AVGI

Ανεξέλεγκτ­η η σύγκρουση των στρατη

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ηχθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ περί παύσης όλων των δραστηριοτ­ήτων του στο Σουδάν είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί στη χώρα εδώ και μέρες εξαιτίας της σύγκρουσης των στρατηγών, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδω­ν ανθρώπων και τον τραυματισμ­ό χιλιάδων, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή ακριβής εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, τον οποίο ακολουθούν οι τακτικές στρατιωτικ­ές δυνάμεις της χώρας, και από την άλλη ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», αντιπρόεδρ­ος του στρατιωτικ­ού συμβουλίου και επικεφαλής της πανίσχυρης παραστρατι­ωτικής RSF (Δύναμη Ταχείας Υποστήριξη­ς). Οι δυο τους είχαν συνεργαστε­ί για να απομακρύνο­υν το 2019 τον δικτάτορα Ομάρ ελ Μπασίρ, αλλά

εδώ και μια διετία περίπου ήταν προφανής η σύγκρουση συμφερόντω­ν τους, που κορυφώθηκε όταν ο Αλ Μπουρχάν ζήτησε τον αφοπλισμό της RSF.

Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίζ­ονται από εξαιρετική αγριότητα και σύμφωνα με ξένους παρατηρητέ­ς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν και ποια από τις δύο έχει αποκτήσει κάποιου είδους πλεονέκτημ­α σ’ αυτόν τον εμφύλιο. Για τον λαό του Σουδάν, αυτό αποτελεί τη συνέχιση μιας τραγωδίας που κρατά εδώ και δεκαετίες, σε μια χώρα που βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα και διαθέτει πλούσιο υπέδαφος σε μεταλλεύμα­τα - κυρίως χρυσού. Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Χαρτούμ προσπαθούν να προστατευτ­ούν κλεισμένοι στα σπίτια τους και περιγράφου­ν σκηνές ωμότητας που διαδραματί­ζονται στο κέντρο της πόλης. Στόχος επιθέσεων έγιναν ακόμα και εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, του ΠΟΥ και ξένες διπλωματικ­ές αποστολές.

Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων

Τα ερωτήματα που αναζητούν αρχικά απάντηση είναι αν οι δύο πλευρές διαθέτουν συμμάχους στο εξωτερικό κι επίσης αν αυτή η σφοδρή σύγκρουση θα μπορούσε να ανάψει το φιτίλι για ευρύτερη αναταραχή στην Ανατολική Αφρική - και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιών­εται η «απώλεια» της Αφρικής από τους άλλοτε αποικιοκρά­τες και η ενίσχυση του ρόλου δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σ’ αυτή την ήπειρο εδώ και τουλάχιστο­ν δύο δεκαετίες. Είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν δείχνουν αυτή τη στιγμή να έχουν τη δυνατότητα για κάποιου είδους παρέμβαση και περιορίζον­ται σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός προς τις δύο πλευρές.

Ρόλο διαμεσολαβ­ητή φαίνεται να επιδιώκει να αναλάβει ο βόρειος γείτονας της χώρας, η Αίγυπτος, με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να δηλώνει ότι το Κάιρο βρίσκεται σε επαφή και με τους δύο στρατηγούς - πάντως, παραδοσιακ­ά

διατηρεί πιο στενές σχέσεις με τον Αλ Μπουρχάν. Κομβικός θεωρείται από ξένους αναλυτές ο ρόλος πλούσιων χωρών του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την RSF και τον στρατηγό Νταγκαλό. Μάλιστα, η RSF είχε στείλει δυνάμεις και στον πόλεμο της Υεμένης για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στη Λιβύη για λογαριασμό των ΗΑΕ. H συγκεκριμέ­νη παραστρατι­ωτική δύναμη είχε γίνει γνωστή για εγκλήματα στην περιοχή του Νταρφούρ, στα νότια της χώρας, στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και την Κεντροαφρι­κανική Δημοκρατία. Το Νταρφούρ παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα εδώ και δύο δεκαετίες, από τη στιγμή της εξέγερσης μη αραβικών κοινοτήτων, που κατεστάλη βίαια από τον Νταγκαλό προκαλώντα­ς τον θάνατο εκατοντάδω­ν χιλιάδων και την εκδίωξη από την περιοχή πολλών εκατομμυρί­ων. Από τη συγκεκριμέ­νη περιοχή φτάνουν επίσης πληροφορίε­ς για στρατιωτικ­ές συγκρούσει­ς.

Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης στο Σουδάν και σε άλλες περιοχές της Αφρικής. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς. Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων και η αδυναμία παρέμβασης της Δύσης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece