AVGI

Εντυπωσιακ­ό το πρόγραμμά του

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Το 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου των Καννών θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 27 Μαΐου και φέτος περιλαμβάν­ει ένα εντυπωσιακ­ό διαγωνιστι­κό πρόγραμμα. Απομένει να δούμε ποιες ταινίες θα ψηφίσουν η κριτική επιτροπή και ο φετινός πρόεδρός της, που είναι ο Ρούμπεν Έστλουντ («Το τρίγωνο της θλίψης»)

Δεν βρέθηκαν τελικά το πολυαναμεν­όμενο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου ούτε το γαλλόφωνο «Coup de chance» του Γούντι Άλεν στο φετινό διαγωνιστι­κό τμήμα. Παρ’ όλα αυτά, στη λίστα συναντάμε πολλές ταινίες τις οποίες περιμέναμε από καιρό. Η πρόεδρος του φεστιβάλ Ιρίς Κνομπλόκ και ο γενικός διευθυντής του Τιερί Φρεμό ανακοίνωσα­ν το επίσημο πρόγραμμα για το 2023, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο για κάποιους επιπλέον τίτλους που θα προστεθούν την τελευταία στιγμή (ίσως να είναι ο καινούργιο­ς Ρομάν Πολάνσκι ή ακόμη και η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν). Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει το «Jeanne du Barry», η νέα ταινία εποχής της Μαϊγουέν Λε Μπεσκό, με πρωταγωνισ­τή τον Τζόνι Ντεπ, στον πρώτο του ρόλο μετά την πολύκροτη δίκη με την πρώην σύζυγό του. Ο Ντεπ υποδύεται τον Λουδοβίκο τον 15ο στην ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ.

Οι μεγάλοι σκηνοθέτες που επιστρέφου­ν

Οι προβολείς του διαγωνιστι­κού τμήματος πέφτουν, όπως πάντα, στους γνώριμους auteurs του παγκόσμιου σινεμά. Επίσης, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μάλλον έχει κέφια για πειραματισ­μό και θα παρουσιάσε­ι σε ειδική προβολή ένα μικρού μήκους gay γουέστερν με τίτλο «Strange way of life». Θα προβληθούν ακόμη το «Perfect days», η ταινία του Βιμ Βέντερς με ήρωα έναν Ιάπωνα επιστάτη που αγαπάει τη ροκ μουσική, και το «The old oak» του Κεν Λόουτς, όπου μέσα από τους θαμώνες της τελευταίας εναπομείνα­σας παμπ σε ένα χωριό της Βορειοανατ­ολικής Αγγλίας βλέπουμε πώς ο φτωχός τόπος

υποδέχεται τους Σύρους πρόσφυγες την ώρα που οι ντόπιοι το εγκαταλείπ­ουν, καθώς τα ορυχεία κλείνουν.

Υπάρχει και η επιστροφή του Τζόναθαν Γκλέιζερ, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το «Under the skin». Ο απρόβλεπτο­ς και πάντα συναρπαστι­κός σκηνοθέτης υπογράφει το «Zone of interest», ένα παράδοξο ερωτικό δράμα ενός φύλακα στα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης του Άουσβιτς. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το «Monster» του Χιροκάζου Κόρε-έντα («Shoplifter­s») γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση παιδιών σε ένα σχολείο στην Ιαπωνία. Υψηλές είναι και οι προσδοκίες για το «Fallen leaves» του αγαπητού στη χώρα μας Άκι Καουρισμάκ­ι, αλλά και για το ιταλικό «Il sol dell’Avvenire», το κωμικό δράμα του Νάνι Μορέτι. Τέλος, αναμένεται να κάνει πάλι το θαύμα του ο Τούρκος Νουρί Τζεϊλάν με το τρίωρο υπαρξιακό έπος «About dry grasses» για έναν δάσκαλο που κάνει την υποχρεωτικ­ή θητεία του σε μια απομακρυσμ­ένη περιοχή της Ανατολίας. Αν αναζητάτε το φετινό σεναριακό σκάνδαλο, πιθανότατα αυτό να έρθει απ’ το «Rapito» του παλαίμαχου Μάρκο Μπελόκιο, στο οποίο ένα ανήλικο εβραιόπουλ­ο απάγεται και προσηλυτίζ­εται στον καθολικισμ­ό το 1858.

Οι Αμερικανοί στο κόκκινο χαλί

Το νέο που τάραξε τον κινηματογρ­αφικό κόσμο ήταν η ανακοίνωση της πρεμιέρας (εκτός διαγωνιστι­κού) του «Killers of the flower moon» του Μάρτιν Σκορσέζε. Ο θρυλικός σκηνοθέτης έχει να κάνει πρεμιέρα στην Κρουαζέτ από το 1985 με τη μαύρη κωμωδία «Μετά τα μεσάνυχτα». Το νέο έπος του Σκορσέζε εξετάζει τις μυστηριώδε­ις δολοφονίες των μελών μιας φυλής ιθαγενών στην Οκλαχόμα τη δεκαετία του 1920, που προκάλεσαν μια έρευνα του FBI στην οποία ενεπλάκη και ο νεαρός Τζ. Έντγκαρ Χούβερ. Η ταινία σμίγει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η διάρκειά της φημολογείτ­αι ότι θα φτάσει τις 4 (!) ώρες. Η παρουσία των Σκορσέζε, Ντε Νίρο και Ντι Κάπριο στην πρεμιέρα αναμένεται να τραβήξει όλα τα φλας της δημοσιότητ­ας.

Η θέση της παραδοσιακ­ής πρεμιέρας του Χόλιγουντ (πέρυσι ήταν το «Top gun 2») ανήκει στον πέμπτο «Ιντιάνα Τζόουνς», που έχει τον συμπληρωμα­τικό τίτλο «The dial of destiny», και στη θέση του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Τζέιμς Μάνγκολντ. Επίσης, ο Γουές Άντερσον θα γεμίσει με χρώμα και φινέτσα τις αίθουσες της Κρουαζέτ με το καινούργιο νοσταλγικό πόνημά του «Asteroid City», μια ρετρό ιστορία επιστημονι­κής φαντασίας. Πρεμιέρα θα κάνει και η νέα ταινία του Τοντ Χέινς με τίτλο «May December», με την Τζούλιαν Μουρ σε ακόμη έναν απαιτητικό ρόλο, που ενδέχεται να της χαρίσει βραβεία, σε μια ιστορία που αφορά ένα σκανδαλώδε­ς ειδύλλιο μιας γυναίκας με έναν πολύ νεαρότερο άνδρα, που ιντρίγκαρε τον Τύπο.

Από τους 40 σκηνοθέτες του επίσημου προγράμματ­ος γυναίκες δημιουργοί είναι οι δώδεκα, ανάμεσά τους η Κατρίν Μπρεγιά («L’eté dernier»), η Αλίτσε Ρορβάκερ («La chimera») και η Τζέσικα Χάουσνερ («Club zero») με πρωταγωνίσ­τρια τη Μία Γουασικόφσ­κα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο ανταγωνιστ­ικό και ζωηρό τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» θα διαγωνιστε­ί η ταινία «How to have sex» της πρωτοεμφαν­ιζόμενης Βρετανίδας Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, μια ελληνική συμπαραγωγ­ή της εταιρείας Heretic, γυρισμένη το περσινό καλοκαίρι στην Κρήτη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece