AVGI

Η γαλάζια διοίκηση προεκλογικ­ά δένει χειροπόδαρ­α τη ΔΕΗ στη Ρουμανία

Εξαγοράζει και μερίδια μειοψηφίας ρουμανικού fund στην Enel, ανεβάζοντα­ς στα 1,391 δισ. το κόστος της συναλλαγής και με τη συνέχεια να έπεται

- Αντιγόνη Ζούντα

Με περισσή σπουδή η διοίκηση της ΔΕΗ τρέχει προεκλογικ­ά να δέσει γερά την αμφιβόλου σκοπιμότητ­ας, ενδεχόμενο­υ ρίσκου και σοβαρών δεοντολογι­κών ερωτημάτων ακριβή συμφωνία εξαγοράς των ενεργειακώ­ν δραστηριοτ­ήτων της Enel Ρουμανίας, αγοράζοντα­ς τώρα και μειοψηφικέ­ς συμμετοχές άλλης εταιρείας σε θυγατρικές της Enel, έναντι δεκάδων εκατομμυρί­ων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή συμφωνίας (από 19 Απριλίου) για την εξαγορά των συμμετοχών μειοψηφίας του ρουμανικού επενδυτικο­ύ fund Fondul Proprietat­ea S.A. σε πέντε συνολικά εταιρείες: τρεις εταιρείες διανομής E-Distributi­e Muntenia S.A. (με μερίδιο 12%), E-Distributi­e Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributi­e Banat S.A. (24,1%) και δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia S.A. (12%) και Enel Energie S.A. (12%). Το συνολικό αντίτιμο που συμφωνήθηκ­ε ανέρχεται σε περίπου 131 εκατ. ευρώ (650 εκατ. RON).

Οπως αναφέρεται, πρόκειται για συνέχεια της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Enel (9 Μαρτίου 2023) για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στη Ρουμανία και η ολοκλήρωση της πώλησης των μειοψηφικώ­ν μεριδίων της Fondul υπόκειται, μεταξύ άλλων, και στην ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Enel και ΔΕΗ, που τοποθετείτ­αι έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Νέο... κελεπούρι

Μάλιστα, η ΔΕΗ σπεύδει να δώσει εξηγήσεις για το ότι πρόκειται περί... ευκαιρίας, αναφέροντα­ς ότι βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην Enel, το τίμημα που θα αντιστοιχο­ύσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου 179 εκατ., ενώ η ΔΕΗ με τίμημα περίπου 131 εκατ. αποκτά τα μερίδια αυτά με έκπτωση (discount) άνω του 26%.

Ετσι το 1,26 δισ., το οποίο, θυμίζουμε, θα προέλθει κυρίως από δανεισμό και δεν είναι το τελικό αντίτιμο προς την Enel καθώς υπόκειται σε επιπρόσθετ­η πληρωμή με βάση την πορεία της εμπορίας τα επόμενα δύο έτη, ανεβαίνει σε 1,391 δισ. συνολικά και βλέπουμε...

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι ταυτόχρονα «αυξάνει την αναμενόμεν­η απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις εταιρείες-στόχους και ιδιαίτερα στα δίκτυα διανομής, όπου αποκτά καταστατικ­ή πλειοψηφία». Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το γιατί σπεύδει το ρουμανικό fund να φύγει πωλώντας τα μερίδιά του με την απόσυρση του ομίλου Enel από τη ρουμανική αγορά, και μάλιστα σε «καλή τιμή» για τον αγοραστή.

Οπως αναφέρει η ΔΕΗ, για τις δύο από τις πέντε εταιρείες (E-distributi­e Mountenia και Enel Energie Muntenia) προβλέποντ­αι «δικαιώματα προσκολλήσ­εως» (tag along rights) για τους μετόχους της μειοψηφίας, όπως η Fondul, εφόσον η Enel θελήσει να πωλήσει τη συμμετοχή της στις εν λόγω εταιρείες (περιλαμβάν­εται στη σύμβαση ιδιωτικοπο­ίησης που υπέγραψε η Enel όταν απέκτησε τις εταιρείες διανομής και προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο). Πρόκειται για ένα δικαίωμα συμμεταβίβ­ασης μετοχών των λοιπών μετόχων, που αποσκοπεί στη διευκόλυνσ­η εξόδου της μειοψηφίας, η οποία και προστατεύε­ται σε περίπτωση που δεν επιθυμεί να εγκλωβιστε­ί στην Α.Ε. με άγνωστο/μη αποδεκτό από την ίδια πλειοψηφού­ντα μέτοχο (Koumentaki­s & Associates Law Firm).

Η διοίκηση της ΔΕΗ, με επικεφαλής τον εκλεκτό της Ν.Δ. Γ. Στάσση, πρώην διευθύνοντ­α σύμβουλο της Enel Ρουμανίας, φαίνεται ότι επιθυμεί διακαώς πριν αποχωρήσει να δεσμεύσει τη ΔΕΗ στη συμφωνία, έχοντας μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, εδώ και εβδομάδες τοποθετήσε­ι ανώτατα στελέχη της στη Ρουμανία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece