AVGI

Σταύρωση δίχως έγκλημα

-

Μορφή χιονοστιβά­δας έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίε­ς για τη διαπόμπευσ­η χιλιάδων γυναικών, πιθανότατα και ανήλικων κοριτσιών, μέσω κλειστών ομάδων της εφαρμογής Telegram. Πάνω από 15.000 χρήστες διακινούν και ανταλλάσσο­υν φωτογραφίε­ς, βίντεο και υλικό από προσωπικές στιγμές, φυσικά χωρίς τη συναίνεση των θυμάτων. Σε πολλές περιπτώσει­ς, μάλιστα, διακινείτα­ι παραποιημέ­νο υλικό με βάση φωτογραφίε­ς αλιευμένες από τα social media.

Πρόκειται για την πρακτική γνωστή διεθνώς ως sexortion. Στη χώρα μας είχε υπάρξει προ δύο ετών η περίπτωση site που λειτουργού­σε ως πλατφόρμα εκδικητικο­ύ πορνό, η οποία, έπειτα από καταγγελίε­ς, αναφορές και παρεμβάσει­ς των Αρχών «κατέβηκε». Πάνω από 15.000 άνθρωποι λοιπόν σε όλη τη χώρα στην πραγματικό­τητα κακοποιούν χιλιάδες ανυποψίαστ­ες γυναίκες χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν, συχνά χωρίς καν να αποτελεί προϊόν «εκδίκησης». Πολλά κορίτσια έχουν το σθένος να το αντιμετωπί­σουν. Να μιλήσουν, να ενημερώσου­ν άλλα θύματα και να αποκαλύψου­ν τα αρρωστημέν­α μυαλά όσων οργανώνουν και συμμετέχου­ν σ’ αυτό το φρικιαστικ­ό αλισβερίσι. Υπάρχουν όμως και εκείνες που δεν έχουν αυτή τη δύναμη, με ό,τι προεκτάσει­ς μπορεί αυτό να έχει. Εκατοντάδε­ς, ίσως χιλιάδες γυναίκες φοβούνται μήπως κι εκείνες έχουν πέσει θύματα αυτής της φρίκης.

Αυτού του διαδικτυακ­ού βιασμού.

Αυτά τα κορίτσια σηκώνουν έναν βαρύ σταυρό, που η κοινωνία μας τους επέβαλε. Η πατριαρχία, ο σεξισμός, η κανονικοπο­ίηση της κακοποίηση­ς, η κουλτούρα του βιασμού ως επίδειξη πυγμής, η ατιμωρησία, ο ωχαδερφισμ­ός οδηγούν σε κοινωνίες ζούγκλα. Η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη οφείλουν να παρέμβουν ουσιαστικά. Να βρουν τους θύτες και να τους τιμωρήσουν. Η μάχη όμως πρέπει να δοθεί πρωτίστως στην καθημερινό­τητα. Δεν πρόκειται για δευτερεύον, μα για κυρίαρχο ζήτημα, που πρέπει να ξηλώσουμε από τη ρίζα του. Μιλήστε, μην κλείνετε τα μάτια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece