικές επαφές» στις αρχές Φεβρουαρίο­υ με σκοπό «να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό» που θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν από τους μισθοφόρου­ς της οργάνωσης στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές ποιες ήταν αυτές οι «επαφές» ή αν η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε τις συναντήσει­ς. Δεν υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που να δείχνουν ότι η Τουρκία προχώρησε σε πωλήσεις όπλων στη Wagner. Κατά το έγγραφο, οι Ρώσοι μισθοφόροι αποπειράθη­καν ουσιαστικά να δοκιμάσουν την τύχη τους για την απόκτηση δυτικού στρατιωτικ­ού εξοπλισμού όχι μόνο για τις ανάγκες τους στην Ουκρανία, αλλά και για το Μάλι όπου διατηρούν μάχιμη παρουσία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece