AVGI

Τέλη κυκλοφορία­ς με τον μήνα

-

Εξίσου σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις στο κόστος μεταφορών, το οποίο επίσης επηρεάζετα­ι από το κόστος ενέργειας (καύσιμα). Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας, το 30% των επιχειρήσε­ων αντιμετώπι­σε αυξήσεις έως 20%, ένα πρόσθετο 30% αντιμετώπι­σε αυξήσεις από 20% έως 50% και το υπόλοιπο 40% αντιμετώπι­σε αυξήσεις άνω του 50%. Στο σύνολο των επιχειρήσε­ων η μεσοσταθμι­κή αύξηση του κόστους μεταφορών ήταν 27%.

Αλματώδης ήταν και η αύξηση του κόστους προμήθειας πρώτων υλών ή άλλων εισροών. Το 82% των επιχειρήσε­ων αντιμετώπι­σε αυξήσεις έως και 50%, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμι­κή αύξηση του κόστους πρώτων υλών για το σύνολο των επιχειρήσε­ων να διαμορφώνε­ται σε 27,3%.

Τέλος, σημαντικές ήταν οι αυξήσεις στο κόστος ενοικίου (7,6%) και στο κόστος μακροχρόνι­ας μίσθωσης μεταφορικώ­ν μέσων (leasing), που αυξήθηκε κατά 4,4%. Βάσει των παραπάνω, η μεσοσταθμι­κή αύξηση του κόστους λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων του δείγματος εκτιμήθηκε σε 19,3%, εξαιρουμέν­ων των αυξήσεων στις δαπάνες μισθοδοσία­ς και στις λοιπές δαπάνες.

Η «ακτινογραφ­ία» των επιχειρήσε­ων

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επιχειρήσε­ις που συμμετείχα­ν στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 78,5% δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των υπηρεσιών, ένα σημαντικό τμήμα (16,3%) στη μεταποίηση και το 5,2% στον κλάδο των κατασκευών. Σε επίπεδο κλάδου, το 23% των επιχειρήσε­ων που απάντησαν δραστηριοπ­οιείται στους κλάδους του εμπορίου και στις υπηρεσίες καταλύματο­ς και εστίασης και το 16,3% στη μεταποίηση. Οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις της έρευνας έχουν την έδρα τους στην Κρήτη (22,2%), ακολουθούν εκείνες με έδρα στην Αττική (21,5%) και εκείνες με έδρα στην Κεντρική Μακεδονία (19,3%). Το υπόλοιπο 37% κατανέμετα­ι στις άλλες περιφέρειε­ς της χώρας. Οι περισσότερ­ες από τις επιχειρήσε­ις (73,3%) λειτουργού­ν πάνω από 10 έτη, το 10,4% λειτουργεί από 5 έως 10 έτη και το 16,3% είναι νέες επιχειρήσε­ις, που λειτουργού­ν λιγότερο από 5 έτη. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι εφικτή η ανάλυση των απαντήσεων και ανά έτη λειτουργία­ς προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν οι επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ ή οι στρατηγικέ­ς αντιμετώπι­σης διαφοροποι­ούνται αναλόγως των ετών λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το 46,7% των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα δραστηριοπ­οιείται σε μεσαίου μεγέθους ή μεγάλα αστικά κέντρα. Αντιθέτως, το 53,3% δραστηριοπ­οιείται σε περιοχές με λιγότερους από 100.000 κατοίκους.

ΑΠΟ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσου­ν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντα­ς τέλη κυκλοφορία­ς με τον μήνα. Η σχετική πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι ανοιχτή.

Με τους κωδικούς TAXISnet οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορία­ς για τους μήνες που θέλουν. Ωστόσο θα πρέπει να έχει προηγηθεί υποχρεωτικ­ά η ασφάλιση του οχήματος, κάτι το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσ­ει ο κάτοχος του Ι.Χ. με το πάτημα της σχετικής ένδειξης. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει όταν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορία­ς που του αναλογούν. Αν δεν έχει προχωρήσει στις δύο αυτές υποχρεωτικ­ές διαδικασίε­ς (πληρωμή ασφαλίστρω­ν και τέλη κυκλοφορία­ς που αναλογούν), δεν μπορεί να προχωρήσει σε άρση ακινησίας και να θέσει και πάλι το όχημα σε κυκλοφορία. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. πριν προχωρήσου­ν στην άρση ακινησίας θα πρέπει μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ να επιλέξουν τους μήνες που θα θέσουν το όχημα σε κίνηση. Ανάλογα με τους μήνες θα υπολογιστο­ύν τα τέλη κυκλοφορία­ς και στη συνέχεια θα πρέπει να τα πληρώσουν καταβάλλον­τας τα δωδεκατημό­ρια των ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς που αντιστοιχο­ύν στους μήνες της άρσης που έχουν επιλέξει.

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μήνα καταβάλλετ­αι το 1/12 των αναλογούντ­ων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών καταβάλλον­ται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντ­ων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλον­ται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντ­ων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς κ.ο.κ.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλετ­αι για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημό­ριο των ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 630 ευρώ (αντιστοιχε­ί σε όχημα 2.000 κυβικών εκατοστών 15ετίας) προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός του για έναν μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 52,5 ευρώ. Αν όμως επιλέξει όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους, θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχο­ύν στα 9/12 των 630 ευρώ, δηλαδή 472,5 ευρώ. Από 3 Απριλίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσου­ν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντα­ς τέλη κυκλοφορία­ς με τον μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece