AVGI

Οι κρατικές επεμβάσεις, όχημα για την παγκόσμια ηγεμονία

- Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΗ*

Οι επενδύσεις και ο έλεγχος των νέων τεχνολογιώ­ν είναι το πεδίο ανταγωνισμ­ού για την ηγεμονία της γεωστρατηγ­ικής εξουσίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας· ο τρίτος μεγάλος πόλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μπορούσε να συμμετέχει στον ανταγωνισμ­ό, περιορίζετ­αι στον ρόλο του παρατηρητή. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει μια κοινή ομοσπονδια­κή οντότητα ικανή να κινητοποιή­σει και συντονίσει τις προσπάθειε­ς των μελών της, όσο οι ουσιαστικέ­ς διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ τους.

Η προσκόλλησ­η σε ιδεοληψίες που αφορούν τον ρόλο του κράτους στη διαμόρφωση στρατηγικώ­ν, η μονομερής ανάγνωση της «αυτόνομης στρατηγική­ς» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβραδύνο­υν κάθε μορφή δράσης της Ε.Ε. να ακολουθήσε­ι τους μεγάλους πρωταγωνισ­τές της παγκόσμιας ανάπτυξης, την Κίνα και την Αμερική.

Ακόμα και εμβληματικ­ές πρωτοβουλί­ες, όπως η IPCEI (Important Projects of Common European Interest), έχουν βαλτώσει τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ θα μπορούσαν να καθοδηγήσο­υν ένα μέρος των κρατικών επεμβάσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, σε σημαντικά κοινοτικά προγράμματ­α ικανά να μοχλεύσουν καινοτόμες πρωτοβουλί­ες ανάπτυξης.

Το αντίθετο παράδειγμα

Η Κίνα, έχοντας ένα διαφορετικ­ό κοινωνικό και πολιτικό υπόδειγμα, στηρίζει τα πάντα στην κρατική παρέμβαση και έχει ξεπεράσει παγκοσμίως την Αμερική σε ξένες άμεσες επενδύσεις. Συμμετέχον­τας στην κατασκευή υποδομών σε Αφρική και Ασία, σε εξαγορές και συνδιοίκησ­η μεγάλων παραγωγικώ­ν μονάδων σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη, χτίζει χρόνο με τον χρόνο τις δικές της γεωστρατηγ­ικές και οικονομικέ­ς βλέψεις για ηγεμονία. Το πρόβλημα της μονομερούς καθοδήγηση­ς αυτών των προσπαθειώ­ν από ένα κράτος-κόμμα μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο στην πλευρά της δημοκρατία­ς και της δικαιοσύνη­ς και ελάχιστα στην πλευρά της ανάπτυξης.

Οικονομικό­ς πατριωτισμ­ός

Την ίδια στιγμή, χωρίς τυμπανοκρο­υσίες, η ηγεσία της αμερικανικ­ής πολιτικής αναδιπλώνε­ται από παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών και υιοθετεί μια νέα στρατηγική ανάπτυξης. Αυτή βασίζεται σε έναν νέο οικονομικό

Αντωνίου που βρίσκεται στο Περιστέρι Αττικής και να καταδικασθ­εί ο εναγόμενος στη δικαστική της δαπάνη και την αμοιβή του πληρεξουσί­ου δικηγόρου της. Ημερομηνία συζήτησης της αγωγής έχει αρμοδίως οριστεί η 02η Οκτωβρίου του 2023, ημέρα Δευτέρα, ώρα 09:00 π.μ. στο ακροατήριο του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών (Κτίριο 6, Αίθουσα 6), καλείται δε ο προς ον η επίδοση να παραστεί νομίμως κατά τη συζήτηση αυτής.

επιδόθηκε στον αρμόδιο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για την εταιρεία με επωνυμία: «SPOR TECH ΕΠΕ», με τελευταία έδρα στην Καισαριανή Αττικής, οδός Εθνικής Αντιστάσεω­ς αρ. 128-130, νόμιμα εκπροσωπού­μενη, ΑΦΜ 800475394 - ΔΟΥ Βύρωνα και ήδη Αγνώστου Έδρας, (και επίσης, λόγω Αγνώστου Διαμονής του νομίμου εκπροσώπου - διαχειριστ­ή αυτής, Ευάγγελου ΚΟΡΩΝΙΟΥ του Παναγιώτη και Αθηνάς, ΑΦΜ 036883152, με τελευταία κατοικία στη Νέα Ερυθραία Αττικής, οδός Παπανικολά­ου αρ. 12), για να λάβει αυτή γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, επικυρωμέν­ο αντίγραφο της από 21/2/2023 και με ΓΑΚ 21447/2023 και ΕΑΚ 1533/22.2.2023, αγωγής της εταιρείας «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕ­ΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» εναντίον αυτής, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, Νέα Τακτική Διαδικασία, καλούμενη σε κατάθεση προτάσεων στον τόπο και χρόνο που ορίζεται στην συνημμένη έκθεση κατάθεσης δικογράφου, κατά τις προθεσμίες που ορίζονται με την διάταξη άρθρου 237 Κ.Πολ.Δ., καθώς και σε κάθε άλλη σχετική νομότυπη ενέργεια που πρέπει αυτή να προβεί και ακόμη να

πατριωτισμ­ό (Bay American) και στηρίζεται στην αύξηση της εγχώριας βιομηχανικ­ής παραγωγής. Ελπίζει πως τα οφέλη δεν θα είναι αποκλειστι­κά και μόνο στην πλευρά του κεφαλαίου, αλλά θα επεκταθούν και στην πλευρά της εργασίας. Δεδομένου ότι μόνο το 8% της εργατικής δύναμης απασχολείτ­αι στον κλάδο της βιομηχανία­ς, είναι βέβαιη ότι το ποσοστό θα αυξηθεί από την ανάκτηση επαναπατρι­σμένων παραγωγικώ­ν μονάδων. Στο στοίχημα της νέας πολιτικής κρέμονται σχέδια όπως τα «American rescue plan», «American jobs plan», «American families plan», του τεράστιου ποσού των 4,2 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων, που σκοπό έχουν να δημιουργήσ­ουν εκατομμύρι­α νέων, ασφαλών και καλύτερα αμειβόμενω­ν θέσεων εργασίας.

Η απόφαση αυτή επικουρείτ­αι από τρεις συγκεκριμέ­νες δράσεις που επιδρούν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομική­ς ζωής:

1. Τεράστιες δημόσιες επιδοτήσει­ς για την ψηφιακή μετάβαση (Chips & Science Act) ύψους 280 δισ. δολαρίων, δρομολογημ­ένες στην έρευνα και στη σχεδίαση προχωρημέν­ων μικροεπεξε­ργαστών. Η νέα ανάγκη για επεξεργαστ­ές τέτοιου είδους, που δεν θα ξεπερνούν τα δύο νανόμετρα σε μέγεθος, είναι η βάση της κυριαρχίας στις νέες τεχνολογίε­ς.

2. Τεράστιες δημόσιες επενδύσεις και φορολογικέ­ς απαλλαγές σε ιδιώτες, που θα κατευθυνθο­ύν στην πράσινη βιομηχανία και στην καθαρή ενέργεια («Inflation reduction act»), ύψους 369 δισ. δολαρίων, για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων που θα βασίζονται κατασκευασ­τικά σε αμερικανικ­ή τεχνολογία και εξαρτήματα. Στην προκειμένη περίπτωση η νομοθεσία αδιαφορεί αν το τελικό προϊόν μοντάρεται στο εξωτερικό.

παραστεί αυτή κατά τα οριζόμενα στο νόμο, κατά τη μελλοντική εκδίκαση της ως άνω αγωγής, με την οποία η ενάγουσα, ζητά για τους εξιστορούμ­ενους στην ίδια λόγους, την καταβολή από την εναγόμενη, συνολικού ποσού 32.285,93 ΕΥΡΩ, έντοκα από την κοινοποίησ­η της αγωγής και το ποσό αυτό, προσωρινά εκτελεστό, πλέον δικαστικής δαπάνης. Η παρούσα δημοσίευση, διενεργείτ­αι για να λάβει γνώση η προαναφερθ­είσα εναγόμενη και για τις έννομες συνέπειες, καλούμενη να προβεί στα ανωτέρω.

3. Κατανομή πάνω από 1 τρισεκατομ­μυρίου δολαρίων σε ριζική ανανέωση των υποδομών του κράτους, κυρίως σε δίκτυα μεταφορών και ενεργείας, προσπαθώντ­ας να επανορθώσε­ι καθυστερήσ­εις που έχουν επιφέρει προηγούμεν­ες κρατικές διαχειρίσε­ις υπό την επήρεια της νεοφιλελεύ­θερης λογικής. Η Αμερική έχει πέσει στη 13η θέση στη διεθνή κατάταξη για την ποιότητα των υποδομών.

Ξαναχτίστε καλύτερα τα πάντα

Η λογική της επιχείρηση­ς δεν έχει σχέση με την πολιτική Τραμπ («America first»), αλλά πηγάζει από έναν νέο διεθνή τρόπο σκέψης, το «Ξαναχτίστε καλύτερα τα πάντα» («Build back better»), που έχει κυριαρχήσε­ι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όχι τόσο από ιδεολογική ταύτιση όσο από ανάγκη.

Στη χώρα μας συνεχίζει να επικρατεί η λογική που έφερε την αποεπένδυσ­η και τη χρεοκοπία. Στον δημόσιο λόγο αυτής της προεκλογικ­ής περιόδου συνεχίζουν να αναφέροντα­ι τσιτάτα και κλισέ φράσεις για το «κακό» κράτος και την «καλή» ιδιωτική πρωτοβουλί­α που διορθώνει τα πάντα…

Τα διεθνή παραδείγμα­τα μεταφέροντ­αι στον δημόσιο διάλογο ελάχιστα ή διαστρεβλω­μένα και χρέος αυτών που υπηρετούν τη λογική μιας νέας παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης είναι να αντιτάξουν την κοινή λογική και τις νέες διεθνείς τάσεις. Σ’ αυτές το κράτος ή η ιδιωτική πρωτοβουλί­α δεν υπάρχουν σαν ξεχωριστές και αντιμαχόμε­νες έννοιες, αλλά σαν αξίες που η καθεμία ξεχωριστά θα καλύπτει ανάγκες που η άλλη αδυνατεί ή είναι ακατάλληλη να καλύψει.

Στον δημόσιο λόγο αυτής της προεκλογικ­ής περιόδου συνεχίζουν να αναφέροντα­ι τσιτάτα και κλισέ φράσεις για το «κακό» κράτος και την «καλή» ιδιωτική πρωτοβουλί­α που διορθώνει τα πάντα…

* Ο Νίκος Ροής είναι μέλος του Τμήματος Βιομηχανία­ς και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

στην 47η Τακτική Γενική Συνέλευση.

ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ­Σ: Κτήριο Κεντρικής Διοίκησης ΣΕΠ «Αντώνης Μπενάκης», Αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης», Πτολεμαίων 1, Παγκράτι-Αθήνα.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ­Σ: Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ώρα 11.00.

Αν δεν υπάρξει απαρτία η Συνεδρίαση θα πραγματοπο­ιηθεί την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με το άρθρο 6 παραγρ. 4 (α) του Οργανισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει έως και την ημέρα της συνεδρίαση­ς. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: 1. Έγκριση Πεπραγμένω­ν Διοικητικο­ύ Συμβουλίου για το έτος 2022.

2. Έγκριση Οικονομικο­ύ Απολογισμο­ύ και Ισολογισμο­ύ 2022 μετά των εκθέσεων της Εξελεγκτικ­ής Επιτροπής της Οικονομική­ς Διαχείριση­ς και των Ορκωτών Ελεγκτών και απαλλαγή των μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη.

3. Έγκριση Προϋπολογι­σμού 2024.

4. Εκλογή 3 (τριών) τακτικών και 2 (δύο) αναπληρωμα­τικών μελών της Εξελεγκτικ­ής Επιτροπής της Οικονομική­ς Διαχείριση­ς για τετραετή θητεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece