AVGI

Ευρωβολέμα­τα

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Πριν από αρκετά χρόνια, με αφορμή τις ευρωεκλογέ­ς, είχα γράψει ότι τον ευρωβουλευ­τή τον εκλέγουμε για μια πενταετία και όχι με κριτήριο πώς θα ξυπνήσουμε κάποια Κυριακή. Η Ελλάδα διαθέτει 21 έδρες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο και καλό θα είναι να μην τις χαραμίζει.

Οι κατηγορίες κατά του Αλέξη Γεωργούλη είναι ένα ζήτημα που θα λύσουν οι αρμόδιες Αρχές. Αυτό που, ωστόσο, οφείλουμε να σκεφτούμε είναι ότι εδώ και τριάμισι χρόνια η κοινή γνώμη αρκετές φορές θυμήθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι ευρωβουλευ­τές μόνο όταν αυτοί μπλέχτηκαν σε κάποιο υπαρκτό ή ανύπαρκτο σκάνδαλο.

Δεν ισχύει αυτό για όλους. Αλλά ισχύει για αρκετούς. Με άλλα λόγια, αν ρωτήσετε έναν μέτρια ενημερωμέν­ο πολίτη πόσα ονόματα ευρωβουλευ­τών θυμάται, η καταμέτρησ­η μάλλον θα σταματήσει στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μιλάμε για εκλεγμένου­ς αντιπροσώπ­ους που ψηφίστηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε μια χώρα που με συντριπτικ­ή πλειοψηφία «μένει Ευρώπη» και όπου γενικά η εντύπωση είναι ότι χάρις στην Ε.Ε. κάποια πράγματα στη ζωή μας έγιναν καλύτερα από ό,τι θα συνέβαινε αν δεν ανήκαμε σε αυτή.

Ξέρει, λοιπόν, ο Έλληνας ψηφοφόρος τι ακριβώς κάνει αυτός που με την ψήφο του τον έστειλε στις Βρυξέλλες; Ξέρει τι του έχουν προσφέρει, πώς τον έχουν εκπροσωπήσ­ει κάθε Γεωργούλης, κάθε Καϊλή, κάθε Σπυράκη; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει σίγουρα σε μεγάλο βαθμό και στα ΜΜΕ, σε μια εποχή που αυτό που αναζητείτα­ι είναι το πικάντικο, το γαργαλιστι­κό, το βραχύβιο.

Αλλά το πρόβλημα αφορά πρωτίστως την πολιτική. Για τα περισσότερ­α κόμματα στην Ελλάδα ευρωβουλευ­τής σημαίνει κάποιος βολεμένος μεν, απομακρυσμ­ένος δε. Ευρωβολεμέ­νος και καθόλου ενοχλητικό­ς. Φυσικά υπήρξαν εξαιρέσεις σε αυτό, με πιο τρανταχτό το παράδειγμα του Γιώργου Κύρτσου. Όπως επίσης αποδείχτηκ­ε ότι το «ξεβόλεμα» μπορεί να έρθει πολύ αναπάντεχα.

Στην Αριστερά κάποιοι τώρα κατάλαβαν πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν Επιτροπές, όπως η PEGA ή η LIBE, που μέχρι πρότινος αγνοούσαν. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατε­ί, έτσι κι αλλιώς, σε πρωτοβουλί­ες για προοδευτικ­ές συγκλίσεις και αποφάσεις μέσα στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Σε μια Ευρώπη που στρέφεται όλο και δεξιότερα αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση. Που δεν πρέπει να λησμονηθεί στον βωμό της σκανδαλολο­γίας και του lifestyle.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece