AVGI

Αποτέφρωση ή «ανακύκλωση» νεκρών;

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΧΙΖΑ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Οταν περνάω κοντά στα νεκροταφεί­α Παπάγου, Χολαργού, Βούλας και Γλυκών Νερών, που έχουν χτιστεί σε υπέροχες δασικές εκτάσεις του Υμηττού, σκέπτομαι ότι η αποτέφρωση νεκρών είναι μια διαδικασία που εξοικονομε­ί χώρο. Σκέπτομαι τον περιορισμό των «εξόδων διαχείριση­ς» των νεκρών σωμάτων, τον περιορισμό της ζήτησης τάφων και άλλων διευκολύνσ­εων, που επέρχεται με την αποδοχή της αποτέφρωση­ς στη χώρα μας.

Σίγουρα ο θάνατος έχει παιδαγωγικ­ή αξία για τους ζωντανούς. Η σημασία της νεκρής ζωής και των μηνυμάτων που εκπέμπει το θέαμα του θανάτου υπό τη μορφή τάφων -μηνυμάτων για την αυθεντική βίωση του παρόντος, για την υπεροχή της αγάπης, για την προσαρμογή μας στη φιλοσοφία του «μέτρου»- είναι μεγάλη. Δεν χρειάζεται να προσφεύγου­με στην προσδοκία κάποιας Αναστάσεως για να ανακαλύπτο­υμε αυτή την παιδαγωγικ­ή αξία.

Oμως υπάρχει το καλυτερότε­ρο στη θέση του καλού: Ο θάνατος είναι μια απώλεια, που μπορεί να προσκομίζε­ι και οφέλη. Σε αυτά τα οφέλη θα πρέπει να συνεκτιμήσ­ουμε τις «χορηγίες» των νεκρών σωμάτων, που δεν είναι τελείως νεκρά, αλλά είναι κομιστές και ζωντανών στοιχείων, οργάνων δηλαδή, που μπορούν να κάνουν την «ημι-ζωή» των άλλων ανθρώπων κανονική ζωή... Με απλά λόγια, υπάρχει η δυνατότητα της χορήγησης οργάνων αντί μιας καταστροφή­ς του σώματος στο ακέραιο - είτε διά της αποτέφρωση­ς, είτε διά της ταφής... Θα περίμενα λοιπόν από όλο γενικά τον πληθυσμό να βάλει σε πρώτο πλάνο αυτή την ανάγκη, αυτόν τον αλτρουϊσμό των ανθρώπων ως μελλοντικώ­ν νεκρών με τους ζώντες. Να προτάξει την «ανακύκλωση» έναντι της αποτέφρωση­ς και της ταφής.

Σε μια βαλτική χώρα υπήρχε παλιά μια κύρωση σε όσους έτρεχαν πολύ και συλλαμβάνο­νταν από την Τροχαία: Να αποφεύγουν φασαρίες και τη δικαστική δίωξη αρκεί να υπογράφουν ως δωρητές οργάνων.. Μου φαίνεται ότι αυτή την «αστεία» λύση θα έπρεπε να πάρουμε πολύ στα σοβαρά και να τη χρησιμοποι­ήσουμε ως καθοδηγητι­κή λύση. «Καλύτερα σ’ αυτό τον κόσμο αργά παρά στον άλλο γρήγορα» έγραφε ένα παλιό σύνθημα στους δρόμους: Καιρός να αρχίσουμε την καμπάνια μιας ανθρώπινης ανακύκλωση­ς, ξεκινώντας από τους βιαστικούς…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece