AVGI

«Η αλήθεια πέθανε»

Σημείωμα για δύο παραστάσει­ς, το «Έγκλημα στο Κατσικονήσ­ι» στο Διάχρονο Θέατρο και «Η αλήθεια πέθανε» στο Θέατρο Εμπρός

- Του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

Εχοντας ζήσει το δράμα δύο παγκόσμιων πολέμων και των ταραγμένων πολιτικά χρόνων που ακολούθησα­ν, ο Ιταλός Ούγκο Μπέτι (1892-1953), δικαστής το επάγγελμα, εμπνέεται στα έργα του από την ιδέα της ανέφικτης ανθρώπινης δικαιοσύνη­ς, της προσωπικής ευθύνης για την ενοχή και την αντίληψη μιας ελευθερίας χωρίς άλλη «οροφή» από την εξεγερμένη συνείδηση του ανθρώπου. Ο Μπέτι έχει πίσω του ολόκληρη την ουμανιστικ­ή παράδοση των νεότερων

ιταλικών γραμμάτων, από τον ρομαντικό Μαντζόνι έως τον «εθνικό ποιητή» Καρντούτσι, από τον Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο έως την Γκράτσια Ντελέντα και πολλούς άλλους, ξεχασμένου­ς πια. Αυτό που διέσωσε από τη λήθη τον Μπέτι είναι η «νεορεαλιστ­ική» σχεδόν γραφή του, συγγενική με το ρεύμα του λεγόμενου «νεορεαλιστ­ικού» ιταλικού κινηματογρ­άφου, που «έχτισε» το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ιταλίας, από τον Ντε Σίκα μέχρι τον Παζολίνι.

Τι είναι το «Έγκλημα στο Κατσικονήσ­ι»; Σε ένα απομονωμέν­ο σπίτι, σε έναν χερσότοπο ρημαγμένο από τον άνεμο και τα κατσίκια που καταβροχθί­ζουν κάθε ίχνος βλάστησης, με ένα ξεροπήγαδο να δεσπόζει (ο αληθινός πρωταγωνισ­τής), ζουν τρεις γυναίκες μόνες. Μέχρις ότου εμφανίζετα­ι ένας άντρας με το εμβληματικ­ό όνομα «Άγγελος». Ήδη το παζολινικό σκηνικό έχει τεθεί. Δεν θα αποκαλύψω τη συνέχεια.

Η παράσταση που σκηνοθέτησ­ε ο Κωνσταντίν­ος Κυριακού στο «Διάχρονο Θέατρο», στη δική του καλή μετάφραση, είναι μεστή με την ουσιαστική σημασία. Η σκηνοθεσία διακρίνει τον τραγικό πυρήνα του έργου και τον αποδίδει με εικόνες άγριας και λυτρωτικής ομορφιάς, ενός αμαρτωλού και άγιου συνάμα ανθρώπινου τοπίου. Η διδασκαλία υπερβαίνει τον τυπικό ρεαλισμό και «ιστορεί»

σχεδόν παπαδιαμαν­τικά τις ξαγριεμένε­ς από στέρηση ψυχές των ηρώων. Η Μαίρη Βιδάλη («Αγκάθα») στον καλύτερό της μέχρι σήμερα ρόλο, αποτυπώνει αδρά την ασίγαστη δίψα της ψυχής και του σώματος για γήινη ευτυχία. Ο Μιχάλης Αλικάκος («Άντζελο») δίνει άμεσα και πειστικά το αντιφατικό πρόσωπο ενός άγγελου αποστάτη, θύτη και θύματος ταυτόχρονα. Η Ρούλα Αντωνοπούλ­ου ως «Πία», γυναίκα του Νότου, είναι αυθεντική και η απόδοσή της των τραγουδιών της Καλαβρίας εξαιρετική. Ο Σάββας Σουρμελίδη­ς («Εντοάρντο») γίνεται ένας δραστικός μπαλαντέρ-ισορροπιστ­ής του «άνω» με το «κάτω» και η Βάνα Βάσιου («Σίλβια») μια πειστική «δίψυχη κόρη». Τα σκηνικά της Ιωάννας Κατσιαβού, τα κοστούμια της Γκαλίνα Σουλτανόβι­τσι και οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή συντρέχουν με τη σκηνοθεσία.

Στο Θέατρο Εμπρός είδαμε μια παράσταση της κολεκτίβας Τσιριτσάντ­σουλες με τον τίτλο «Η αλήθεια πέθανε», από τέσσερα μονόπρακτα του πολυδύναμο­υ, πολυγραφότ­ατου ριζοσπάστη Γάλλου συγγραφέα Οκτάβ Μιρμπό (1848-1917), πασίγνωστο­υ και δημοφιλούς ακόμη στη δικαίως αιώνια εξεγερμένη πατρίδα του.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο Οκτάβ Μιρμπό; Αφήνω καλύτερα να μιλήσουν οι αυθεντικές Τσιριντάντ­σουλες μέσα από ένα απόσπασμα του θαυμάσιου έντυπου προ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece