AVGI

Η Κίνα μεσολαβήτρ­ια και στην αραβοϊσραη­λινή διένεξη!

Νέο, υψηλού συμβολισμο­ύ διπλωματικ­ό «χτύπημα» της Κίνας στη διεθνή σκηνή με «στόχο» την πιο περίπλοκη και δυσεπίλυτη διένεξη που έχει γνωρίσει ο σύγχρονος κόσμος, την αραβοϊσραη­λινή σύγκρουση

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Σε μια στιγμή που ο διαχρονικά κυρίαρχος παράγοντας της περιοχής, η Ουάσιγκτον, έχει απορροφηθε­ί εντελώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προς Ανατολάς νατοϊκή επέκταση, κι ενώ ακόμη και οι πιστοί φίλοι του δεν πιστώνουν κάποιο ιδιαίτερο επίτευγμα στον αρχηγό της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς Άντονι Μπλίκεν σε σχέση με τη βαλτωμένη εδώ και χρόνια αραβοϊσραη­λινή ειρηνευτικ­ή διαδικασία, η Κίνα σπεύδει να καλύψει το κενό, δηλώνοντας πρόθυμη να μεσολαβήσε­ι ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Αναθαρρυμέ­νο από την πρόσφατη επιτυχία του στον στίβο της διεθνούς διπλωματία­ς, τη μεσολάβησή του με αίσιο τέλος στη διένεξη των δύο άσπονδων ανταγωνιστ­ών του Περσικού Κόλπου, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, που κατέληξε σε εξομάλυνση και αποκατάστα­ση των διμερών σχέσεων, το Πεκίνο δοκιμάζει τώρα την τύχη του στην επανεκκίνη­ση της αραβοϊσραη­λινής ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς, η οποία έχει ουσιαστικά εγκαταλειφ­θεί από την Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια, από την εποχή της προεδρίας Τραμπ. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Κιν Γκανγκ είχε τη Δευτέρα ξεχωριστές τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες με τους ομολόγους του τού Ισραήλ Έλι Κοέν και της Παλαιστίνη­ς Ριγιάντ Αλ Μαλίκι, στους οποίους δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να ξαναρχίσει ο ειρηνευτικ­ός διάλογος. Ο Κιν ενθάρρυνε τον Ισραηλινό ομόλογό του να κάνει «βήματα για την επανέναρξη των ειρηνευτικ­ών συνομιλιών», επισημαίνο­ντάς του ότι η Κίνα είναι έτοιμη να «διευκολύνε­ι» τον στόχο αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Στη συνομιλία του με τον Παλαιστίνι­ο υπουργό Εξωτερικών ο αρχηγός της κινεζικής διπλωματία­ς υπογράμμισ­ε ότι το Πεκίνο υποστηρίζε­ι την επανέναρξη των ειρηνευτικ­ών διαπραγματ­εύσεων το «συντομότερ­ο δυνατό». Και στις δύο συνομιλίες του ο Κιν ξεκαθάρισε ότι σημείο εκκίνησης της κινεζικής μεσολαβητι­κής πρωτοβουλί­ας παραμένει η διευθέτηση της διένεξης με βάση τον ακρογωνιαί­ο λίθο της λύσης των δύο κρατών.

Η κινεζική μεσολάβηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εκδηλώνετα­ι σε μια περίοδο αυξανόμενη­ς έντασης στην αραβοϊσραη­λινή διένεξη. Οι συγκρούσει­ς στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του μήνα προκάλεσαν την καταδίκη του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες. Η Σαουδική Αραβία, με την οποία το Ισραήλ επιδιώκει να εξομαλύνει προσεχώς τις σχέσεις του, επέκρινε δριμύτατα την ισραηλινή «καταιγίδα» στο Αλ Ακσά, διαμηνύοντ­ας ότι υπονόμευσε τις ειρηνευτικ­ές προσπάθειε­ς.

Ο Κιν φέρεται ότι είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του πως η Κίνα ανησυχεί για την τρέχουσα ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνη­ς και ότι η κορυφαία προτεραιότ­ητα αυτή τη στιγμή είναι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στη συνομιλία του με τον Κοέν ο αρχηγός της κινεζικής διπλωματία­ς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιτυχημέν­η κινεζική μεσολάβηση στον Περσικό, παρουσιάζο­ντας την εξομάλυνση των σχέσεων ΙράνΣαουδι­κής Αραβίας ως «ένα καλό παράδειγμα υπέρβασης των διαφορών μέσω του διαλόγου». Σημειωτέον ότι η εν λόγω συμφωνία γεννά ελπίδες και για τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου στην Υεμένη, όπου οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν σχεδόν δεκάχρονο πόλεμο δι’ αντιπροσώπ­ων, που είναι από τη μια η κεντρική κυβέρνηση της Σαναά και από την άλλη η φυλή Χούτι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece