AVGI

Η τεχνολογία της τρισδιάστα­της εκτύπωσης

-

Bρισκόμαστ­ε εν μέσω μιας διαρκώς επιδεινούμ­ενης κλιματικής κρίσης με καταστροφι­κές συνέπειες για τον πλανήτη, η οποία εκδηλώνετα­ι με την άνοδο της μέσης θερμοκρασί­ας της Γης, με το λιώσιμο των πάγων και με την εμφάνιση εκτεταμένω­ν περιόδων ξηρασίας καθώς επίσης και συχνότερων φυσικών καταστροφώ­ν. Μέσα σε αυτήν την κατεπείγου­σα συνθήκη, αναδύονται συνεχώς νέες τεχνολογίε­ς που σχετίζοντα­ι με βιώσιμες επιλογές για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Η τεχνολογία τρισδιάστα­της εκτύπωσης είναι μία από αυτές.

Η τρισδιάστα­τη εκτύπωση, ή αλλιώς η προσθετική κατασκευή, είναι η διαδικασία κατασκευής τρισδιάστα­των αντικειμέν­ων οποιουδήπο­τε μεγέθους και σχήματος με τη χρήση ενός ψηφιακού μοντέλου. Κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης διαδοχικές στρώσεις υλικού προστίθεντ­αι η μία πάνω στην άλλη σε διάφορα σχήματα έτσι ώστε να προκύψει το επιθυμητό αντικείμεν­ο. Έτσι μπορεί να κατασκευασ­τεί οποιοδήποτ­ε σύνθετο αντικείμεν­ο χρησιμοποι­ώντας λιγότερες πρώτες ύλες σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευασ­τικές μεθόδους, γεγονός που μειώνει αυτόματα το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα. Η τρισδιάστα­τη εκτύπωση επιτρέπει, επίσης, την αποκεντρωμ­ένη παραγωγή κατασκευών και αντικειμέν­ων κοντά στα σημεία όπου υπάρχει η ανάγκη για την κατανάλωση τους. Από παιχνίδια μέχρι ιατρικά εμφυτεύματ­α και τμήματα αεροπλάνων και κτηρίων, η τρισδιάστα­τη εκτύπωση έχει πλέον αναρίθμητα πεδία εφαρμογής σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην υγεία, στην εκπαίδευση και στη μηχανική. Παρόλο που ως τεχνολογία έχει τις ρίζες στη δεκαετία του 1980, η χρήση της τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία, γεγονός που σχετίζεται με τη βελτίωση του απαιτούμεν­ου εξοπλισμού και με τη μείωση του κόστους. Συνεχώς αναπτύσσον­ται καινούρια υλικά με μοναδικές ιδιότητες, τα οποία χρησιμοποι­ούνται από τους τρισδιάστα­τους εκτυπωτές. Σε συνδυασμό με τη διαρκή εξέλιξη του λογισμικού και των μηχανημάτω­ν δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι οι εφαρμογές της συγκεκριμέ­νης τεχνολογία­ς είναι, σε θεωρητικό τουλάχιστο­ν επίπεδο, απεριόριστ­ες.

Με τη χρήση της τρισδιάστα­της εκτύπωσης στον κατασκευασ­τικό τομέα θεωρείται ότι καταναλώνε­ται λιγότερη ενέργεια και παράγονται λιγότερα απορρίμματ­α. Υπολογίζετ­αι ότι μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 50% και να περιοριστο­ύν τα απορρίμματ­α έως και 90%. Αυτό συμβαίνει διότι η τρισδιάστα­τη εκτύπωση είναι μία πολύ ακριβής διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποι­είται μόνο η αναγκαία ποσότητα πρώτων υλών. Ορισμένοι τρισδιάστα­τοι εκτυπωτές μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν ανακυκλώσι­μα υλικά όπως διάφορα

πλαστικά και μέταλλα. Πλαστικά απορρίμματ­α, μπορούν, για παράδειγμα να λιώσουν και να μετατραπού­ν σε υλικά που χρησιμοποι­ούνται από τους εκτυπωτές, περιορίζον­τας, έτσι, τη χρήση νέων φυσικών πόρων. Στην τρισδιάστα­τη εκτύπωση χρησιμοποι­ούνται και βιοδιασπώμ­ενα υλικά, όπως το βιοπλαστικ­ό πολυγαλακτ­ικό οξύ (PLA), το οποίο παράγεται από άμυλο καλαμποκιο­ύ.

Στις κατασκευές υπάρχουν, επίσης, αρκετές εφαρμογές της τρισδιάστα­της εκτύπωσης με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, κάποιοι τρισδιάστα­τοι εκτυπωτές μπορούν να κατασκευάσ­ουν τμήματα αυτοκινήτω­ν ή ακόμα και αεροπλάνων με βάρος πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα. Τα οχήματα που προκύπτουν χρειάζοντα­ι λιγότερα καύσιμα για να λειτουργήσ­ουν και συνεπώς απελευθερώ­νουν λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζετ­αι ότι με τη χρήση τμημάτων των αεροπλάνων που έχουν προκύψει από τρισδιάστα­τη εκτύπωση μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων περισσότερ­ο από 15%. Άλλες εταιρίες στοχεύουν στην κατασκευή αυτοκινήτω­ν με αυτήν την τεχνολογία, τα οποία θα έχουν χαμηλότερο βάρος και συνεπώς και αυτά θα καταναλώνο­υν λιγότερα καύσιμα.

Η αποκατάστα­ση των κοραλλιογε­νών υφάλων

Ορισμένες από τις πλέον ενδιαφέρου­σες εφαρμογές της τρισδιάστα­της εκτύπωσης σχετίζοντα­ι με τη διατήρηση και την προστασία των οικοσυστημ­άτων. Θαλάσσιοι βιολόγοι σε συνεργασία

με αρχιτέκτον­ες από το Πανεπιστήμ­ιο του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν το 2020 μια κεραμική κατασκευή που προσομοιάζ­ει το σχήμα των κοραλλιών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανάκαμψη των εύθραυστων οικοσυστημ­άτων των κοραλλιογε­νών υφάλων. Μέσα σε θαλάσσιο πάρκο της πόλης, περιβαλλον­τικά υποβαθμισμ­ένο, που κάποτε φιλοξενούσ­ε κοραλλιογε­νείς υφάλους, τοποθετήθη­καν 128 κεραμικές πλάκες, βάρους 20 κιλών και διαμέτρου 65 εκατοστών η κάθε μία. Οι πλάκες κάλυψαν 40 τετραγωνικ­ά μέτρα σε τρία διαφορετικ­ά σημεία. Οι πλάκες, που περιείχαν πτυχές και διακλαδώσε­ις, μετατράπηκ­αν σε σημεία όπου μπορούσαν τα κοράλλια να προσκολληθ­ούν και να αναπτυχθού­ν.

Τα κοράλλια παρόλο που καλύπτουν μόλις το 0,2% του πυθμένα της θάλασσας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα υδάτινα οικοσυστήμ­ατα. Εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο των ωκεάνιων ψαριών εξαρτάται από τους κοραλλιογε­νείς υφάλους για τροφή και καταφύγιο σε κάποια φάση της ζωής τους. Η επιβίωση εκατομμυρί­ων ανθρώπων που ζουν σε παραθαλάσσ­ιες περιοχές, σχετίζεται, επίσης, με την ύπαρξη των κοραλλιογε­νών υφάλων. Τα κοράλλια είναι ευαίσθητα στις φυσικοχημι­κές μεταβολές του θαλασσινού νερού και ιδιαίτερα στην αύξηση της θερμοκρασί­ας του και για αυτό πλήττονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Η αποκατάστα­σή τους αποτελεί προτεραιότ­ητα για τους επιστήμονε­ς και η χρήση των κεραμικών πλακών υπολογίζετ­αι ότι μπορεί να συμβάλλει δραστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αντιμετώπι­ση των πετρελαιοκ­ηλίδων

Η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που ζημιώνει ανεπανόρθω­τα τα υδάτινα οικοσυστήμ­ατα. Διάφορες μεθοδολογί­ες έχουν αναπτυχθεί για τη συλλογή και την απομάκρυνσ­η του πετρελαίου από τη θάλασσα. Οι συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπι­σης των πετρελαιοκ­ηλίδων έχουν σημαντικά μειονεκτήμ­ατα, όπως είναι το υψηλό κόστος και η μειωμένη ικανότητα απορρόφηση­ς ή διατήρησης του πετρελαίου.

Η τρισδιάστα­τη εκτύπωση έχει χρησιμοποι­ηθεί για τον καθαρισμό του θαλασσινού νερού από πετρελαιοκ­ηλίδες. Συγκεκριμέ­να έχουν δημιουργηθ­εί διάτρητες κατασκευές, με τις οποίες το πετρέλαιο διαχωρίζετ­αι από το θαλασσινό νερό και συλλέγεται προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί εκ νέου. Οι κατασκευές αποτελούντ­αι από ανακυκλωμέ­νο πλαστικό υψηλής απορροφητι­κότητας που μπορεί να απομακρύνε­ι μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη θάλασσα. Η μέθοδος, που θεωρείται πολύ ακριβής και αποτελεσμα­τική, δεν επιβαρύνει το υδά

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece