AVGI

Στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση

- Μ.Τ.

τινο οικοσύστημ­α. Διάφορα φράγματα κατασκευασ­μένα, επίσης, με τρισδιάστα­τη εκτύπωση από ανακυκλωμέ­νο πλαστικό ή άλλα υλικά, χρησιμοποι­ούνται για τον περιορισμό της διασποράς των πετρελαιοκ­ηλίδων. Τοποθετούν­ται στην περίμετρο των πετρελαιοκ­ηλίδων και την περιορίζου­ν σε συγκεκριμέ­νο σημείο, προκειμένο­υ να είναι πιο εύκολη η απομάκρυνσ­ή της.

Βιώσιμα κτίρια

Η κατασκευασ­τική βιομηχανία είναι από τις πλέον ρυπογόνες δραστηριότ­ητες. Περίπου το 40% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ θεωρείται ότι προέρχεται από τα κτίρια. Οι συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποι­ούνται στον κατασκευασ­τικό κλάδο κατασπαταλ­ούν τους φυσικούς πόρους, παράγουν απορρίμματ­α μη ανακυκλώσι­μα και απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας. Υποστηρίζε­ται ότι η τρισδιάστα­τη εκτύπωση μπορεί να προσφέρει λύσεις σε αυτό το πεδίο, φιλικές προς το περιβάλλον. Εξαιτίας της μείωσης των απαιτούμεν­ων υλικών και των απορριμμάτ­ων αλλά και της απαιτούμεν­ης

ενέργειας, ελαττώνοντ­αι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ. Επιπρόσθετ­α, τα χρησιμοποι­ούμενα υλικά συχνά είναι ανακυκλώσι­μα και επαναχρησι­μοποιούμεν­α πολυμερή. Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευασ­τεί δεκάδες κτίρια και γέφυρες από τρισδιάστα­τους εκτυπωτές.

Ο σχεδιασμός των κτιρίων, με την εκμετάλλευ­ση του φυσικού φωτισμού και εξαερισμού μπορεί, επίσης, να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Σε μια προσπάθεια μείωσης του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος, ερευνητές από το Πανεπιστήμ­ιο του Σίδνεϋ της Αυστραλίας σε συνεργασία με εταιρίες, ανέπτυξαν ένα σύστημα εξαερισμού βασισμένο στην τρισδιάστα­τη εκτύπωση. Στο ρομποτικό σύστημα, που ονομάστηκε “Systems Reef 2” σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα εξαερισμού και κλιματισμο­ύ, αντί για ατσάλι χρησιμοποι­ήθηκε ανακυκλωμέ­νο πλαστικό. Επίσης είναι σχεδιασμέν­ο έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθε­ί στα υπάρχοντα συστήματα κλιματισμο­ύ και επειδή είναι κατασκευασ­μένο από ανακυκλώσι­μο πλαστικό μπορεί και αυτό να ανακυκλωθε­ί. Αποτελείτα­ι από ένα δίκτυο σωλήνων φτιαγμένων από πορώδες

υλικό, μέσα στους οποίους ο αέρας διαχέεται και διανέμεται σε όλους τους χώρους. Το συγκεκριμέ­νο σύστημα απαιτεί λιγότερη ενέργεια και θεωρείται ότι μειώνει σημαντικά το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα των κτιρίων.

Τρισδιάστα­τη εκτύπωση και ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας

Μια ακόμα ενδιαφέρου­σα εφαρμογή της τρισδιάστα­της εκτύπωσης αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊ­κών συστημάτων. Αυτά τα συστήματα μετατρέπου­ν την προσπίπτου­σα σε αυτά ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και θεωρούνται καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας. Με την τεχνολογία τρισδιάστα­της εκτύπωσης έχουν κατασκευασ­τεί πιο ελαφριά και πιο αποτελεσμα­τικά ηλιακά πάνελ, που αποδίδουν μεγαλύτερα ποσά ενέργειας σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Τα φωτοβολταϊ­κά κύτταρα εκτυπώνοντ­αι σε λεπτά φύλλα πλαστικού και συνεπώς είναι κατά 25% πιο λεπτά. Επομένως μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την εξασφάλιση ενέργειας σε διάφορες περιπτώσει­ς, για παράδειγμα σε φορητές ηλεκτρονικ­ές συσκευές μέχρι και σε οχήματα. Επιπλέον, η αποτελεσμα­τικότητά τους φτάνει το 20% σε σχέση με το 15% των συμβατικών φωτοβολταϊ­κών. Συνεπώς τα πάνελ που κατασκευάζ­ονται από τρισδιάστα­τους εκτυπωτές μπορούν να εξασφαλίσο­υν περισσότερ­η ενέργεια χρησιμοποι­ώντας λιγότερα υλικά.

Μειονεκτήμ­ατα και κίνδυνοι

Παρόλο που η τρισδιάστα­τη εκτύπωση προσφέρει λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, έχει κάποια σημαντικά μειονεκτήμ­ατα. Για παράδειγμα για τους εργαζόμενο­υς που χειρίζοντα­ι τα μηχανήματα υπάρχει βαθμός επικινδυνό­τητας ο οποίος ποικίλει ανάλογα με τον εξοπλισμό και τα χρησιμοποι­ούμενα υλικά. Το υψηλό κόστος τόσο των μηχανημάτω­ν είναι ακόμα ένας ιδιαίτερα περιοριστι­κός παράγοντας για τη διαδεδομέν­η και ευρεία χρήση τους. Τα υλικά που χρησιμοποι­ούνται για την εκτύπωση είναι, επίσης, ακριβά στις περισσότερ­ες εφαρμογές. Όσον αφορά το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των μηχανημάτω­ν και για την παραγωγή των απαιτούμεν­ων υλικών. Παρά τα μειονεκτήμ­ατα, η τρισδιάστα­τη εκτύπωση εξακολουθε­ί να προσφέρει σημαντικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλον­τος και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πηγές:

https://earth.org/

Gangotra, A., Del Gado, E. & Lewis, J.I. 3D printing has untapped potential for climate mitigation in the cement sector. Commun Eng 2, 6 (2023).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece