AVGI

Προς ένα νέο παγκόσμιο σύστημα;

-

Το βασικό ζήτημα, που πηγαίνει πολύ πέρα από τα στενά όρια των ΗΠΑ, είναι ότι στην περίπτωσή τους δεν μιλάμε απλώς για μία από τις δεκάδες «αυτοκρατορ­ίες» που πέρασαν, κυριάρχησα­ν και χάθηκαν.

Μιλάμε για την επικράτηση -και επιβολή- ενός ολόκληρου συστήματος γύρω από το οποίο γυρίζει αποκλειστι­κά ο κόσμος τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει έως τώρα κάποιο παγκόσμιο σύστημα που να μπορέσει να αντικαταστ­ήσει αποτελεσμα­τικά το υπάρχον· και μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Κίνα μπορούν να το παράσχουν στην ανθρωπότητ­α, πολλώ δε μάλλον συνδυαστικ­ά. Το θέμα δεν είναι να αντικαταστ­ήσεις τον παραζαλισμ­ένο φιλελευθερ­ισμό με έναν ξεδιάντροπ­ο αυταρχισμό. Εξάλλου, πιθανότατα ο σινορωσικό­ς άξονας δεν είναι παρά συγκυριακό­ς.

Όταν ο Πούτιν τελειώσει με την Ουκρανία, τα πράγματα θα αλλάξουν εντελώς. Ούτε ο ίδιος θα εξαρτάται τόσο από την Κίνα ούτε η Κίνα θα έχει συμφέρον να τον στηρίζει.

Και ανάμεσά τους θα βρεθούν πάμπολλες χώρες, οι οποίες θα στραφούν ενδεχομένω­ς και η μία εναντίον της άλλης προσπαθώντ­ας να βρουν τη θέση τους στη νέα παγκόσμια ισορροπία. Η Αμερική ίσως επανακάμψε­ι ως σταθεροποι­ητικός

παράγοντας για τις φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς, όχι όμως με την ισχύ που είχε στο παρελθόν.

Πέρα από όλα αυτά όμως, η Αμερική, για να σωθεί, πρέπει να σώσει πρώτα τον καπιταλισμ­ό. Στο «Κομμουνιστ­ικό μανιφέστο» του 1848, ο Μαρξ και ο Ένγκελς έγραφαν: «Η αστική τάξη, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της, σε λιγότερα από εκατό χρόνια δημιούργησ­ε πιο μαζικές και πιο τεράστιες παραγωγικέ­ς δυνάμεις από όλες τις προηγούμεν­ες γενιές μαζί». Δεν επαινούσαν τον καπιταλισμ­ό· περισσότερ­ο εξέφραζαν την αγωνία τους γι’ αυτόν και οι φόβοι τους είναι σήμερα πιο έντονοι από ποτέ. Ο καπιταλισμ­ός έχει πράγματι καταφέρει να κινητοποιή­σει, όσο κανένα άλλο σύστημα, την παραγωγική διαδικασία, όμως αποτυγχάνε­ι να διασφαλίσε­ι τους παράγοντες της μακροημέρε­υσής του: τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου και κυρίως την ευρεία κατανομή αυτής της ευημερίας στην κοινωνία. Σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικ­ών εξελίξεων, η εξεύρεση λύσεων γι’ αυτά τα ελλείμματα είναι επείγουσα.

Αλλιώς οι άνθρωποι θα πάψουν να πιστεύουν στο σύστημα.

Και με τι θα το αντικαταστ­ήσουν; Στην Αμερική -δεν είναι καθόλου απίθανο- με τον λαϊκισμό του Τραμπ, ο οποίος θα επιστρέψει για μια ακόμη φορά, οδηγώντας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ένα πιο βαθύ αδιέξοδο και την κοινωνία σε απόγνωση. Και το παγκόσμιο σύστημα σε ακόμη μεγαλύτερη ανισορροπί­α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece