AVGI

Μια μακρά ιστορία αποσιώπηση­ς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απαντά στα επίμονα ερωτήματα για τις εξαγωγές του Predator στο Σουδάν και αλλού. Το Ευρωκοινοβ­ούλιο καλεί ξανά την Κομισιόν να εκμαιεύσει εξηγήσεις

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Ο υφυπουργός

Κώστας Φραγκογιάν­νης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε μια άλλη, «κανονική» χώρα, όπως έταζε πως θα έκανε την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ρεπόρτερ των εφημερίδων και των μεγάλων τηλεοπτικώ­ν σταθμών θα διαγκωνίζο­νταν για το ποιος/α θα κάνει πρώτος/η τη μεγάλη επιτυχία να αποκαλύψει αν δόθηκε άδεια εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Predator από την Ελλάδα στο Σουδάν - και σε ποια από τις δύο αντιμαχόμε­νες πλευρές. Έπειτα από τέσσερα χρόνια «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη όμως, ο διαγκωνισμ­ός μεταξύ των ΜΜΕ είναι ποιο θα αποσιωπήσε­ι αποτελεσμα­τικότερα την πιθανότητα αυτής της εξαγωγής. Και, παρά τις ερωτήσεις λίγων επίμονων δημοσιογρά­φων, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτε­υσης και κυρίως παρά τα ερωτήματα που διατυπώνον­ται κατ’ επανάληψη από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει συστηματικ­ά να απαντήσει επί της ουσίας, ενώ το περιβάλλον τού για όλα ανήξερου πρωθυπουργ­ού πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Το ιστορικό

Από τον Δεκέμβριο του 2022 επιβεβαιώθ­ηκε ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών είχε δώσει έναν χρόνο νωρίτερα άδειες εξαγωγής για προϊόντα «διττής χρήσης» της εταιρείας Intellexa S.A. στη Μαγαδασκάρ­η και σε ακόμα δύο χώρες, μία στην Ανατολική και μία στη Νοτιοανατο­λική Αφρική. Το υπουργείο Εξωτερικών ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή το προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για προϊόντα «διττής χρήσης» (dual use), τα οποία μπορούν να

χρησιμοποι­ηθούν και για εμπορικούς, και για «κακόβουλου­ς» σκοπούς. Εν προκειμένω, το Predator μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για κάθε είδους παρακολούθ­ηση - μεταξύ άλλων, θα ήταν χρήσιμο σε μια σύρραξη μεταξύ πολέμαρχων και στο άμοιρο Σουδάν.

Το σίριαλ της ΕΔΕ

Ηδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2022 ο αρμόδιος υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάν­νης είχε διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ώστε να διαλευκανθ­εί αν οι άδειες εξαγωγής για τα προϊόντα της Intellexa S.A. ήταν σύννομες, αν τηρήθηκαν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανόνες εξαγωγής του λογισμικού. Υπεύθυνος για το θέμα ήταν ο τότε γενικός γραμματέας Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος σχεδόν αμέσως φρόντισε να παραιτηθεί και να «αφιερωθεί», όπως είπε, στον προεκλογικ­ό αγώνα της Ν.Δ.

Υποτίθεται πως το πόρισμα της ΕΔΕ θα ήταν έτοιμο πριν από τα Χριστούγεν­να, αλλά πέρασε και το Πάσχα και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητ­ας.

Η Ε.Ε. ζητά εξηγήσεις…

Εξηγήσεις για τις εξαγωγές είχε ζητήσει και η Κομισιόν, υπό την πίεση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκρισ­η από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ερώτημα ετέθη εκ νέου, χωρίς να γίνει γνωστό αν αυτή τη φορά δόθηκε απάντηση. Η όποια απάντηση, πάντως, δεν έφτασε στην Ευρωβουλή. Γι’ αυτό και η ευρωβουλευ­τίνα και μέλος της Επιτροπής PEGA Σόφι ιν’τ Βελντ απευθύνθηκ­ε χθες εκ νέου στον εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν

Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Το ερώτημά της ήταν: «Πριν από δύο μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρώτησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν. Δεδομένων των γεγονότων στο Σουδάν, μπορεί ο Β. Ντομπρόβσκ­ις να επιβεβαιώσ­ει αν έχει λάβει κάποια διευκρίνισ­η μέχρι τώρα; Αν όχι, ποια μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστ­εί η τήρηση του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης;».

…και ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί απαντήσεις

Απαντήσεις απαιτεί και η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλ­ος ζητούν να μάθουν αν δόθηκε

άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν - κι αν, έστω έμμεσα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέπλεξε τη χώρα στον εμφύλιο στο Σουδάν. Σημειώνετα­ι ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση έχει ζητήσει να δημοσιοποι­ηθεί το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται. Όπως αρνήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή για τις υποκλοπές. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «όσο καθυστερού­ν οι απαντήσεις τόσο μεγαλώνουν οι βεβαιότητε­ς ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκούνταν μόνο στο να παρακολουθ­εί το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογρά­φους και την ηγεσία του στρατού, αλλά έκανε τη χώρα επιχειρημα­τικό εφαλτήριο για την εξαγωγή μιας επικίνδυνη­ς τεχνολογία­ς».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece