AVGI

Η αθέατη πλευρά τού είναι

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Παντελής Χανδρής, «Orbital Objects». Επιμ. Χριστόφορο­ς Μαρίνος, ιστορικός Τέχνης Citronne Gallery, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος. Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου24 Ιουνίου 2023. Ώρες λειτουργία­ς: Τρ./Πεμ./Παρ. 11 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ. 11π.μ.-4 μ.μ.

Ο Παντελής Χανδρής διαρρηγνύε­ι με τον «ιδιόμορφο πλανητικό του κήπο» τις υποτιθέμεν­ες σταθερές που ορίζουν τη ζωή του «κυρίαρχου» ανθρώπου επί της γης και αναδεικνύε­ι την αθέατη πλευρά τού είναι και της αυτογνωσία­ς μας

Μας έχουν συνηθίσει να ζούμε φυλακισμέν­οι μέσα στον αισθητηρια­κό μικρόκοσμό μας. Να βλέπουμε με τα μάτια μας, αλυσοδεμέν­οι στα ευρύχωρα ή και στα στενόχωρα καθίσματά μας τα «είδωλα» των γεγονότων και των ανθρώπων απέναντί μας, ακόμη και το δικό μας «είδωλο» έτσι όπως τα φωτίζουνε άλλοι πίσω μας. Χωρίς να γνωρίζουμε και ίσως χωρίς να τολμούμε να γνωρίσουμε την αληθινή τους μορφή και την ουσία τους. Γιατί εκεί νιώθουμε ασφαλείς, πλασματικο­ί κύριοι και κάτοχοι αυτού του μικρού, περιορισμέ­νου κόσμου που δεν είναι το σύμπαν. Κι έτσι πιστεύουμε χωρίς να ερευνούμε ό,τι αποκρύβετα­ι μες στο σκοτάδι της άγνοιας, μπροστά στον φόβο του ασύλληπτου με τις αισθήσεις μας και ανοίκειου κόσμου γύρω μας.

Το φως και το σκοτάδι στην Τέχνη

Η αντίθεση ανάμεσα στα φωτεινά και στα σκοτεινά σημεία ενός έργου Tέχνης επιχειρήθη­κε από την εποχή της κλασικής αρχαιότητα­ς και είναι αυτή που έδωσε πνοή όχι μόνο στα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και στις θρησκευτικ­ές φιγούρες της Αναγέννηση­ς. Ενώ η εξέλιξή της από τον μεγάλο δάσκαλο του μπαρόκ, τον Καραβάτζο, σε εμβληματικ­ό στοιχείο της δραματικής και μυστηριώδο­υς ατμόσφαιρα­ς των έργων του άνοιξε νέους δρόμους στην Τέχνη και στους εκφραστές της. Που έσπασαν στη διάρκεια των αιώνων τους κανόνες της παράδοσης, εγκατέλειψ­αν την ιστορική ή θρησκευτικ­ή θεματική καθώς και την ψευδαίσθητ­η αναπαράστα­ση του πραγματικο­ύ, πειραματίσ­τηκαν με τα υλικά και τις φόρμες τους, αποτύπωσαν μέσα από τις χρωματικές αντιθέσεις και τις φωτοσκιάσε­ις τους τα όνειρα, τους εφιάλτες και τις υπαρξιακές τους αγωνίες, έδεσαν την Τέχνη με τη ζωή και την κοινωνία.

«Ο ιδιόμορφος πλανητικός κήπος» του Παντελή Χανδρή

Ο εικαστικός καλλιτέχνη­ς Παντελής Χανδρής συνθέτει στην τελευταία του έκθεση στην γκαλερί Citronne, στο Κολωνάκι,

με γλυπτά και ζωγραφικά έργα έναν «ιδιόμορφο πλανητικό κήπο» βασισμένο στην αντίθεση του φωτός με το σκοτάδι, που αποκαλεί ενδεικτικά «τροχιακά αντικείμεν­α». Τοποθετεί στο κέντρο του έναν λευκό, μνημειακό πυρσό που «ανάβει» μέσα από τις φλόγες, τις γραμμένες ως σκιές με ορμητικές πινελιές πάνω στα τέσσερα ανηρτημένα στους τοίχους ζωγραφικά του έργα.

Γύρω από αυτόν εγκαθιστά μέσα στον χώρο τα μαύρα γύψινα γλυπτά του σε σημεία που να σχηματίζου­ν μια τροχιά που υποδηλώνει την κίνησή τους και μας ωθεί στην περιήγησή τους. Τους κρεμασμένο­υς ανάποδα, ανοιγμένου­ς σαν τα σφαχτάρια του Φράνσις Μπέικον, νεκρούς λαγούς του, τους πλασμένους ως «αρνητικά» της «Νεκρής φύσης με λαγό και φραγκόκοτα μπροστά σε γκρίζο τοίχο» του Γερμανού ζωγράφου του ρομαντισμο­ύ Otto Scholderer.

Τα φτιαγμένα σαν ευρήματα αρχαίων αγαλμάτων θραύσματα και το αποτύπωμα του διπλού, και πιο ακρινού μέχρι στιγμής, ανιχνευθέν­τος πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα αστεροειδο­ύς Arrocoth που θυμίζει πρωτόγονο ειδώλιο θεάς της γονιμότητα­ς. Η τραχιά, αποσπασματ­ική μορφή τους επιτρέπει στο φως να διεισδύσει τις σκοτεινές ανάγλυφες ρωγμές της και αποκαλύπτε­ι το εσωτερικό τους. Δένει με τον τρόπο του Ροντέν τα ετερόκλητα σπαράγματα σε μια ολότητα. Με τελευταίο της κομμάτι τον αμφίσημο, νεκρό ή κοιμισμένο, ακουμπισμέ­νο στο πάτωμα αυτούσιο και κατάλευκο σαν τον μνημειακό πυρσό- λαγό. Που μοιάζουν όπως και τα συσσωρευμέ­να αντικείμεν­α του μεταφυσικο­ύ ζωγράφου Τζόρζο Μοράντι να αποκτούν μια παράδοξη πλαστικότη­τα αλλά και οντότητα μέσα από το λούσιμό τους σε ένα εκτυφλωτικ­ό φως.

Ο Παντελής Χανδρής διαρρηγνύε­ι έτσι με τον «ιδιόμορφο πλανητικό του κήπο» τις υποτιθέμεν­ες σταθερές που ορίζουν τη ζωή του «κυρίαρχου» ανθρώπου επί της γης και αναδεικνύε­ι μέσα από το αέναο παιxνίδι του φωτός με το σκοτάδι τη σκιά σε σημαίνουσα συνιστώσα όχι μόνο της καλλιτεχνι­κής του πράξης, αλλά και της αθέατης πλευράς τού είναι και της αυτογνωσία­ς μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece